Župan v bran direktorici ZD Ljubljana: Iskanje grešnega kozla je povsem zgrešeno

Slovenija 21. Dec 202218:34 3 komentarji
Zoran Janković
Žiga Živulović jr./BOBO

Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković je v odziv na današnje izjave zdravstvenega ministra Danijela Bešiča Loredana ponovil, da direktorica Zdravstvenega doma Ljubljana Antonija Poplas Susič uživa njegovo popolno zaupanje. "Iskanje grešnega kozla za nastalo situacijo, ki je v primeru ZDL dosegla le vrhunec in pokazala na širšo problematiko, je povsem zgrešeno," je poudaril župan.

Župan Mestne občine Ljubljana (Mol) Zoran Janković se je odzval na izjave ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, povezane z delovanjem Zdravstvenega doma Ljubljana (ZDL). Kot smo poročali, je minister dejal, da ga je ljubljanski župan “prijazno opozoril”, naj omenjeni zdravstveni dom in njegovo direktorico Antonijo Poplas Susič pusti pri miru, a je Bešič Loredan zatrdil, da “gredo v akcijo” in da bodo s komunikacijo našli rešitev.

Več preberite v prispevku: Janković ministra opozoril, naj direktorico ZD Ljubljana pusti pri miru.

Ljubljanski župan je v današnjem odzivu ponovil, da direktorici Poplas Susič “popolnoma zaupa”. “Pomanjkanje zdravnikov je problem, s katerim se ne srečujemo le dobro leto, odkar je prof. dr. Poplas Susič prevzela vodenje ZDL, temveč traja že desetletja, na kar je direktorica že ves čas opozarjala, in je prisoten v Sloveniji in celi Evropi,” je opisal in pojasnil, da si skupaj z direktorico prizadevata premagovati nastalo situacijo “z zelo konkretnimi rešitvami, kot so zagotavljanje stanovanj zdravnikom iz tujine, štipendiranje bodočih specializantov družinske medicine in podobno”.

Pojasnil je, da je bila njegova izjava o tem, naj minister pusti direktorico pri miru, izrečena, ko ga je minister pozval, naj jo zamenja. “Prof. dr. Antonija Poplas Susič je odlična direktorica in izvrstna zdravnica, med drugim je bila pred leti proglašena za evropsko zdravnico leta. Iskanje grešnega kozla za nastalo situacijo, ki je v primeru ZDL dosegla le vrhunec in pokazala na širšo problematiko, je povsem zgrešeno,” je poudaril župan Janković.

“Kot vemo, so težave s pomanjkanjem zdravnikov v mnogih zdravstvenih domovih po Sloveniji, zato je nenavadno, da minister izvaja javni pritisk samo na Zdravstveni dom Ljubljana. Nasprotujoča je tudi njegova izjava, da je primarno zdravstvo v domeni občine, hkrati pa zahteva zamenjavo direktorice ZDL, kar ni v domeni ministrstva,” so dodali na Mol in se vprašali, ali želja ministra o zamenjavi direktorice ZDL pomeni, da bo v tem primeru zagotovil petnajst novih družinskih zdravnikov.

Ministru za zdravje so na Mol predlagali tudi rešitev, in sicer sprejem interventnega zakona, po katerem bo moral zdravnik, ki zapusti katerikoli zdravstveni dom in svoje delo nadaljuje v drugem zdravstvenem domu ali kot koncesionar, s sabo vzeti vse svoje opredeljene paciente, če to želijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje