Zver bo uporabil vsa sredstva, da razkrije “umazano početje vrha Komisije”

Slovenija 22. Feb 202419:59 2 komentarja
Milan Zver
BOBO

Evropski poslanec Milan Zver, ki si od Evropske komisije prizadeva dobiti vse dokumente v zvezi z lanskim obiskom podpredsednice komisije Vere Jourove v Sloveniji, je od evropske ombudsmanke prejel dopis s pojasnilom, da komisija v za to določenem roku ni bila v stanju predati dokumentov. Zver je danes sporočil, da bo uporabil vsa pravna sredstva.

Evropski poslanec Milan Zver (EPP/SDS) je marca lani na Evropsko komisijo naslovil poslansko vprašanje v zvezi z obiskom podpredsednice Vere Jourove v Sloveniji.

Kot je ob tem opozoril, se je Jourova med obiskom srečala tudi s predsednikom ustavnega sodišča. Ker se je obisk zgodil le deset dni po odločitvi ustavnega sodišča, da zadrži izvajanje novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTV), si je obisk po njegovem mogoče razlagati kot “nedopusten politični pritisk na neodvisnost delovanja ustavnega sodišča”.

Zver je na Evropsko komisijo tudi naslovil zahtevo po objavi vseh internih dokumentov v povezavi z obiskom Jourove v Sloveniji. Ker zahtevanih dokumentov ni prejel, se je obrnil na evropsko varuhinjo človekovih pravic Emily O’Reilly.

Iz urada varuhinje je sredi januarja prejel dopis, v katerem je bilo navedeno, da mora Evropska komisija najkasneje do 29. januarja odgovoriti na poslančevo zahtevo po objavi vseh internih dokumentov obiska Jourove v Sloveniji. Vendar pa komisija oziroma podpredsednica Jourova do določenega roka ni odgovorila, je opozoril Zver.

Je pa Evropska komisija evropsko ombudsmanko obvestila, da ni mogla v prvotno določenem roku predati zahtevane dokumentacije, je razvidno iz dopisa z 21. februarja, ki ga je varuhinja posredovala poslancu Zveru.

Kot so še navedli v uradu ombudsmanke, so doslej vseeno prejeli en dokument od Evropske komisije in ga tudi pregledali. Na podlagi tega je ombudsmanka Evropsko komisijo ponovno pozvala, naj čim prej objavi dokumente, ki jih je od njih zahteval poslanec Zver.

Kot je v današnjem sporočilu za javnost še opozoril Zver, Evropska komisija s skrivanjem zahtevanih dokumentov o obisku Vere Jourove v Sloveniji zdaj tudi uradno krši sklep varuhinje človekovih pravic. Pri tem je zatrdil, da bo uporabil vsa pravna in politična sredstva, da “se razkrije to umazano početje samega vrha Evropske komisije”.

Vera Jourova je Slovenijo obiskala lani v začetku marca. Srečala se je s predstavniki treh veh oblasti, udeležila pa se je tudi razprave o neodvisnih medijih kot braniku pred dezinformacijami. Na dvodnevnem obisku Jourove v Sloveniji je najbolj odmevalo njeno srečanje s predsednikom ustavnega sodišča Matejem Accettom. Jourova je po obisku Slovenije pojasnila, da z Accettom o presojanju novele zakona o RTVSLO na ustavnem sodišču nista govorila, saj je takrat postopek še tekel.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje