Znano, kako in kdaj bo država vrnila neustavne globe iz časa covida-19

Slovenija 27. Nov 202312:24 2 komentarja
burek
Foto: avtor neznan/FACEBOOK

V nedeljo je začel veljati zakon o povračilu glob zaradi neustavnih covidnih ukrepov. Upravičencem do vračila ni treba vlagati individualnih zahtevkov, saj bodo prekrškovni organi informativne izračune pripravili po uradni dolžnosti in jih upravičencem posredovali po pošti. Po dokončnosti informativnega izračuna bodo zneski plačanih in izterjanih glob avtomatsko povrnjeni na plačilne račune upravičencev, podatki o storjenih prekrških pa po uradni dolžnosti izbrisani iz prekrškovnih evidenc.

V nedeljo je v veljavo stopil zakon o povračilu glob (ZUVPNB) zaradi neustavnih ukrepov med epidemijo covida-19. Ta predvideva povrnitev plačanih oziroma izterjanih glob, ki so bile v času vlade Janeza Janše uvedene na podlagah, za katere se je izkazalo, da so neskladne z ustavo. Po podatkih ministrstva za pravosodje je bilo med 7. marcem 2020 in 30. majem 2022 uvedenih približno 62.000 prekrškovnih postopkov, skupen znesek izrečenih glob pa je znašal okoli 5,7 milijona evrov. 30 odstotkov glob je bilo že prostovoljno plačanih ali izterjanih, preostale pa so bile ob sprejetju zakona v postopku prisilne izterjave.

Zakon, ki določa vračilo glob iz časa covida-19, po pojasnilih ministrstva za pravosodje sledi načelu poprave krivic in ima učinek amnestije za določene prekrške od marca 2020 do maja 2022, ki so pomenili kršitev vladnih odlokov. Z uveljavitvijo zakona pa so začeli teči roki, ki zavezujejo pristojne organe za izmenjavo potrebnih informacij, ki jih prekrškovni organi potrebujejo za pripravo informativnih izračunov.

“Upravičencem za uveljavljanje pravic ni treba vlagati individualnih zahtevkov, saj bodo prekrškovni organi informativne izračune pripravili po uradni dolžnosti in jih upravičencem posredovali po pošti. Zaradi velikega števila upravičencev je pričakovati, da bodo prvi informativni izračuni odpremljeni predvidoma januarja 2024,” so pojasnili na pristojnem ministrstvu.

policisti
Borut Živulovič/BOBO

Kot so dodali, bodo v informativnem izračunu navedeni znesek vračila za plačane oziroma izterjane globe, stroški prekrškovnega postopka oziroma postopka prisilne izterjave ter morebitna odvzeta premoženjska korist. V praksi gre predvsem za prekrške, ki so pomenili kršitev odlokov (na primer v zvezi z nošenjem maske, razkuževanjem …). Navedena bo tudi številka plačilnega računa za izplačilo.

“Zoper informativni izračun bo v primeru vsebinskih napak mogoče vložiti ugovor, če pa bo v informativnem izračunu napačno navedena le številka plačilnega računa, bodo lahko upravičenci podali izjavo o plačilnem računu ter navedli pravilno številko plačilnega računa. Po pravnomočnosti oziroma dokončnosti informativnega izračuna (odločbe o vračilu) bodo zneski plačanih in izterjanih glob avtomatsko povrnjeni na plačilne račune upravičencev, podatki o storjenih prekrških pa bodo po uradni dolžnosti izbrisani iz prekrškovnih evidenc,” so še sporočili s pravosodnega ministrstva.

Pomembno:

  1. Zakon ne določa pravne podlage za vračilo glob za t. i. “sekundarne” oziroma povezane prekrške, ne določa zamudnih obresti ali odškodnin.
  2. Izplačila ne štejejo v dohodek, ki se upošteva pri uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, prav tako se od izplačil ne plača dohodnina.
  3. V skladu z zakonom bodo iz prekrškovnih evidenc izbrisani podatki o prekrških.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje