Goljufije, ponarejanje, pranje denarja: kaj je ugotovila policija? (VIDEO)

Slovenija 27. Nov 202309:10 > 10:56 6 komentarjev

Ljubljanski kriminalisti so končali preiskavo več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete. Preteklo sredo so opravili 14 hišnih in osebnih preiskav zaradi sumov več kot 30 kaznivih dejanj goljufije, pranja denarja in ponarejanja listin. Skupna protipravna premoženjska korist vseh kaznivih dejanj je znašala več kot milijon evrov. Osumljenih je 12 fizičnih oseb, starih med 28 in 56 let. Po pojasnilih policije naj bi s ponarejenimi dokumenti dvigovali gotovino s transakcijskih računov in sklepali kreditne pogodbe. Z dejanji so oškodovali dve pravni in štiri fizične osebe. Zoper 56-letnega Slovenca je preiskovalni sodnik odredil pripor.

Kriminalisti Policijske uprave (PU) Ljubljana so prejšnji teden končali preiskavo več kaznivih dejanj goljufij, ponarejanja listin in pranja denarja.

Preteklo sredo so na podlagi izdanih odredb ljubljanskega okrožnega sodišča izvedli 14 hišnih in osebnih preiskav na območju Ljubljane zaradi utemeljenih razlogov suma več kot 30 kaznivih dejanj goljufije, pranja denarja in ponarejanja listin. Kaznivih dejanj je osumljenih 12 fizičnih oseb, starih med 28 in 56 let (med njimi je en državljan Bosne in Hercegovine ter državljani Slovenije).

Z dejanji so skupno oškodovali dve pravni in štiri fizične osebe.

Pri opravljanju hišnih preiskav je sodelovalo 56 policistov in kriminalistov PU Ljubljana in preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). V preiskavi, ki se je začela konec leta 2022, so ugotovili, da je več medsebojno povezanih osumljencev izvajalo kazniva dejanja tako, da so se na bankah bančnim uslužbencem lažnivo prikazovali ali kot fizične osebe ali kot direktorji oziroma zastopniki oškodovanih gospodarskih družb.

“Pri tem so bančnim uslužbencem izročali ponarejene osebne dokumente, izdelane na ime oškodovanih fizičnih oseb oziroma zastopnikov gospodarskih družb. Ko so na ta način izkazali identiteto bančnim uslužbencem, so od njih zahtevali dvige s transakcijskega računa oškodovane gospodarske družbe. V nekaterih primerih pa so od bank zahtevali sklenitev dodatnih kreditnih pogodb, ki so jih banke odobrile in na transakcijske račune oškodovanih družb nakazale večje denarne zneske, ki so jih storilci nato dvignili,” je podrobnosti kriminalistične preiskave predstavil vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto sektorja ljubljanske kriminalistične policije Mitja Bartolme.

Od uslužbencev bank so v določenih primerih zahtevali, da denarne zneske prenakažejo na različne transakcijske račune osumljencev v tujino. Gotovino so nato osumljenci ali dvignili ali nakazali na druge račune in si tako pridobili veliko protipravno premoženjsko korist. Po opravljenih hišnih preiskavah je bilo zoper 56-letnega državljana Slovenije odrejeno pridržanje na podlagi določil zakona o kazenskem postopku. Osumljeni je bil v predkazenskem postopku, ki ga je vodilo in usmerjalo specializirano državno tožilstvo, priveden k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor. Pridržanega osumljenca je zaradi istovrstnih kaznivih dejanj že obravnavala policija v Sloveniji in tujini.

“Skupna protipravna premoženjska korist v vseh kaznivih dejanjih je znašala več kot milijon evrov (1.076.500 evrov). Policiji pa je uspelo z aktivnostmi zavarovati skoraj 600.000 evrov. Zgolj v enem samem kaznivem dejanju je protipravna premoženjska korist znašala pol milijona evrov,” je dodal Bartolme. V hišnih preiskavah so poleg predmetov, ki bodo pomembni za nadaljnji postopek, zasegli še manjšo količino konoplje in kokaina, pištolo, avtomatsko puško, avtomatsko pištolo in 588 nabojev različnih kalibrov. Zaseženi predmeti bodo poslani na analizo, pri čemer bo policija v zvezi z zasegom prepovedane droge izvedla prekrškovni postopek, v zvezi z nelegalnim orožjem pa bo po analizi nadaljevala zbiranje obvestil v zvezi z razlogi za sum storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva.

Za kaznivo dejanje goljufije in pranja denarja je predpisana kazen do osmih let zapora, za kaznivo dejanje ponarejanja listin pa do treh let zapora.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje