Znova več nesreč v gorah. Včeraj kar dve helikopterski reševanji

Slovenija 08. Sep 202309:11 0 komentarjev
LetalskaPolicijskaEnota_7.9.2023_Planika
foto: Policijska uprava Kranj

Gorski reševalci so morali v četrtek opraviti dve helikopterski reševanji v slovenskih gorah.

Najprej so bili policisti nekaj čez 9. uro obveščeni o treh obolelih osebah, ki so potrebovale pomoč na območju Doma Planika. Na kraj je poletela dežurna helikopterska ekipa za reševanje v gorah Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS) s policistom gorske enote.

Osebam so nudili pomoč in jih s helikopterjem Slovenske policije prepeljali v dolino. Ena oseba je potrebovala nadaljnjo zdravniško oskrbo, zato je bila z reševalnim vozilom prepeljana v zdravstveno ustanovo. Pomoč na kraju so nudili tudi gorski reševalci GRS Bohinj, so sporočili s Policijske uprave Kranj.

Za še eno reševanje so bili policisti zaprošeni nekaj pred 16. uro. Med plezanjem po Slovenski smeri Severne Triglavske stene je 30-letni alpinist zdrsnil in se telesno poškodoval. Alpinist je bil primerno opremljen. Pomoč so mu na kraju nudili gorski reševalci GRS Mojstrana in dežurna helikopterska ekipa za reševanje v gorah GRZS s policistom gorske enote. S helikopterjem Slovenske vojske je bil prepeljan v zdravstveno ustanovo.

Število nesreč v gorah se povečuje. Kakšna je preventiva?

Prejšnji konec tedna se je v slovenskem visokogorju znova zgodilo več nesreč. Policisti zato svetujejo in opozarjajo, da se v gore odpravite preudarno, premišljeno in z veliko stopnjo odgovornosti. Vnaprej si načrtujte turo, ki bo primerna vašemu znanju, času, vremenu in vašim psihofizičnim sposobnostim. Bodite primerno opremljeni. Zaradi morebitnih spreminjajočih vremenskih razmer pred odhodom v visokogorje sprotno spremljajte vreme na spletni strani Arsa in informacije na spletnih straneh Planinske zveze Slovenije in Gorske reševalne zveze Slovenije.

Pri odhodih v gore je priporočljivo tudi, da svojci ali prijatelji vedo, kam ste se odpravili in kakšen je potek ture. O poteku ture jih tudi sproti obveščajte. S sabo imejte napolnjen mobilni telefon, v visokogorje pa nikoli ne hodite sami.

Policisti pozivajo tudi gostinsko-turistično osebje hotelov, avtokampov, apartmajev, sob …, da goste informirajo o stanju. Obiskovalcem visokogorja policisti svetujejo še obisk informacijsko-turističnih točk, kjer bodo znali svetovati in ponuditi primerno turo v naravi. “Ugotavljamo namreč, da nekateri tuji obiskovalci gora, nimajo prave predstave in informacij o težavnosti naših gora,” pravijo na policiji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!