Poslanci skrajšali obdobje, v katerem bolniški dopust krije delodajalec

Slovenija 26. Jan 202220:45 > 21:19 2 komentarja
sab
Matej Grah/DZ

Poslanci so podprli predlog SAB, ki skrajšuje obdobje nadomestila za bolniško odsotnost v breme delodajalca. Za spremembo zakona je glasovalo 45 poslancev, proti je bilo 22 poslancev. Predlog so ob SAB podprle koalicijske poslanske skupine, poslanska skupina nepovezanih poslancev ter predstavnika narodnih skupnosti in nepovezana poslanka Mateja Udovč. Proti njemu pa so glasovale poslanske skupine LMŠ, SD, Levica in Desus. Poslanci SNS so se vzdržali. Sprejemu takšnega predloga so zaradi finančnih posledic za zdravstveno blagajno nasprotovali v Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije in sindikalnih centralah.

Poslanci z novelo zakona zdravstvenem varstvu in zavarovanju skrajšujejo obdobje nadomestila za bolniško odsotnost v breme delodajalca s sedanjih 30 na 20 delovnih dni. Sprejete spremembe uveljavljajo tudi skrajšanje skupnega obdobja v posameznem koledarskem letu, ko se nadomestilo za bolniško odsotnost izplačuje v breme delodajalca, in sicer s 120 na največ 80 delovnih dni v letu. Spremembe so v SAB pripravili s ciljem zmanjšanja obsega prekarnega dela, izboljšanja položaja samozaposlenih, finančne razbremenitve gospodarstva in pozitivnega vplivanja na njegovo konkurenčnost. Spremembe se bodo začele uporabljati 1. marca.

Sprejemu novele je nasprotoval Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Menijo namreč, da so finančne posledice v predlogu ocenjene nerealno. Ocenjujejo, da bi takšna rešitev njihove odhodke povišala za 94 milijonov evrov. Predlogu zato ostro nasprotujejo tudi sindikati. Šest sindikalnih central je v torek opozorilo še na neurejenost področja poklicnih bolezni. Skrajševanje obdobja, v katerem je dolžan nadomestilo plače zaradi začasne nezmožnosti za delo zagotavljati delodajalec, po mnenju sindikatov tega razbremenjuje tudi njegove odgovornosti za zdravstveno stanje zaposlenih.

Za spremembo zakona o delovnih razmerjih je glasovalo 45 poslancev, proti predlogu pa je glasovalo 21 poslancev.

Bandelli: Samozaposleni si izpada dohodka ne morejo privoščiti

V imenu predlagateljev novele je poslanec SAB Marko Bandelli opozoril, da so številni samozaposleni zamolčali tvegane stike, ker si niso mogli privoščiti izpada dohodkov. Kot je dejal, s predlagano rešitvijo dajejo roko gospodarstvu, vabijo tuje investitorje in povečujejo število delovnih mest. Zlasti pa, tako Bandelli, dajejo roko samostojnim podjetnikom, ki se predčasno vračajo na delo kljub bolezni, kar pa nima ugodnega vpliva na zdravje posameznika. Po njegovih besedah predlog novele tudi ne spodbuja bolniških odsotnosti, upravičenost in trajanje katerih presoja izključno zdravstvena stroka.

Vlada je v mnenju glede predlaganih rešitev zapisala, da jih ne podpira, toda po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveta Uršiča jim s strokovnega vidika ni mogoče nasprotovati. “Z vidika delavca ne prinaša bistvenih sprememb,” je dejal. Obseg pravice delavca do nadomestila plače se namreč v primeru upravičene odsotnosti z dela ne spreminja.

SDS SDS
Matej Grah/DZ
nsi nsi
Matej Grah/DZ
lmš lmš
Matej Grah/DZ
sd, levica sd, levica
Matej Grah/DZ
desus desus
Matej Grah/DZ
jože tanko jože tanko
Matej Grah/DZ
dz dz
Matej Grah/DZ

Koalicija izpostavlja pomen predloga za obrtnike in podjetnike

Predlog zakona poleg poslancev SAB podpirajo v SDS, NSi, Konkretno, SNS in v poslanski skupini nepovezanih poslancev. “Predlagana novela odpravlja vzroke za mnoge težave slovenskih obrtnikov in podjetnikov, prav tako bo motivacija delodajalcev za sklepanje rednih zaposlitev večja,” je dejal Jožef Lenart (SDS). Delodajalci bodo vsekakor pridobili, za delavce pa ne bo bistvenih sprememb, pa je dejal Jani Ivanuša (SNS).

V poslanski skupini SDS se jim ob noveli odpira nekaj vprašanj, in sicer ali bo imela pozitivne učinke za več zaposlitev v obliki rednega delovnega razmerja in ali bodo ljudje motivirani, da se čim prej vrnejo iz bolniškega staleža na delo.

Tadeja Šuštar Zalar iz NSi, ki je podoben predlog v preteklih letih že večkrat vložila v zakonodajni postopek, pa je dejala, da se bo s sprejemom novele zakona stopilo naproti slovenskim obrtnikom, samostojnim podjetnikom in kmetom ter jim omogočilo, da bo tudi zanje zdravje na prvem mestu in bodo lahko v času bolniške odsotnosti z dela okrevali, ne pa delali samo zato, da bodo ob koncu meseca lahko plačali prispevke.

Opozicija: Predlagane rešitve uničujejo zdravstveno blagajno

Proti bodo glasovali v poslanskih skupinah LMŠ, SD, Desus in Levica. “Predlog bi podprli, če bi bila predvidena dodatna sredstva tistemu, ki bo zaradi tega bolj obremenjen,” je dejal Jani Möderndorfer (LMŠ) in opozoril, da predlagane rešitve uničujejo zdravstveno blagajno in pravice varovancev.

Gre za skoraj 100 milijonov evrov težko luknjo za zdravstveno blagajno, je opozoril Miha Kordiš (Levica), Dejan Židan (SD) pa je dodal, da pomanjkanje denarja v javni zdravstveni blagajni pomeni zmanjšanje obsega storitev, ljudje pa bodo puščeni na cedilu. Po besedah Kordiša predlagana rešitev ne razločuje med samozaposlenimi podjetniki in velikim kapitalom. “Prekarci bodo potegnili še krajše. Edini način, da bi jih zavarovali, je skrajšanje pokrivanja nadomestila v njihovo breme na tri ali štiri dni, ampak samo zanje, ne pa za velike, zelo profitne biznise,” je rekel.

Predlog SAB je razdelil stališča poslanskih skupin koalicije KUL. “Če bi država dala 100 milijonov za vašega kulturnika, to ne bi bil noben problem, takoj bi podpisali. Marljivim obrtnikom, ki zaposlujejo 70 odstotkov delovne sile v naši državi – majhna, mikropodjetja so to – pa jim ne bi privoščili,” je Bandelli očital poslancem Levice. “Brez močnega gospodarstva absolutno ne moremo imeti socialne države,” je povedal poslanec in spomnil na podoben predlog Levice, po katerem bi samozaposlenim bolniški dopust od četrtega dneva kril ZZZS.

Predlagana rešitev samostojnim podjetnikom ne bo koristila, je odgovorila Nataša Sukić (Levica). “20 dan je viroza ali kaj takega itak že mimo,” je rekla in dodala: “Zato pa boste penzionistom podaljšali čakalne vrste in okrnili storitve iz zdravstvene košarice, ker bo manj denarja v zdravstveni blagajni.” Bandellijevo razpravo pa je poslanka označila za diskriminatorno in žaljivo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje