Zoranu Jankoviću neslavni naziv in “obtožnica” Greenpeacea

Slovenija 22. Apr 202309:38 3 komentarji
Podnebni zločin 2023
Greenpeace Slovenija

Na današnji dan Zemlje je Greenpeace zaključil kampanjo Podnebni zločin 2023. V njej so ljudje preko javnega glasovanja izbrali, kdo je "zagrešil najhujši podnebni zločin". Kot so sporočili iz okoljevarstvene organizacije, je največ glasov dobil župan Ljubljane Zoran Janković zaradi t. i. greenwashinga oziroma zelenega zavajanja pri načrtovanju podnebno nevtralne Ljubljane.

Mednarodna okoljevarstvena organizacija Greenpeace je 1. aprila na Prešernovem trgu otvorila kampanjo Podnebni zločin 2023. V okviru kampanje so ljudje lahko glasovali, kdo od petih “osumljenih” je zagrešil najhujši podnebni zločin.

Ljudje so lahko izbirali med podjetjem Petrol, ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek in ministrom za gospodarstvo Matjažem Hanom, predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič, organizacijskim komitejem Svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici ter županom Mestne občine Ljubljana Zoranom Jankovićem.

Zmagovalec javnega glasovanja je prav slednji, župan MOL Zoran Janković. V Greenpeacu so mu zato spisali “obtožnico naklepnih dejanj zoper naravo in okolje”.

Kot so zapisali v obrazložitvi, je bila Ljubljana spomladi leta 2022 izbrana kot ena od 100 mest v Evropski uniji, ki bodo do leta 2030 postale podnebno nevtralne. Župan je julija lani predstavil zeleni prehod Ljubljane, v katerem je predvideno, da bo leta 2030 struktura energentov daljinskega ogrevanja naslednja: 10 odstotkov sonce, 30 odstotkov les, 30 odstotkov odpadki in 30 odstotkov uvoženi plin.

“V preiskavi je bilo ugotovljeno, da je to v neskladju s podnebno nevtralnostjo, ki predvideva 0 odstotkov izpustov. Plin je fosilno gorivo,” so zapisali v Greenpeaceu.

Jankovića so tako osumili greenwashinga oziroma zelenega zavajanja. To je oblika zavajajočega komuniciranja, ko nekdo želi prepričati javnost, da so njegova dejanja okolju prijazna, a v resnici niso. “Navedbe župana MOL so torej zeleno zavajanje – želi nas prepričati, da je projekt plinsko-parne elektrarne okolju prijazen, a v resnici ni,” so še dodali.

Janković je prejel 31,9 odstotka vseh glasov, tesno drugi pa je bil Petrol z 31,2 odstotka glasov. Med “osumljence” jih je Greenpeace uvrstil zaradi rekordnih dobičkov v času energetske krize.

Zoran Janković
Borut Živulovič/BOBO

Sledila sta ministra Matjaž Han in Alenka Bratušek zaradi investicij v letalske povezave na kratke razdalje (14,9 odstotka glasov), predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič zaradi leta na Dunaj z zasebnim letalom (13,7 odstotka glasov), najmanj glasov (8,3 odstotka) pa je prejel organizacijski komite letošnjega svetovnega prvenstva v Planici zaradi postavitve parkirišč na vodovarstvena območja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje