Zunanje ministrstvo je bilo tarča kibernetskega napada

Slovenija 07. Apr 202312:44 > 19:15 3 komentarji

Zunanje ministrstvo je bilo tarča kibernetskih aktivnosti, so potrdili na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve. Delovanje ministrstva ni moteno, po napadu pa so sprožili vse ustrezne varnostne ukrepe.

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) je bilo tarča kibernetskih aktivnosti, informacijo pa so potrdili tudi na ministrstvu. Po napadu so sprožili vse ustrezne varnostne ukrepe, trenutno pa na ministrstvu ocenjujejo razsežnost in posledice kibernetskih aktivnosti. Delovanje MZEZ, so navedli, ni moteno.

Na MZEZ so aktivnosti odkrili sami v sodelovanju s partnerji. Kot so dodali, so “vzporedno s temeljito preiskavo sprožili vse ustrezne ukrepe”.

Po doslej znanih informacijah so bili prav tako napadeni zunanja ministrstva in diplomatske mreže drugih držav članic EU, je povedala ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanje Fajon. Napad naj ne bi bil povezan s kandidaturo članstva Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov.

Urad za informacijsko varnost danes dogodka za STA ni želel komentirati, tudi nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost Si-CERT ne daje izjav.

Iz Slovenske obveščevalno-varnostne agencije pa so za STA sporočili, da “agencija v okviru svojih zakonsko določenih pristojnosti izvaja vse aktivnosti, potrebne za zagotovitev in zaščito interesov Slovenije”. Podatkov, ki so tajni, pa ne posreduje v javnost ali javno komentira.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje