V Slovenijo prihaja podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova

Svet 01. Mar 202307:41 3 komentarji
Věra Jourová, podpredsednica evropske komisije
Xavier Lejeune/Evropska komisija

Na obisk v Slovenijo prihaja podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova, ki je zadolžena za področje vrednot in preglednosti. S slovenskimi sogovorniki bo razpravljala o vojni v Ukrajini in grožnjah, ki jih predstavljajo dezinformacijske kampanje, o vladavini prava, sprejemanju evropskega akta o svobodi medijev ter ukrepih proti zastraševalnim tožbam proti novinarjem.

Podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova danes začenja dvodnevni delovni obisk v Sloveniji. Srečala se bo s predstavniki treh vej oblasti ter se udeležila razprave o neodvisnih medijih kot braniku pred dezinformacijami. Ker je Jourova v komisiji pristojna tudi za področje medijev, je pričakovati, da bo med drugim govora o položaju medijev.

Podpredsednica Evropske komisije za vrednote in preglednost bo s slovenskimi sogovorniki razpravljala o vojni v Ukrajini in grožnjah, ki jih v tem kontekstu predstavljajo dezinformacijske kampanje, o vladavini prava, sprejemanju evropskega akta o svobodi medijev ter ukrepih proti zastraševalnim tožbam (SLAPP) proti novinarjem, so pred obiskom sporočili iz predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Jourova se bo danes srečala s predsednikom ustavnega sodišča Matejem Accettom. V četrtek se bo v DZ srečala s člani odborov za kulturo, pravosodje in evropske zadeve ter s predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič, s katero bosta imeli izjavo za javnost.

Srečala se bo tudi ministricama za pravosodje in za kulturo, Dominiko Švarc Pipan in Asto Vrečko.

Sodelovala bo tudi v razpravi Svobodni mediji: branik pred dezinformacijami v času vojne, na kateri bosta leto dni po začetku ruskega napada na Ukrajino o pomenu svobodnih medijev v boju proti dezinformacijam sodelovala tudi predsednica Nataša Pirc Musar in ukrajinski veleposlanik v Sloveniji Andrij Taran. Jourova se bo nato sestala tudi z državnim sekretarjem v premierjevem kabinetu Igorjem Mallyjem ter državnim sekretarjem na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Markom Štucinom.

Vera Jourova
PROFIMEDIA

Obisk v Sloveniji pa bo zaključila z delovno večerjo s predsednico Pirc Musar, so sporočili s predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Evropska komisija je septembra lani predstavila akt o svobodi medijev, ki naj bi na evropski ravni zagotovil zaščito uredniške neodvisnosti medijev ter stabilno financiranje javnih medijev. Razmislek o pripravi medijske zakonodaje na ravni EU je sprožilo dogajanje na področju medijev v Sloveniji, tudi v zvezi s prekinitvijo financiranja Slovenske tiskovne agencije (STA), je julija lani ob predstavitvi letnega poročila o vladavini prava tudi v luči dogajanja na RTV Slovenija dejala Jourova.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje