Zunaj vse več podpore Pahorju, kaj pa doma? Ena stranka nejasno, ena molči

Slovenija 21. Apr 202420:04 10 komentarjev
Borut Pahor
Foto: Borut Živulović/BOBO

Nekdanji predsednik republike Borut Pahor bi utegnil zasesti mesto posebnega odposlanca EU za dialog med Beogradom in Prištino. V tujini naj bi imel vse več podpore, izrazili so mu jo tudi najvišji domači politiki. Pa njegovo kandidaturo podpirajo tudi slovenske parlamentarne stranke? Ena se ni jasno izrekla, ena pa molči.

Nekdanji predsednik republike Borut Pahor je s podporo premierja Roberta Goloba, predsednice republike Nataše Pirc Musar in zunanje ministrice Tanje Fajon kandidat Slovenije za posebnega odposlanca EU za dialog med Beogradom in Prištino. Na tem mestu je sedaj še slovaški diplomat Miroslav Lajčák.

Pahorjevo kandidaturo, ki je sam sicer še ne komentira podrobno, podpirajo v parlamentarnih strankah Gibanje Svoboda, NSi in SD. Iz največje koalicijske stranke so nam sporočili, da je njihov odgovor usklajen z odgovorom kabineta predsednika vlade. V SD pa, da je Pahor “izjemno izkušen kandidat, ki je opravljal vse najpomembnejše politične funkcije in je močno angažiran na področju Zahodnega Balkana”. V NSi so zapisali zgolj: “Njegovo kandidaturo v NSi podpiramo.”

Največ negotovosti je trenutno pri SDS in Levici. Iz stranke, ki jo vodi koordinatorica Asta Vrečko, sicer ministrica za kulturo, so se resda odzvali na našo prošnjo, a se do Pahorjeve kandidature niso opredelili. “Za Levico je pomembno, da ima Slovenija čim več izkušenih predstavnikov v mednarodnih institucijah, ki lahko delujejo na področju vzpostavljanja dialoga in povezovanja med državami na ravni EU,” so zapisali v odgovoru. Pahorja niso niti omenili.

V SDS pa na novinarsko vprašanje N1 sploh niso odgovorili.

Borut Pahor
Foto: Borut Živulović /BOBO

Lajčák ga hvali, a ostaja skrivnosten

Pahor je te dni sicer v Ljubljani gostil prvo srečanje Prijateljev Zahodnega Balkana, s katerim želi še dodatno utrditi svoj položaj na tem nemirnem območju. “Želel bi si, da bi v postopku uradne kandidature dobil enotno podporo slovenske politike, bom pa spoštoval tudi drugačne poglede,” je pred časom dejal za N1.

Lajčák, ki se mu mandat izteče konec avgusta, bi sicer po namigovanjih utegnil mesto zapustiti predčasno. V petek v pogovoru za N1 te teze ni zavrnil. O morebitni kandidaturi Boruta Pahorja ni želel špekulirati, saj se postopek vlaganja kandidatur na to mesto še ni uradno začel.

Pa Pahor uživa njegovo podporo? “Boruta Pahorja poznam že dolgo, velikokrat sva se srečala in sestankovala prav na temo situacije na Zahodnem Balkanu. Vem, da ga zelo zanima dogajanje v tej regiji in pozna veliko stvari glede Zahodnega Balkana. To pa je po mojem mnenju pomemben faktor,” je še dejal.

Miroslav Lajčak
Miroslav Lajčák, trenutni posebni odposlanec EU za dialog med Beogradom in Prištino (foto: PROFIMEDIA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje