Zobozdravniki: Denar iz slovenske zdravstvene blagajne gre v hrvaški proračun

Slovenija 21. Jun 202312:16 > 15:45 16 komentarjev

Predstavniki zdravniške zbornice in sindikata zobozdravnikov Dens so opozorili, da trenutni sistem plačevanja zobozdravstvenih storitev, kot ga izvaja Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), paciente pošilja v čakalne vrste, k zasebnikom in v tujino, predvsem na Hrvaško. Denar iz slovenske zdravstvene blagajne se tako steka v hrvaški proračun, so poudarili. Na ZZZS pravijo, da so trditve zobozdravnikov zavajajoče.

Trenutni sistem plačevanja zobozdravstvenih storitev, kot ga izvaja Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), paciente pošilja v čakalne vrste, k zasebnikom ali v tujino, so opozorili predstavniki zdravniške zbornice in sindikata zobozdravnikov Dens.

Zobozdravniki so prepričani, da zdravstvena zavarovalnica priznava za prenizke cene za njihove storitve. To so prikazali s primerom zdravljenja koreninskega kanala (endodontsko zdravljenje).

ZZZS plača za zdravljenje enega kanala pri zobozdravniku v javni mreži 105,86 evra, zgolj materialni stroški pa so (po ceniku izvajalcev) 103,15 evra. Čeprav so zobozdravniki na primarni ravni izobraženi in usposobljeni za tovrstno zdravljenje (razen težjih primerov), se zato odločajo, da pacienta ne bodo zdravili, ampak ga napotijo na sekundarno raven k specialistu endodontu, kjer se čakalne dobe zato še podaljšujejo. “S plačilom ZZZS komaj pokriješ materialne stroške, kje je tu še vse ostalo, rokavice, maska, očala, slinček, sesalec, pa režijski stroški, amortizacija in plače asistentke, dodatnega kadra in zobozdravnika,” je dejala predsednica sindikata zobozdravnikov Dens Mirjana Petrovič.

Ker je specialistov endodontov v Sloveniji zgolj nekaj, je čakalna doba za to storitev daljša od dveh let. Pacienti zato vse pogosteje odhajajo na Hrvaško, kjer tako specialistično zdravljenje stane 450 evrov. Ta znesek nato ZZZS pacientu povrne.

“Zobozdravniki resnično ne razumemo, zakaj zavod dovoljuje, da se slovenski državni denar odliva direktno v proračune tujih držav, konkretno Hrvaške,” je opozoril Krunoslav Pavlović, predsednik odbora za zobozdravstvo pri zdravniški zbornici.” Dodal je, da tako paciente izpostavljamo večjim tveganjem.

Razmere so se poslabšale po 1. januarju letos, ko je bila ukinjena možnost doplačila za nadstandard v javnem zobozdravstvu. Prej je pacient doplačal za endodontsko zdravljenje, s čimer so zobozdravniki vsaj deloma pokrili razliko. Doplačila v povprečju niso presegala 50 evrov za en kanal, jih je pa vsaka ambulanta določila po svoje, so dejali predstavniki zobozdravnikov.

zobarji
Zdravniška zbornica Slovenije

Hrvaški zobozdravniki so prilagodili cene

Ko pacient račune in dokazila, kot so izvidi, pošlje na ZZZS, mu ta povrne 450 evrov, kar je cena specialistične storitve zdravljenja kanala v Sloveniji. “Hrvaški kolegi so dobro seznanjeni z razmerami v Sloveniji, tudi s pomočjo posredniških agencij. Cene so prilagodili cenam, ki jih plača ZZZS,” je poudarila podpredsednica sindikata zobozdravnikov Dens Alenka Krabonja. Dodala je, da hrvaški kolegi kličejo slovenske endodonte in ortodonte, kjer so čakalne dobe najdaljše, naj jim pošljejo paciente, ob čemer ponujajo provizijo.

“ZZZS zagovarja, da je v to prisiljen zaradi evropske direktive o čezmejnem zdravljenju ob predolgih čakalnih dobah,” je dejala predsednica sindikata zobozdravnikov Dens Mirjana Petrovič. “Tudi sami pravijo, da vidijo problem, da se denar odliva v tujino, a nič ne morejo narediti zaradi direktive. To ni res. Če bi (ZZZS) ustrezno ovrednotil storitve in omogočil zobozdravnikom samoplačnikom, da opravljajo te storitve kot na Hrvaškem, potem bi bil ta odliv bistveno manjši.”

Pacient, ki gre na Hrvaško, po besedah zobozdravnikov ne ve, da mu bo ZZZS povrnil zgolj ceno zdravljenja kanala, ne pa tudi morebitnih zalivk in drugih storitev, ki jih opravi hrvaški zobozdravnik. Pacient mora plačati tudi okrog 70 evrov  provizije posredniški agenciji. Zobozdravniki so izrazili tudi dvom, ali na Hrvaškem to storitev res izvajajo specialisti endodonti. Ambulante so sicer specialistične, saj sicer povračila ne bi bilo, vendar po besedah Pavlovića v njih delajo tudi splošni zobozdravniki. “Z gotovostjo ne moremo vedeti, kaj se tam dogaja,” je poudaril.

Samoplačniška storitev v Sloveniji stane okrog 400 evrov. Zobozdravniki bodo predlagali, naj jim ZZZS ceno za zdravljenje enega kanala zviša na 288 evrov. Poudarili so, da splošni zobozdravniki ne želijo iste tarife, kot jo imajo specialisti endodonti (450 evrov), ki so bolj usposobljeni in izobraženi tudi za težje primere.

Kljub temu da je v Sloveniji po besedah Pavlovića dovolj zobozdravnikov in ambulant, je 560 tisoč ljudi v Sloveniji brez izbranega zobozdravnika, saj odhajajo k zasebnikom ali v tujino. Zobozdravnik v javnem zobozdravstvu mora na leto opraviti za 50.000 točk storitev, da izpolni program. “ZZZS za puljenje zoba prizna 4 točke, za plombo pa 12 točk. To je realno neizvedljivo,” je opozoril Pavlović. Zobozdravnik mora opredeliti okrog 1800 pacientov.

Z ZZZS so se predstavniki zobozdravnikov na to temo sestali, a predloga rešitve s strani zavarovalnice niso prejeli. Odbor za zobozdravstvo zdravniške zbornice bo ministrstvu za zdravje poslal predlog uredbe, ki bi uredila opisane težave pri endodontskem zdravljenju, poleg tega pa še omogočila, da “bo lahko vsak prebivalec Slovenije izbral tistega zobozdravnika, ki mu najbolj zaupa. Kateregakoli zobozdravnika z veljavno licenco,” je dejal Krunović. Predlagajo, da bi torej v sistem vključili tudi zasebnike. Če težave ne bodo rešene, so omenili tudi možnost stavke po 1. oktobru.

ZZZS: Gre za zavajajoče podatke

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) zagotavljajo, da povračila za endodontsko zdravljenje niso prenizka, kot trdijo zobozdravniki. Pojasnili so, da povračilo ZZZS znaša od 85 do 90 odstotkov samoplačniške cene, kar je “za cene v zdravstvenem zavarovanju zagotovo zelo velik delež”.

Na ZZZS trdijo, da so v zbornici danes novinarjem prikazali zavajajoče podatke (v zgornji tabeli) in da med sabo primerjajo storitve in cene, ki se jih ne da primerjati. Cena, ki jo povrne ZZZS za zdravljenje enega koreninskega kanala na primarnem nivoju, po podatkih ZZZS znaša 94 evrov.

Poudarili so, da je primerjava, ki so jo prikazali predstavniki zobozdravnikov, “zavajujoča in nekorektna, saj gre za storitve, ki so časovno in strokovno ter tehnološko neprimerljive”. Ocenjujejo tudi, da tabela zdravniške zbornice ne temelji na stroškovni analizi, saj ni jasno, kako so izračunani materialni stroški, vsebuje metodološke napake pri izračunu cene ZZZS na primarni ravni, poleg tega pa so navedene v tabeli samoplačniške cene za sekundarno raven, pri čemer ni jasno, na kakšnem vzorcu izvajalcev so izračunane. Priložili so svojo tabelo.

ZZZS TABELA ZOBAR
ZZZS

Na ZZZS so dodali, da ne vedo, katere materialne stroške so zobozdravniki upoštevali v izračunu. “Ko smo prosili za bolj podrobne podatke, teh podatkov nismo prejeli,” je opozorila direktorica področja za analize in razvoj pri ZZZS Anka Bolka je dejala, da so cene storitev usklajevali z republiškim strokovnim kolegijem in z Zdravniško zbornico Slovenije. “Da nismo čisto do konca našli skupnega jezika, drži, ampak tudi nismo za časovnice in cene prejeli vseh odzivov,” je povedala. Dodala je, da na prenovo cen niso prejeli nasprotovanja.

Dodali so tudi dve novi storitvi, ki jih bo v določenih primerih mogoče dodatno plačati. Na primer, ko je bil zob že enkrat zdravljen in zapolnjen, bo ZZZS odstranitev prejšnjega polnjenja plačal dodatno.

Glede odtekanja pacientov in denarja v tujino, pogosto na Hrvaško, na ZZZS odgovarjajo, da gredo bolniki v tujino lahko samo z napotnico za specialistično storitev. “Ko storitev plačajo, morajo vzeti medicinsko dokumentacijo. To mi pogledamo z našim zdravnikom in potrdimo, da gre dejansko za specialistično storitev,” je poudaril direktor področja za urejanje zavarovanj in mednarodno zdravstveno zavarovanje na ZZZS Klemen Ganziti. Dodal je, da če gre za specialistično storitev, bolniku povrnejo enake stroške, kot bi jih povrnili zobozdravniku v Sloveniji.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje