Na Obali zimske gume niso nujne. Zakaj jih moramo drugi imeti tudi, ko ni snega?

Slovenija 27. Nov 202310:05 6 komentarjev
pnevmatike
Foto: PROFIMEDIA

Ob podnebnih spremembah in čedalje toplejših zimah se voznikom vse pogosteje pojavlja vprašanje, ali bi bilo treba prilagoditi zakon in območje, na katerem zimske pnevmatike niso zakonsko predpisane, bolj pomakniti v notranjost države. Ali pa zaradi vse milejših zim prilagoditi vsaj datum menjave pnevmatik?

Večina vozil mora biti po slovenskem zakonu od 15. novembra do 15. marca in ob zimskih razmerah opremljena z zimsko opremo, so pa v njem navedene tudi izjeme. Na priobalnem pasu, ki ga omejujejo obala Jadranskega morja, meja z Italijo, meja s Hrvaško in cestni odseki Osp–Črni Kal, Črni Kal–Aver, Aver–Gračišče in Gračišče–Brezovica pri Gradinu, se namreč lahko vozniki vse leto vozijo z letnimi pnevmatikami z najmanj tremi milimetri profila.

Razlog za to so vremenske razmere na tem območju, kjer le izjemoma pade sneg, temperature pa se le redko spustijo pod 5 stopinj Celzija. Gumena sestava zimskih pnevmatik je sicer taka, da so najučinkovitejše pri temperaturah pod 7 stopinj Celzija.

Ker se vremenske razmere v zadnjih letih spreminjajo, povprečne temperature pa dvigujejo, so se med nekaterimi vozniki pojavile ideje, da bi bilo morda območje, kjer zimske pnevmatike niso zakonsko predpisane, smiselno razširiti ali pa prilagoditi vsaj datum menjave.

Pristojni: O spremembah za zdaj ne razmišljamo

Na Javni agenciji Republike Slovenije za varnost prometa o predlogih za spremembe ne razmišljajo. Dejali so, da je priobalno območje izvzeto iz zakonske obveze o zimski opremi na vozilih, ker se je izkazalo, da ni potrebe po enakih zahtevah kot v preostalem delu Slovenije. Sicer pa je, kot pravijo, “uvedba pogoja zimske opreme imela pozitivne učinke na prometno varnost, zato razlogov za spreminjanje zahtev ne vidimo”.

Na AMZS so dejali, da so se že obravnavali pomisleke voznikov, predvsem, ali bi bilo smiselno prilagoditi datume menjave. Poudarili so, da pogosto vlada zmotno prepričanje, da so zimske pnevmatike učinkovite samo v snežnih razmerah. To, pravijo, ne drži, saj je zimska pnevmatika potrebna zato, ker je gumena sestava drugačna in je učinkovitejša od letnih pnevmatik tudi pri nizkih temperaturah brez snega. Zimske gume na vozilu se namreč priporočajo v snežnih razmerah in takrat, ko temperature padejo pod 7 stopinj Celzija. Predvsem pa voznikom svetujejo, da se brez zimske opreme na zasneženo ali poledenelo cesto nikakor ne odpravijo. “S tem ogrožamo svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu,” pravijo. Do zdaj še niso razmišljali, da bi podali kakršenkoli zakonodajni predlog za spremembo.

Tudi na ministrstvu za infrastrukturo, ki je pristojno za zakonodajo na tem področju, so dejali, da trenutno ne razmišljajo o spremembah zakonskih določil o obvezni zimski opremi.

Datumi in prilagoditve zimskim razmeram se med državami razlikujejo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje