Zorčič potrdil, da ga zanima vodenje službe DVK

Slovenija 09. Nov 202318:18 2 komentarja
Igor Zorčič
Igor Zorčič (Foto: Uroš Kokol/N1)

Za mesto direktorja službe Državne volilne komisije (DVK) je prispelo sedem prijav, so za STA potrdili na DVK. Rok za prijave na javni natečaj se je iztekel v ponedeljek. Danes prijave odpira natečajna komisija, ki jih bo tudi pregledala. Dosedanji direktor Dušan Vučko bo s položaja odšel predčasno, saj se bo upokojil.

Natečajna komisija bo po pregledu prijav kandidate pozvala k morebitnim dopolnitvam prijav, nato sledijo razgovori kandidatov. Nazadnje bo DVK o novem direktorju službe opravila glasovanje.

Izbrani kandidat, ki bo nadomestil dosedanjega direktorja Vučka, bo imenovan na položaj za dobo petih let z možnostjo ponovnega imenovanja, delo pa bo začel opravljati 1. februarja 2024. Med njegovimi prvimi nalogami bo izvedba evropskih volitev.

Pogoji, ki jih morajo izpolnjevati kandidati za prijavo na javni natečaj, so slovensko državljanstvo, znanje uradnega jezika, visokošolska univerzitetna izobrazba pravne ali druge družboslovne smeri, najmanj sedem let delovnih izkušenj, aktivno znanje vsaj enega svetovnega jezika in strokovni izpit iz upravnega postopka.

Prijavo je za STA potrdil nekdanji predsednik državnega zbora Igor Zorčič. Še pred zaključkom javnega natečaja pa se je v medijih med možnimi kandidati omenjalo tudi državno sekretarko v kabinetu predsednika vlade za odnose z državnim zborom Mašo Kociper, ki pa je danes to za STA zanikala. Omenjalo se je tudi nekdanjega sekretarja državnega sveta Dušana Štrusa in nekdanjo namestnico direktorja službe DVK Nino Mujagić. Prijavljene kandidate bo DVK razkrila, ko dobi njihovo soglasje.

Dušan Vučko
Dušan Vučko (Foto: Borut Živulović /BOBO)

Direktor službe DVK Dušan Vučko je septembra obvestil predsednika DVK Petra Goloba, da z 31. oktobrom 2023 odpoveduje pogodbo o zaposlitvi, saj se želi po preteku trimesečnega odpovednega roka oz. z 31. januarjem 2024 upokojiti. Kot je ob tem med drugim zapisal, je avgusta od njegovega prvega imenovanja na položaj direktorja službe DVK minilo 12 let. DVK je v tem obdobju skupaj izvedla 25 splošnih glasovanj volivcev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje