Župan Janković se prebivalcem opravičuje, na Green Dragonse je ponosen

Slovenija 03. Okt 202314:05 22 komentarjev

Včerajšnje bučno proslavljanje 35. obletnice Green Dragonsov v Ljubljani je zmotilo nekatere prebivalce glavnega mesta. Opozorili so na velik hrup, zaradi pokanja prestrašene živali, onesnaženje s trdimi delci in smeti, ki so jih navijači pustili za sabo. Župan Zoran Janković pravi, da se bo prebivalcem, ki jih je zabava zmotila, opravičil. Poudarja tudi, da je na navijaško skupino Green Dragons ponosen. Občina je Dragonsom pomagala tako, da je v času dogodka za 15 minut izklopila javno razsvetljavo v centru mesta.

Navijaška skupina ljubljanske Olimpije Green Dragons je sinoči proslavila 35. obletnico delovanja.

Naključne turiste v središču prestolnice in mnoge Ljubljančane, ki so se nekaj pred osmo uro zvečer znašli na obrežju Ljubljanice, je sprva presenetil močan pok, za katerim se je ob glasnem navijaškem prepevanju prižgalo na stotine signalnih bakel, nebo pa so razsvetlile rakete.

Pirotehničnega “spektakla” pa ni bilo videti in slišati zgolj v strogem središču prestolnice, ampak daleč naokrog. S tem je bilo povezanih tudi več pritožb meščanov, predvsem pa pripomb na družbenih omrežjih. Nekateri starejši meščani so povedali, da jih je pokanje prestrašilo, saj niso videli nobenih obvestil o dogodku. Drugi so – podobno kot ob novoletnih polemikah okrog ognjemeta – opozarjali na živali, ki se bojijo glasnega pokanja.

Merilne naprave, ki beležijo onesnaženost zraka v prestolnici, so v času dogodka zaznale silovit porast trdnih delcev in dušikovih oksidov, kar lahko povežemo s (po mnenju nekaterih pretirano) uporabo pirotehnike. Kot je videti na spodnjem prikazu z merilnega mesta Ljubljana – Bežigrad, so zvečer parametri poskočili, se je pa onesnaženje nato razmeroma hitro tudi razkadilo.

Tudi Agencija za okolje je na družbenem omrežju X sporočila rezultate meritev:

Župan Janković: Ponosen sem na navijaško skupino

Občina je Green Dragonsom pomagala, da je bil spektakel bolj viden, saj so v času dogodka za 15 minut izklopili javno razsvetljavo v centru mesta.

Na vprašanje o dogodku je ljubljanski župan Zoran Janković povedal, da je vodstvo Dragonsov prišlo na sedež mestne občine napovedat, da bodo obletnico delovanja proslavili na tak način. Župan jih je vprašal, ali so dogodek prijavili upravni enoti in drugim pristojnim organom, odgovorili so mu, da tega nikoli ne počnejo.

zoran janković
Egon Parteli, N1

Po besedah župana si je vodstvo Green Dragonsov zaželelo, da bi za pol ure ugasnili javno razsvetljavo v celotnem središču od univerze do konca Petkovškovega nabrežja. Župan je nato odobril, da se luči ugasnejo le za 15 minut v ožjem središču, le na Prešernovem trgu, Čopovi in Stritarjevi ulici.

Javno podjetje Voka-Snaga je nato tudi hitro pospravilo odpadke, ki so ostali za ponedeljkovim dogajanjem, je dejal Janković. Za zdaj nima podatkov redarstva ali policije, da bi med akcijo prišlo do kakšnega izgreda ali poškodbe na objektih. Se pa zaveda vseh negativnih vidikov dogodka, a pri tem dodaja, da bi Green Dragonsi proslavo izvedli v vsakem primeru.

Če pa se bodo meščani zaradi ponedeljkovega večernega dogajanja pritožili na občino ali njemu osebno, je Janković danes napovedal, da se bo vsakemu opravičil.

"Je pa to navijaška skupina, ki podpira vse športne klube Olimpije. Srčno upam, da bodo na vseh tekmah nogometa, košarke in hokeja. Moram priznati, da sem na njih kar ponosen. Predvsem ob dejstvu, da na mednarodnih tekmah, ko tudi nogometni klub Olimpija lahko dobi izključitev, so bili brez enega incidenta, kar sem jaz gledal," je še povedal župan. Njegovo izjavo si lahko ogledate v videu na vrhu članka.

Iz ljubljanske policijske uprave so pojasnili, da je včeraj zvečer na območju centra Ljubljane potekalo "Praznovanje 35. obletnice obstoja ONS Green Dragons", ki so ga navijači napovedali na svoji spletni strani. "Aktivni udeleženci, pripadniki organizirane navijaške skupine Green Dragons, so uporabljali pirotehnične izdelke na več krajih po Ljubljani in tako obeležili obletnico. Dogodek ni bil prijavljen ali naznanjen policiji," so zapisali ljubljanski policisti, ki so po uradni dolžnosti skrbeli za varovanje javnega reda in varnost cestnega prometa. "O dogodku policisti še zbirajo obvestila in bodo v primeru zaznanih in podanih vseh elementov prekrškov ali drugih kaznivih ravnanj zoper kršitelje ukrepali skladno s pozitivno zakonodajo," so še dodali.

Navijači Olimpije so napovedali, da bodo 35. rojstni dan na odmeven način proslavili še na četrtkovi evropski tekmi s Slovanom iz Bratislave in domačem obračunu Prve lige Telemach z Muro. Za člane navijaške skupine, legende klubov in druge goste pa za soboto pripravljajo posebno zabavo “Zelena noč”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje