Znano, koliko bodo lastniki prejeli v petem paketu za obnovo poplavljenih domov

Slovenija 09. Apr 202421:56 0 komentarjev
Čiščenje naplavin iz Meže po poplavah
Čiščenje naplavin iz Meže (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Vlada se je na današnji dopisni seji seznanila s seznamom upravičencev do petega sklopa predplačil za obnovo stanovanj, poškodovanih v avgustovskih ujmah.

Predplačilo bo izplačano 316 upravičencem v skupni višini 1,4 milijona evrov, so sporočili z ministrstva za naravne vire in prostor.

Seznam upravičencev je na podlagi podatkov iz spletne aplikacije Ajda pripravilo ministrstvo za naravne vire in prostor. Finančna uprava bo predplačila predvidoma začela nakazovati v sredo. Seznam prejemnikov predplačil bo zaradi transparentne porabe proračunskih sredstev javno objavljen.

Po noveli zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 lahko lastnik poškodovanega stanovanja dobi predplačilo v višini 20 odstotkov ocenjene škode, kot je zavedena v spletni aplikaciji Ajda, če znaša ocenjena škoda več kot 6.000 evrov, objekt pa ni predviden za nadomestno ali nadomestitveno gradnjo.

“Pri tem ne gre za povračilo nastale škode na premoženju v smislu odškodnine, kot se v javnosti včasih napačno razume, temveč za nakazila iz sredstev državnega proračuna pri vzpostavitvi bivalnih pogojev, pri čemer se upoštevajo pogoji in merila, določeni z veljavno zakonodajo,” so po dopisni seji vlade zapisali na ministrstvu. Prejemnikom nakazil zato svetujejo, da skrbno hranijo račune o porabi prejetih sredstev.

V prvi tranši s 6. decembra je predplačila prejelo 1.932 upravičencev v skupni višini 4,6 milijona evrov, v drugi tranši, izplačani 19. decembra, 2.815 upravičencev v skupni višini 18,1 milijona evrov, v tretji tranši z 29. decembra 1.451 upravičencev v skupni višini sedem milijonov evrov, v četrti tranši z 28. februarja pa 729 upravičencev v skupni vrednosti 2,4 milijona evrov.

Varčevanje gotovine s šparovčkom.
Foto: PROFIMEDIA

Sprejet finančni načrt javnega štipendijskega sklada

Vlada je sprejela tudi poslovni in finančni načrt javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada za letošnje leto. Za izvajanje programov sklad v tem letu načrtuje sredstva v višini 84,9 milijona evrov, so zapisali v sporočilu po seji vlade.

Kot v sporočilu pojasnjuje ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, bo javni sklad s svojimi programi letos še naprej spodbujal mednarodno mobilnost.

Na področju uresničevanja pravic otrok v primeru neplačevanja preživnin si želi “utrditi prepoznavnost kot institucija, ki omogoča učinkovito uveljavljanje pravice otrok do prejemanja nadomestila preživnine”. Dolgoročno pa si prizadevajo za krepitev ozaveščenosti, da je pravica do preživnine temeljna pravica otrok.

Na področju, vezanem na pravice in obveznosti invalidov ter delodajalcev, v skladu napovedujejo prizadevanja za ohranjanje zaposlenosti invalidov in hkrati spodbujanje delodajalcev k zaposlovanju novih invalidov in prilagajanju delovnih mest invalidom.

Glede pravic delavcev v primeru insolventnosti delodajalca pa bo javni sklad še naprej sodeloval z zavodom za zaposlovanje in si prizadeval za hitro poplačilo delavcev iz podjetij v stečaju, so še napovedali v sporočilu za javnost.

Vlada imenovala štiri zastopnike pacientovih pravic

Vlada je na današnji dopisni seji izdala odločbe o imenovanju zastopnikov pacientovih pravic za območja območnih enot Nacionalnega inštituta za javno zdravje Celje, Novo mesto, Ravne na Koroškem in Koper, so sporočili z ministrstva za zdravje. Vsi zastopniki pacientovih pravic so imenovani za mandatno dobo petih let.

Vlada je za zastopnico pacientovih pravic za območno enoto Celje imenovala Cvetko Jurak, za območno enoto Novo mesto Zlato Rebolj, za območno enoto Ravne na Koroškem Mileno Pečovnik in za območno enoto Koper Jožico Trošt Krušec.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!