Županski kandidati na Ptuju obljubljajo obvoznico in živahno mestno jedro

Slovenija 08. Nov 202209:10 2 komentarja
Ptuj
Slovenia Green Wellness Route

Kandidati za župana Mestne občine Ptuj so za STA odgovarjali še na vprašanji, kako pomembna prioriteta je čim hitrejša gradnja obvoznice ter kaj nameravajo narediti, da bo mestno jedro najstarejšega slovenskega mesta bolj zaživelo. Vsi v ospredje postavljajo prometno razbremenitev mesta in posodobitev vodovodnega sistema.

Andrej Čuš, 32 let, magister družboslovja (skupina volivcev/Lista Andreja Čuša)

Donedavni državni sekretar na gospodarskem ministrstvu, ki je sicer tudi predsednik Zelenih, med tri glavne prioritete v primeru izvolitve uvršča obnovo vodovodnega sistema in ostale gospodarsko-komunalne infrastrukture, pa tudi iskanje rešitev za arheološko razstavišče. Čimprejšnja gradnja obvoznice je nujna, pri čemer ocenjuje, da so zamudili veliko priložnost za izbiro druge najboljše variante za južno, in sicer t.i. varianto sever-sever, ki obvozi Ptuj po severni strani in bi odprl cel severni del mesta. Glede oživljanja središča mesta pravi, da se štiri leta ni premaknilo nikamor. Sam bi poslovne prostore ponudil za simbolično najemnino, najboljše lokacije pa ponudil gospodarstvu in ne javnim zavodom.

Nuška Gajšek, 41 let, politologinja (SD)

Če bo dobila svoj drugi županski mandat, namerava nadaljevati investicije v vzgojno-izobraževalne objekte in urejanje komunalne in cestne infrastrukture ter se lotiti reševanja stanovanjske problematike, ena od prioritet bo tudi iskanje rešitve za arheološko razstavišče. Zelo visoko med prioritete uvršča tudi gradnjo obvoznice, saj zaradi povečanega prometa razmere po njenem postajajo nevzdržne. Veseli jo, da so vendarle premaknili stvari pri iskanju primerne variante in dokončno ugotovili, da sicer najbolj primerna in najenostavnejša južna trasa verjetno ne bi prestala presoje vplivov na okolje. Gajškova verjame, da lahko mesto zaživi že po zaključeni prenovi Stare steklarske delavnice in Vrazovega trga.

Boštjan Koražija, 47 let, knjižničar (Levica)

Nekdanji poslanec med tri prioritetne naloge v primeru izvolitve uvršča pripravo ukrepov za aktivno pomoč občanom pri zniževanju stroškov ogrevanja in bivanja v času draginje, dokončno izgradnjo obvoznice, rekonstrukcijo Ormoške ceste ter dokončanje urgentnega centra, vključno z drugim nadstropjem, napoveduje pa tudi ozelenitev mesta in odprtje regijskega zavetišča za živali. Glede trase obvoznice meni, da bo potrebno še sesti za pogajalsko mizo, tudi z najpomembnejšim deležnikom – civilno iniciativo. O oživljanju mestnega jedra bi se najprej posvetoval z občani o vsebinah, ki si jih tam želijo, še posebej z mladimi, ki lahko s svojimi idejami največ prispevajo k oživitvi mesta.

Suzana Lara Krause, 43 let, profesorica slovenščine in ruščine (SLS)

Nekdanja kandidatka SLS za predsednico države, ki se je na Ptuj pred desetletjem preselila iz bližnjega Destrnika, med glavne naloge uvršča urejanje avtobusnih postajališč za varno pot otrok v šolo, posodobitev vodovodnega sistema, saj veliko Ptujčanov še vedno pije vodo iz azbestnih cevi, ter identifikacijo lokacije za toplarno. Obžaluje, da je politiki obvoznica visoko med prioritetami le na papirju, trenutno predlagana varianta trase severno do jezera pa po njenem mnenju sicer še zdaleč ni najboljša, a nima več smisla vleči ročne zavore, saj je stanje nevzdržno. Za oživitev središča Ptuja predlaga lažji dostop, obogateno ponudbo in močno podporo ponudnikom, nujen pa je tudi dogovor med ponudniki, turističnimi delavci in občino, ki bi po potrebi spremenila kakšen odlok, npr. umaknila prepoved razstavljanja izdelkov na ulici.

Robert Križanič, 49 let, gostinski tehnik in menedžer v kulturi (Resni.ca/Nestrankarska Ljudska lista gibanja Zdrava družba Ptuj)

Kandidat, ki se v županski boj odpravlja drugič, bi se najprej lotil priprave rebalansa proračuna, začel bi razvijati globalno znamko turistične destinacije ter urejati stanovanjsko problematiko, predvsem s podporo občanom pri nakupu lastniških stanovanj, ki jim je bolj naklonjen kot najemniškim. Gradnja obvoznice je zanj pomembna, bi se pa morala celotna mestna politika enotno zavzeti za traso južno od jezera. Za oživitev mestnega jedra bi uvedel simbolične najemnine za poslovne prostore v lasti občine, ki bi po njegovem morala vlagati tudi v sanacijo, da bi postali zanimivejši za najem. Poskrbel bi za več dogajanja skozi vse leto, s čimer ima izkušnje, saj je organiziral nekaj festivalov Ptuj odprto mesto in evropsko žonglersko konvencijo.

Andrej Lacko, 57 let, ekonomski tehnik (SNS)

Kandidat SNS, ki pravi, da je sicer član SD, a se je za kandidaturo odločil na povabilo Zmaga Jelinčiča, bi za začetek mandata prevetril občinska javna podjetja, se seznanil z ekipo mestne uprave in njeno morebitno preobsežnostjo ter preveril dejansko zadolženost občine. Ptujsko obvoznico jemlje kot visoko prioritetno in nujno, podpira pa optimizirano severno varianto S5, ki poteka od razcepa Draženci preko Puhovega mostu do Spuhlje, s priključkom na novo cesto proti Ormožu, je pa odprt za morebitno strokovno boljšo rešitev. Staro mestno jedro je po njegovem treba dodatno urediti, predlaga še ureditev neprofitnih stanovanj za mlade tudi v neizkoriščenih podstrešjih ter oddajo občinskih poslovnih prostorov s turizmom povezanim ponudnikom oddati za simbolično najemnino.

Franjo Rozman, 57 let, diplomirani ekonomist (SDS)

Aktualni poklicni predsednik Športne zveze Ptuj se bo, če bo izvoljen, najprej lotil pregleda poteka vseh tekočih investicij, pri tem pa ne pristaja na prakso zviševanja vrednosti investicij z aneksi. Po morebitni zmagi bo opravil razgovore s predstavniki vseh izvoljenih list, skupaj s svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pa določil nekatere najbolj nevarne točke v prometu, ki jih namerava odpraviti že v prvem letu mandata. Pri obvoznici se zavzema za južno varianto, za oživitev mestnega jedra pa bi uspešno akcijo #pridi v mesto, nadgradil z akcijo #nakupuj v mestu. Zagotovil bi potrebna dodatna parkirišča, trgovce pa povabil k odpiranju manjših trgovin z nizkimi najemninami.

Štefan Petek, 56 let, akademski glasbenik in magister menedžmenta (Gibanje Svoboda)

Če bo dolgoletni ravnatelj ptujske glasbene šole izvoljen za župana, bo najprej k sodelovanju povabil člane mestnega sveta in zainteresirane občane, da razvoj mesta postane privlačen in stvar vseh. V sodelovanju z njimi bi pripravil seznam nujnih razvojnih projektov, hkrati pa začel aktivnosti za ustvarjanje vsebinsko polnega in živega Ptuja, še posebej starega mestnega jedra. Ustvarjalcem, obrtnikom in stanovalcem v starem mestnem jedru bi ponudil dostopne pogoje, da bi mu lahko dali vsebino in življenje. Izgradnja ptujske obvoznice je zanj ena glavnih prioritet, zato si bo prizadeval, da z občani, civilnimi iniciativami in predstavniki države najdejo najbolj sprejemljivo rešitev.

* kandidati so navedeni po abecednem vrstnem redu

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje