Preiskave pri družini Janković zaradi Hotela Jelovica

Slovenija 21. Dec 202109:01 > 22. Dec 2021 07:36 5 komentarjev

Hišne preiskave pri članih družine Janković in povezanih osebah so očitno povezane s kupnino za stavbo Hotela Jelovica. Denar naj bi končal tudi na računu Mije Janković, žene župana Ljubljane Zorana Jankovića, ter Ursule Gawish, žene Damjana Jankovića.

Policija je danes opravila hišne preiskave zaradi sumov zlorabe položaja in pranja denarja pri članih družine ljubljanskega župana Zorana Jankovića in povezanih osebah. Preiskovane osebe so županov sin Damijan Janković in njegova žena Ursula Gawish, žena Zorana Jankovića Mija Janković ter podjetnika Gregor Marolt in Jan Bec. To je za N1 potrdil Janez Koščak iz odvetniške pisarne Čeferin, ki zastopa člane družine Janković. “Predvolilna kampanja se je začela,” je dejal Koščak in dodal, da je glavni osumljenec v preiskavi Jan Bec. Policisti so obiskali tudi sedež podjetji iz skupine Electa na ljubljanskem Mestnem trgu ter stanovanjsko hišo, kjer živita Zoran in Mija Janković. Zoran Janković je za preiskave, ki so po njegovih besedah potekale zelo korektno, obtožil predsednika vlade Janeza Janšo.

Zoran Janković preiskave Zoran Janković preiskave
Planet TV
Hiša Janković Hiša Janković
Denis Sadiković/N1
Electa Janković Policija Electa Janković Policija
Denis Sadiković/N1
Electa Janković Electa Janković
Denis Sadiković/N1
Electa Janković Policija Electa Janković Policija
Denis Sadiković/N1
Electa Janković policija Electa Janković policija
Denis Sadiković/N1
Electa Electa
Denis Sadiković/N1
Electa mestni trg Electa mestni trg
Denis Sadiković/N1

Začetek je prodaja Hotela Jelovica

Damjan Janković je povedal, da so preiskave povezane s podjetji iz skupine Electa, s podjetjem Hotel Jelovica in nekaterimi “našimi poslovnimi partnerji”. “Videl sem, da se začetek preiskave nanaša na leto 2016 ali 2017, ko smo gospodu Otmarju Zornu prodali Hotel Jelovica na Bledu. Od tam naprej se je napleta neka zgodba,” je dejal ob prihodu na sodišče, kjer se je danes ob dveh začela obravnava v zadevi glede delnic Mercatorja.

Lastnik stavbe Hotela Jelovica je bilo podjetje Hotel Jelovica. Direktor tega podjetja je bil Jan Bec, lastnik pa Electa inženiring, ki ga je vodil Damijan Janković. Leta 2017 je podjetje Hotel Jelovica stavbo prodalo podjetju Rikli, kjer je direktor Otmar Zorn. Ta nam je dejal, da ne ve nič niti o današnjih preiskavah niti o tem, kaj sta s kupnino storila Bec in Damijan Janković. Hotel je Zorn nato prenovil in zdaj se imenuje Hotel Bled Rose.

Mija Janković in Ursula Gawish osumljeni pranja denarja

Damijan Janković je povedal še, da odredbe o hišni preiskavi ni podrobno prebral. “Videl sem, da je pri moji partnerki problem prejem plačil po treh izdanih računih v višini nekaj tisoč evrov,” je povedal.

Poleg Ursule Gawish je pranja denarja osumljena tudi Mija Janković. Zoran Janković je na današnji novinarski konferenci dejal, da so preiskovalci NPU danes v hiši, kjer živi z ženo, vzeli 32 računov in telefon. “Gre za plačila posameznih položnic, imajo jih tako v banki kot v podjetju, ker je šlo za plačilo avta, tega najema. Po mojem trdnem prepričanju jim ni bilo treba hoditi domov, ker bi lahko te račune dobili kjerkoli,” je povedal in dejal, da obisk policistov na njunem domu vidi kot poseg v človekove pravice, ki bi moral imeti pravi razlog. Preiskavo v njuni hiši so kriminalisti zaključili okoli 9.30, nato pa so odšli še do prostorov butika Mije Janković, je dejal župan. “Trdim, da je to prazno, nič ne bo iz tega,” je dodal.

Kdo je Miji Janković plačal te račune in kaj je Mija Janković za to plačilo opravila, Zoran Janković ni povedal. Plačila za avtomobil oziroma za najem avtomobila, ki ga je omenil, ni podrobneje razložil.

Sumljive transakcije

Policija ni odgovorila na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne fizične osebe. Potrdili pa so, da 34 preiskovalcev nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) izvaja 11 hišnih preiskav v zasebnih in poslovnih prostorih na območju Ljubljane. NPU deluje po usmeritvah specializiranega državnega tožilstva, ki predkazenski postopek vodi že dve leti, so dodali. Pred dvema letoma je časnik Finance poročal, da so kriminalisti NPU začeli preiskovati sume nepravilnosti pri odpisu dolgov v poenostavljenih prisilnih poravnavah.

Osumljenih je pet fizičnih oseb, nikomur pa policisti niso odvzeli prostosti, so danes sporočili s policije. Vseh pet je osumljenih pranja denarja, dve od teh petih oseb pa tudi zlorabe položaja.

“Sum se nanaša na oškodovanje gospodarske družbe, ki sta jo fizični osebi obvladovali preko lastništva poslovnih deležev in poslovodnih funkcij. Z različnimi finančnimi transakcijami iz oškodovane družbe na novoustanovljeno družbo in drugo družbo, ki ju je obvladoval eden od osumljencev, je bila pridobljena premoženjska korist v višini 1.240.000 evrov. V nadaljevanju so bila opravljena nakazila iz teh dveh družb v skupnem znesku 1.040.000 evrov več drugim pravnim in fizičnim osebam, ki so denarna sredstva dvigovali v gotovini,” so pojasnili na policiji. Z gotovinskimi dvigi so poskušali zakriti dejanski izvor denarja, so dodali.

Hotel Jelovica
Google Maps

Jan Bec, sorodnik in upnik

Iz vseh dostopnih informacij je možno sklepati, da so kriminalisti pri preiskavi odpisa dolgov skupini Electa zaznali tudi sum kaznivih dejanj pri razpolaganju s kupnino od prodaje Hotela Jelovica. Pri tem naj bi bilo oškodovano podjetje Hotel Jelovica, ki se zdaj imenuje Artisan, morda pa NPU sumi, da je bilo posredno oškodovana tudi Electa inženiring in s tem njeni upniki.

Pri odpisu dolgov skupini Electa je ključna oseba Jan Bec. Ta je sorodstveno povezan z družino Janković, pred nekaj leti pa so njegova podjetja postala glavni upnik podjetji iz skupine Electa, ki predstavljajo poslovno omrežje družine Janković. Že leta 2012 je od Mete Logar, nekdanje partnerke Damijana Jankovića, Bec kupil podjetje Bodi, ki je največji upnik podjetja Electa inženiring. Med večjimi upniki Electe inženiring je tudi podjetje Celeris Trgovina, kjer je direktor zgoraj omenjeni Gregor Marolt.

V zadnjih letih je Becovo podjetje Aegis od Zorana Jankovića, podjetja Heta Asset Resolution (slabe banke nekdanjega Hypa) ter nekaterih podjetji ljubljanske občine kupil terjatve do podjetji iz skupine Electa.

Damjan Janković
Žiga Živulović jr./BOBO

Bec je bil zato ključen za potrditev prisilnih poravnav podjetji Electa inženiring, Electa Holding in Electa Naložbe. Sprejete so bile takšne prisilne poravnave, da naj bi poslovnemu omrežju družine Janković odpisali 29 milijonov evrov dolga. Prisilno poravnavo Electe Holdinga je nato sodišče na predlog države ustavilo in pojasnilo, da iz posodobljenega seznama preizkušenih terjatev, ki ga je predložil dolžnik, niso razvidni pravni temelji njihovega nastanka. Damijan Janković je nato predlog prisilne poravnave Electe Holding umaknil.

Aprila letos je Aegis kupil polovico lastniškega deleža podjetja Electa Holding. Ta je bil naprodaj v osebnem stečaju Damijana Jankovića. Delež je bil prodan po izklicni dva tisoč evrov.

Leta 2018 pa je Bec s svojim podjetjem Paladin od Hypo Leasinga kupil stanovanje v “Močeradu”, stavbi na ljubljanskem Trnovskem pristanu. Stanovanje je bilo nekoč v lasti Electe inženiringa, ki ga je prodala podjetju Baza Dante, ta pa Hypo Leasingu.

Mija in Zoran Janković
BOBO

Del denarja, s katerimi je kupil omenjene terjatve in stanovanje, si je Bec izposodil od skupine Logo in enega od podjetji v lasti Blaža Muhića, je pred leti poročal portal Siol. Skupina Logo, ki se ukvarja s prodajo naftnih derivatov in kurilnega olja, je v lasti Jožeta Kiklja. Kikelj je leta 2009 kupil podjetje Azion od ciprskega podjetja Blue Train investments, ki naj bi bilo povezano z Juretom Jankovićem, mlajšim sinom župana Zorana Jankovića. Azion je imel v lasti parcele v ljubljanski Šiške, kjer so bili pred časom vrtički, zdaj pa je tam parkirišče. Kikelj je te parcele prodal podjetju Lek.

Muhić pa je lastnik restavracije Sokol ob ljubljanski mestni hiši ter solastnik Casinoja Fortuna. Je tudi lastnik in direktor podjetja Fortuna, ki načrtuje obsežen nepremičninski projekt na območju med Celovško in Drenikovo cesto v Ljubljani.

Jan Bec je partner Urše Kunej, ki je hči Andreje Kunej, sestre Mije Janković, je poročal časnik Finance. Damijan Janković in Jure Janković, sinova Zorana in Mije Janković, sta torej Becova bratranca. Urša Kunej je bila tudi prvotna ustanoviteljica podjetja Aegis, ki je se ob ustanovitvi imenovalo Glanc.

Lani je spletni portal Necenzurirano objavil videoposnetke pogovorov med Janom Becom, Damijanom Jankovićem ter neznanimi poslovneži, domnevno iz območja nekdanje Sovjetske zveze. Pogovarjali naj bi se o odkupu stavbe nekdanje tiskarne Mladinske knjige za Bežigradom v Ljubljani.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje