Zorčič: Če bo v petek 46 glasov, imamo novo koalicijo

Slovenija 26. Maj 202113:39 > 26. Jul 2021 16:21 0 komentarjev

Po spodletelem poskusu razrešitve predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča, koalicija poskuša znova. Predvidoma bodo o njegovi razrešitvi odločali v petek. Zorčič pravi, da če bo pri odločanju o njegovi funkciji zbranih 46 glasov, potem "vemo, da imamo novo koalicijo".

Po tem, ko koalicija konec maja v državnem zboru ni zbrala potrebnih 46 glasov za razrešitev predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča, naj bi ta petek koalicija poskusila znova.

“Razen, če bo kdo predlagal umik te točke,” je danes v parlamentu dejal Zorčič. Za razrešitev predsednika DZ Igorja Zorčiča je konec maja glasovalo 45 poslancev, dve glasovnici sta bili neveljavni. Glasovanje o predsedniku državnega zbora je tajno, kandidat koalicije za novega predsednika državnega zbora pa je vodja poslanske skupine Nove Slovenije Jožef Horvat.

“DZ se mora prešteti. Tudi če skozi funkcijo, ki jo trenutno zasedam,” je povedal Zorčič in dodal: “Če bo na tej strani (proti njegovi razrešitvi; op.a.) 46 glasov, potem vemo, da imamo koalicijo.”

Kolegij predsednika DZ je v ponedeljek soglašal z uvrstitvijo mandatno-volilnih zadev na dnevni red izredne seje, ki se je začela danes, potekala pa bo do petka. Poslanci na njej obravnavajo zadeve, ki so bile sicer predvidene za majsko redno zasedanje, a so dnevni red zavrnili.

Vodja poslancev SDS Danijel Krivec je sicer v ponedeljek dejal, da so v koaliciji načeloma dogovorjeni, da bodo predlagali obravnavo predloga za Zorčičevo razrešitev, a da bodo s tem počakali do petka, ko je predvidena obravnava mandatno-volilnih zadev. “Šteti je treba, to nas opozarjate. Zato smo previdni,” je pojasnil.

Za Zorčičevo razrešitev je namreč na glasovanju potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov. Pri prvem poskusu je koaliciji spodletelo, za razrešitev je na tajnem glasovanju in ob obstrukciji večjega dela opozicije zmanjkal en glas.

Igor Zorčič, posvet
Žiga Živulović jr./BOBO

Zorčič: Pahorjevega mnenja ne potrebujemo

A prvo današnje glasovanje v državnem zboru je opoziciji spodletelo. Poslanci namreč niso pritrdili predlogu, naj se o ustavno obtožbi predsednika vlade Janeza Janše izreče tudi predsednik republike Borut Pahor, ki po naših informacijah ustavne obtožbe sicer ne podpira. Zorčič pravi: “Mnenja predsednika države ne potrebujemo pri sestavljanju vlade, ne potrebujemo ga pri konstruktivni nezaupnici in mislim, da ga tudi pri ustavni obtožbi predsednika vlade ne potrebujemo.”

Rezultata današnje razprave ni želel napovedovati. Meni, da je treba najprej slišati tudi odgovore predsednika vlade. Janša bo, tako Zorčič, v državni zbor prišel po konferenci, ki jo ima s Davidom Sassolijem ob 13.15.

Komunikacija s kabinetom predsednika vlade potekala slabo

Janša se namreč današnje razprave še ni udeležil. Kot je povedal Zorčič sta se o udeležbi predsednika vlade dogovarjala kabineta predsednika DZ in predsednika vlade. Dodal je, da je bilo sprva predvideno, da poslanci o ustavni obtožbi razpravljajo v torek, a so točko zaradi Janševe odsotnosti prestavili na sredo.

“Ta komunikacija je potekala slabo,” je povedal in dodal, da bi se moral kabinet predsednika vlade “malo bolje odzivati”.

O polurnem premoru, ki ga je pred odločanjem o izrekanju predsednika Pahorja zahtevala SDS, pa Zorčič pravi , da je šlo “verjetno za kakšno preštevanje. Mislim, da bo podobnih preštevanj v prihodnje še več.”

Kot je znano, je opozicija v tako imenovanem visečem parlamentu v zadnjem času dva krat presenetila koalicijo; prvič prav v prvem poskusu razrešitve predsednika državnega zbora in drugič pred nedavnim, ko poslanci niso mogli potrditi dnevnega reda redne majske seje, saj je za glasovalo 42 poslancev, prav toliko pa tudi proti. Prav zato, ker kaže, da ne opozicija ne koalicija v parlamentu nimata večine, bo današnje odločanje o ustavni obtožbi premierja Janše in morebitno petkovo o razrešitvi Igorja Zorčiča tako pomembno, saj bo pokazalo, kakšna so v državnem zboru resnično razmerja moči.

Ustavno obtožbo so pripravili v opozicijskih strankah LMŠ, SD, Levici in SAB. Janši očitajo kršenje več členov ustave in zakonov. Da bi poslanci Janšo obtožili pred ustavnim sodiščem, bi potrebovali najmanj 46 glasov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!