Zoran Janković: “Očitno jih je strah novih volitev”

Slovenija 21. Dec 202113:54 > 15:56 4 komentarji
Zoran Janković
Borut Živulović/BOBO

Ljubljanski župan Zoran Janković je na redni novinarski konferenci komentiral današnje hišne preiskave na svojem in sinovem domu ter v ženinem butiku, pri čemer je krivdo zanje prevalil na premierja Janeza Janšo. "Obtožujem Janeza Janšo za to, lahko je to naslov, čeprav bo rekel, da nič ni vedel, da za vse velja isti zakon," je dejal. Zadeva je po njegovem mnenju "šla čez mero okusa", vladajoče pa je "očitno strah novih volitev".

Ljubljanski župan Zoran Janković je zatrdil, da se hišne preiskave, ki so jih kriminalisti danes opravili tudi na njegovem domu, ne nanašajo nanj ali kogarkoli drugega z mestne občine. Tarča preiskovalcev je bila Jankovićeva žena Mija Janković, preiskovalce pa so zanimali plačani računi, je pojasnil.

Kot je na redni tedenski novinarski konferenci v Ljubljani povedal ljubljanski župan, so kriminalisti na njegovem domu v Ljubljani pozvonili okoli 6. ure, ostali so do približno 9.30, nato so se odpravili še do butika Mije Janković. “Zame je bilo presenečenje, da tokrat niso potrebovali mene, ampak so preverjali posamezne račune pri soprogi,” je dejal.

“Po vseh teh preiskavah, kaj pričakujejo, da nisem preveč bister, da bi doma hranil papirje, če bi kaj bilo?” je današnje preiskave med drugim komentiral Janković. Povedal je tudi, da so kriminalisti obiskali njegovega sina Damijana Jankovića in njegovo partnerico Ursulo Gavish. Tudi tam so, je povedal, kriminalisti delo opravili korektno. Preiskave po županovih besedah potekajo tudi na družbi Electa.

Po Jankovićevi oceni so bili preiskovalci “izjemno korektni”, več pripomb ima na vsebino obtožb. “Trdim, da je, kar piše v obtožnici, prazno, in nič ne bo iz tega,” je poudaril. Kot je povedal, ga to spominja na dogajanje (preiskave) leta 2012 in 2015. Podrobnosti o preiskavi, tudi o tem, za katera podjetja gre, Janković ni razkrival. Pojasnil je, da gre za 120 strani, ki jih ni imel časa brati – trenutek, “ko ti hodijo po sobah”, za to ni najbolj primeren, je komentiral.

Odnesli račune, ki so dostopni tudi v banki ali podjetju

Preiskovalci so odnesli 32 plačanih računov, pri čemer je poudaril, da bi lahko te račune – v zvezi s plačilom avta – kriminalisti dobili tudi v banki ali podjetju, zaradi česar je tovrstno ravnanje po njegovem kršitev človekovih pravic. Obiski na domu so po njegovem odveč, povzel pa je besede svojega odvetnika Janeza Koščaka, da se je začela predvolilna kampanja. “Žal mi je žene in otrok,” je dejal in za dogajanje obtožil premierja Janeza Janšo.

“Obtožujem Janeza Janšo za to, lahko je to naslov, čeprav bo rekel, da nič ni vedel, da za vse velja isti zakon,” je dejal Janković. Zadeva je po njegovem mnenju “šla čez mero okusa”, prav tako je menil, da je vladajoče “očitno strah novih volitev”.

Direktorica Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Petra Grah Lazar je medtem zavrnila očitke o vplivu politike. “Ostro zavračamo kakršnekoli očitke, da je na nas vplivala politika ali kdorkoli drug, saj sam predkazenski postopek poteka že od leta 2019. Od takrat naprej se zbirajo obvestila, pregleduje dokumentacija, prav tako vseskozi postopek usmerja specializirano državno tožilstvo,” je dejala direktorica NPU in pri tem ocenila, da gre za “zelo trden” primer.

Janković je danes prav tako spomnil na današnje nadaljevanje sojenja na okrožnem sodišču, kjer sodijo njemu in njegovima sinovoma Damijanu in Juretu Jankoviću ter družbi Electa inženiring zaradi očitkov o domnevnem parkiranju delnic Mercatorja pri podjetju Electa inženiring ter utaje davka. Kot je znova zatrdil, je finančna uprava postopek, ki služi kot osnova za to sojenje, zaključila brez ugotovljenih nepravilnosti. “Ta zadeva z delnicami Mercatorja nima nobene osnove, gre samo še za vprašanje časa,” je poudaril in dodal, da so se očitno zato, ker ne najdejo utemeljenih očitkov proti njemu, sedaj napadli njegovo družino.

Zoran Janković
Borut Živulović/BOBO

Odzval se je tudi Damijan Janković

V odzivu na današnje policijske preiskave je sin Damijan Janković v kratki izjavi dejal, da policijska preiskava na njegovem domu še poteka. “V tem trenutku še ne razumem, kaj točno iščejo. Odredbo sem preletel na hitro. Videl sem samo, da je pri moji partnerki problem prejem plačil po izdanih računih v zneskih nekaj tisoč evrov,” je pojasnil. Kot je dodal, ne ve, zakaj je predmet preiskave tudi njegova mama Mija. “Ne znam si predstavljati. Je pa to zgleda način dela te tolpe, ki vodi državo v tem trenutku,” je poudaril.

Janković ob tem še zanika, da bi šlo za izčrpavanje družbe Electra in pranje denarja. “Pranje denarja – ta pojem je pri nas postal zlorabljen. Praktično vsaka transakcija je lahko pranje denarja. Za razliko od nekaterih mi poslujemo preko računov in ne z gotovino neznanega izvora. Za vsak evro znamo povedati, od kod je prišel,” je dejal Damijan Janković.

Na generalni policijski upravi so pojasnili, da preiskujejo sum kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, ki se nanaša na oškodovanje gospodarske družbe. To sta fizični osebi obvladovali prek lastništva poslovnih deležev in poslovodnih funkcij, z različnimi finančnimi transakcijami iz oškodovane družbe na novoustanovljeno družbo in drugo družbo, ki ju je obvladoval eden od osumljencev, pa je bila pridobljena premoženjska korist v višini 1,24 milijona evrov.

V nadaljevanju so bila opravljena nakazila iz teh dveh družb v skupnem znesku 1,04 milijona evrov več drugim pravnim in fizičnim osebam, ki so denarna sredstva dvigovale v gotovini. Na te dvige, s katerimi se je poskušal zakriti dejanski izvor teh sredstev, se nanaša sum kaznivega dejanja pranje denarja. Kaznivih dejanj je osumljenih skupno pet fizičnih oseb.

PREBERITE ŠE:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje