Žvižgač za POP TV: Za posle z Darsom podkupnine Snežiču. SDS očitke zavrača

Slovenija 22. Okt 202320:44 25 komentarjev
Rok Snežič naj bi prejemal podkupnine za posle na Darsu
Foto: Borut Živulović/BOBO

POP TV je objavil pričevanje neimenovanega žvižgača, ki trdi, da je podkupil davčnega svetovalca Roka Snežiča in si tako zagotovil posel z Darsom. Navedbe je podkrepil s posnetkom, v katerem Snežič prejema 5.000 evrov, skupno pa naj bi od žvižgača prejel 90.000 evrov podkupnin. Denar naj bi Snežič zbiral tudi za stranko SDS, ki pa je navedbe že zavrnila. Očitke o podkupninah sta zavrnila tudi Snežič in prvi mož Darsa Valentin Hajdinjak. Komercialna televizija je razkrila tudi sum kartelnega dogovarjanja pri poslu avtovleke.

Kot je za rubriko 24UR Fokus povedal neimenovani žvižgač, naj bi mu Rok Snežič dejal, da ima preko treh ljudi na Družbi za avtoceste RS (Dars) “kompletno oblast nad posli”.

Med trojico naj bi bili predsednik uprave in nekdanji podpredsednik NSi Valentin Hajdinjak, tedanji direktor področja vzdrževanja na Darsu Damijan Jaklin, ki je bil tudi državni sekretar obrambnega ministra in prvaka NSi Mateja Tonina, ter Anton Travner, nekdanji generalni direktor policije, ki je bil po tistem, ko je odstopil s položaja, na Darsu svetovalec uprave za korporativno varnost.

Žvižgač je zatrdil, da je bila podkupnina potrebna, če si želel delati za Dars, sicer da si bil izločen. “Rok Snežič je po celi Sloveniji iskal takšne kombinacije, da bi dobil denar za stranko,” je navedel. Na vprašanje, ali je Snežič govoril, da je to denar za stranko SDS Janeza Janše, ki je bil v času posnete finančne transakcije premier, je odgovoril pritrdilno.

Oddaja promet
Predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak (Foto: Denis Sadiković/N1)

Na poročanje POP TV so se prek družbenega omrežja X že odzvali v SDS, kjer so zanikali, da bi Rok Snežič kadarkoli pridobival sredstva za stranko SDS.

Dodali so še, da niso prejeli novinarskega vprašanja na omenjeno temo, le prošnjo za intervju s predsednikom stranke o poznanstvu s Snežičem.

“Sprejmem plačilo za svoje opravljeno delo”

Tudi Snežič, sicer registrirani lobist, je zatrdil, da podkupnine ni nikoli prejel. “Če sprejmem, sprejmem plačilo za svoje opravljeno delo,” je poudaril. Je pa potrdil, da večkrat zahteva predplačilo, ki ga deponira in vrne, če pri urejanju posla ni uspešen. Če je uspešen, strankam nato izda račun.

A kot je povedal, za Dars ni nikoli lobiral oziroma se ne spomni, da bi mu kdo plačal avans. Dodal je še, da ni član SDS, je pa njen simpatizer.

Šefa Darsa pozivali k srečanju s Snežičem

Hajdinjak je medtem dejal, da Snežiča ne pozna. “Nikoli se nisva videla, nisva govorila, nikoli si nisva dopisovala,” je izpostavil. So pa po njegovih besedah številni posamezniki, tudi z več ministrstev, nanj pritiskali, naj se s Snežičem sestane: “Je bilo kar nekaj klicev, v katerih so mi priporočili, da bi bilo dobro, če bi se srečal z gospodom Snežičem. Vendar tega nisem upošteval.”

Potrdil je, da je takšen klic prišel tudi od uslužbenca z ministrstva za infrastrukturo, ki ga je takrat vodil njegov strankarski kolega Jernej Vrtovec. Tega je o tem klicu tudi obvestil.

Da Snežiča ne pozna, je dejal tudi nekdanji vodja vzdrževanja na Darsu Damijan Jaklin.

Dars
Foto: Denis Sadiković/N1

V uredništvu 24UR Fokus razpolagajo še s posnetkom, na katerem Snežič o Antonu Travnarju pravi, “da ni čisto naš”. “On ni SDS, SDS. Saj zato je letel s policije takrat, ker smo ugotovili, da ni čisto naš.”

“Ne poznam ga, nikoli nisem z njim govoril, nikoli z menoj ni poskušal kontaktirati,” pa se je na posnetke odzval Travnar. “Nisem član nobene stranke, in kot veste iz medijev, sem odstopil iz osebnih razlogov, brez kakršnegakoli zunanjega vzroka, ki bi me k temu napeljeval,” je zagotovil nekdanji Darsov svetovalec uprave za korporativno varnost.

Janša, Tonin in Vrtovec zadeve za televizijo niso želeli komentirati.

Zaplet tudi pri razpisu za avtovleke tovornih vozil

Na komercialni televiziji so pod drobnogled vzeli tudi aktualni razpis za avtovleke tovornih vozil.

Pri tem so ugotovili, da Dars nima nad njim “praktično nobenega nadzora, saj gredo vsi računi mimo državne družbe”. Rok za oddajo in odpiranje ponudb se je zaradi pritožbe AMZS na Državno revizijsko komisijo prestavil že petkrat, so spomnili.

promet, gneča, gužva
Dars naj ne bi imel nobenega nadzora nad aktualnim razpisom za avtovleke tovornih vozil, saj gredo vsi računi mimo državne družbe (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Področni direktor za avtovleke je bil do pred nekaj tedni prav Jaklin, eno od ključnih vlog, da so pred dvema letoma iz igre izločili šestega avtovlekarja, podjetje Žonta iz Žalca, pa naj bi imel tudi Travner.

Travner je kot svetovalec uprave za korporativno varnost na terenu kar sam izvajal meritve kamionov.

Podjetje Žonta, ki zaradi odpovedi pogodbe ne sme sodelovati na aktualnem razpisu, odločitev Darsa izpodbija na sodišču.

Na Darsu naj bi medtem poskrbeli, da so si posel sami razdelili izbrani avtovlekarji. Kot so opozorili pravniki, gre za sum kartelnega dogovarjanja z Darsovim blagoslovom.

POP TV omenja še zunanjo odvetniško pisarno Nine Zidar Klemenčič, s katero je Hajdinjak pogodbo podpisal le nekaj tednov po prevzemu funkcije in je v treh letih na Darsu zaslužila več kot 400.000 evrov. Prav ta pisarna naj bi opravila glavnino svetovanja pri avtovlekah, tudi ko gre za zakonodajne spremembe na tem področju.

Televizija namreč razpolaga z dokumentom, ki kaže, da je ta odvetniška pisarna Darsu izstavila račun za 18 ur odvetniških storitev za pripravo predloga dopolnila k zakonu o cestah. Zidar Klemenčič je sicer za POP TV zanikala, da bi pisali zakonsko besedilo, in pojasnila, da so skušali zgolj najti rešitev, ki bi bila v interesu vseh deležnikov.

A po poročanju televizije naj bi šle spremembe na roko žalskemu podjetniku Enesu Draganoviću, ki se ne ukvarja le s prevozi in težko mehanizacijo za odvoz vozil, temveč ima tudi hotel, restavracijo, bencinski servis ipd. Prav v njegovem hotelu je junija letos zasedal tudi svet NSi, iz računa pa je razvidno, da so za najem dvorane plačali 162 evrov, za 20 porcij prigrizkov pa 410 evrov, še razkriva POP TV.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje