Župani treh občin proti azilnemu domu: Zahtevamo, da vlada sklep prekliče

Slovenija 20. Mar 202415:16 > 20:38 11 komentarjev

Zaradi vladne odločitve o vzpostavitvi izpostav azilnega doma na območju nekdanjih mejnih prehodov Obrežje in Središče ob Dravi je med tamkajšnjimi prebivalci zavrelo. Zvrstili so se protesti, SDS pa je že vložila predlog za razpis referenduma na temo nastanitve migrantov. Župani občin Središče ob Dravi, Ormož in Sv. Tomaž so danes v državni zbor vložili 3.500 podpisov pod peticijo proti vzpostavitvi azilnega doma v Središču ob Dravi, od vlade pa zahtevajo, da že sprejeti sklep prekliče.

Vlada je konec februarja sklenila, da se za potrebe nastanitev prosilcev za mednarodno zaščito organizirata izpostavi azilnega doma na območju nekdanjih mejnih prehodov Obrežje in Središče ob Dravi.

Lokalne skupnosti, kjer načrtujejo vzpostavitev azilnih domov, pa odločitvi vlade odločno nasprotujejo. Pretekli konec tedna je na mejnem prehodu Slovenska vas potekal protest krajanov, na katerem se je zbralo okoli 1.000 ljudi.

Župani občin Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž pa so danes na komisijo DZ za peticije, človekove pravice in enake možnosti vložili peticijo proti vzpostavitvi azilnega doma v Središču ob Dravi, ki jo je podpisalo 3.500 občank in občanov.

Kot je poudaril župan Ormoža Danijel Vrbnjak iz vrst SDS, občin in lokalnih skupnosti sploh niso vključili v določitev lokacij, temveč so jih le seznanili s sklepom vlade. “Vladi predlagamo, da ta sklep prekliče in se začne z nami pogovarjati, saj imamo dosti argumentov, zakaj azilni dom v naši občini ni primeren. Menim, da smo obravnavani kot drugorazredni državljani. Pošteno bi bilo do mene in vseh občanov, da lahko predstavimo svoje poglede, zakaj ‘ne’ azilnemu domu v Središču ob Dravi,” je dejal župan Središča ob Dravi Toni Jelovica.

Po besedah županov se že zdaj soočajo s težavami na meji, ki jih druge občine nimajo, in jih rešujejo. Kot problem so izpostavili majhnost občine in dejstvo, da sploh ne vedo, o kakšnem številu migrantov govorijo. Prav tako menijo, da je lokacija, kjer naj bi vzpostavili azilni dom, neprimerna, saj je ob glavni cesti, zato je tu tudi vprašanje varnosti.

Vsi trije so se strinjali, da je največji problem v tem, da je država lokacije iskala dve leti, potem pa so jih enostransko določili. “Če bi se z nami ali drugimi župani pogovarjali, bi prišli do kakšnega dogovora,” so bili soglasni.

“Zelo težko bo nekdo iz Ljubljane iz političnega vrha pokazal občanom v Središču, da to ni nič posebnega. Občani namreč s tem živijo že nekaj let in zadeva ni tako enostavna, kot si morda kdo misli. Potrebne so javne razgrnitve, javne razprave in predvsem pametni premislek, kje v Sloveniji to sploh lahko zagotovimo. Zavedamo se, da EU to zahteva, ampak treba se je usesti in zadeve doreči,” je dejal župan Svetega Tomaža Mirko Cvetko.

Vrbnjak, Cvetko in Jelovica upajo, da bo danes vložena peticija uspešna, v nasprotnem primeru pa napovedujejo, da bodo uporabili vsa pravna sredstva, med drugim tudi sprožitev upravnega spora in državljanske nepokorščine.

Ob tem pa župani trdijo še, da se bodo protesti prebivalcev in krajanov omenjenih občin še nadaljevali, če vlada ne bo prisluhnila njihovim zahtevam. “Protesti se bodo vsekakor dogajali. Sklicani so zbori občanov, ljudje si želijo odgovorov okoli tega vprašanja in potekajo vse aktivnosti, da do vzpostavitve tega doma ne bi prišlo,” je poudaril ormoški župan Danijel Vrbnjak.

Ivan Molan
Ivan Molan (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

O dogajanju je spregovoril tudi župan občine Brežice Ivan Molan. V občini, ki jo vodi, se po njegovih besedah strinjajo, da se pri njih postavi registracijsko-sprejemni center. Medtem azilni center pomeni, da se lahko v njem nastanjeni ljudje prosto gibajo, je opomnil. V občini zaenkrat niso dobili še nobenih informacij niti o številu ljudi, ki naj bi jih sprejel, niti o mestu, kjer naj bi stal. “Vemo samo, da je izbrana lokacija Obrežje, ki pa je popolnoma neprimerna,” je opozoril.

Problem vidi tudi z vidika varnosti, saj bi bil na eni strani registracijski center ljudi, ki jih je treba varnostno preveriti in zdravstveno oskrbeti, potem pa bi šli v azilni center, kjer bi se lahko prosto gibali. “Ne bo mogoče ugotoviti, kdo je prišel v državo nezakonito in kdo je tisti, ki se lahko prosto giba po občini,” je pojasnil.

Vlada želi azilni center po njegovih navedbah umestiti na območju, ki ni primerno za bivanje. “Gre za avtocesto, prek katere gre mejni prehod, kjer je prepoved gibanja zaradi teroristične nevarnosti,” je izpostavil.

“Preko tega prehoda gre letno 5,5 milijona vozil, tu je carinski urad, na katerem se dnevno carini približno 400 do 500 kamionov. Na tem uradu naj bi bil registracijski center, kjer bi bilo dnevno 500 ljudi. To območje ni primerno za bivanje. Če bi objekte, ki niso primerni za bivanje, priključili na vodo, bi kršili zakonodajo,” je poudaril.

Župani so se po vloženi peticiji udeležili izredne seje odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, ki jo je zahtevala poslanska skupina SDS z utemeljitvijo, da “sklep vlade o organiziranju začasnih izpostav azilnih domov predstavlja visoko varnostno tveganje”.

Člani odbora so s šestimi glasovi za in šestimi proti zavrnili sklepa, da odbor vlado pozove k odpravi sklepa o organiziranju začasnih izpostav azilnega doma na območju brežiške in občine Središče ob Dravi. S šestimi glasovi za in osmimi proti so zavrnili tudi sklepe, da naj odbor pozove vlado k ustavitvi vseh aktivnosti, povezanih z vzpostavitvijo izpostav azilnega doma; da naj vlada in notranje ministrstvo nemudoma sprejmeta in izvajate ukrepe za zagotovitev varnosti prebivalstva ob meji ter ukrepe za učinkovitejši nadzor na meji in preprečevanje nezakonitih prehodov meje in da naj vlada ustavi vse aktivnosti, povezane z odstranjevanjem ograje na meji s Hrvaško, poroča STA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje