Na Bledu posnel “ples somov”: “Videti so bili kot jata morskih psov” (VIDEO)

Novice 12. Jun 202206:07 > 07:32 0 komentarjev

Bralec nam je poslal posnetke z Blejskega jezera, na katerih je jata somov. Kot pravi tajnik blejske ribiške družine Aleš Mezek, gre za edinstven dogodek, ki se dogaja le maja in junija. Takrat se somi namreč drstijo in se zato združujejo v jate. Kljub temu da gre za velike ribe, pa somi kopalcem niso nevarni, poudarja. V Blejskem jezeru jih je sicer več tisoč.

Bralec Tomaž nam je poslal posnetek, ki ga je pred dnevi med supanjem s telefonom naredil na Blejskem jezeru. Kot pravi, je v bližini blejskega otoka opazil večjo jato somov. “Videti so bili kot jata morskih psov in če bi bil na morju, bi se pošteno ustrašil,” je dejal. Kot je še dodal, večkrat obiskuje Blejsko jezero, a česa takšnega še ni videl.

Tajnik blejske ribiške družine Aleš Mezek pojasnjuje, da gre za edinstven dogodek, ki ga na Blejskem jezeru lahko opazujemo le maja in junija. Somi se namreč ta dva meseca drstijo oziroma parijo in se zato združujejo v jate. Kot nam je povedal Mezek, se lahko v jate združi tudi sto somov. “Samci in samice si dvorijo in se parijo, ribiči pravimo, da plešejo ples,” je še dodal. Samica nato odloži ikre na veje oziroma kakšne druge ovire na vodi. “Veje, ki padejo v vodo, so ribam zato zelo koristne,” dodaja.

“V jezeru je vsaj pet somov, daljših od dveh metrov”

Somi sicer lahko zrastejo do pet metrov in tehtajo tudi do 400 kilogramov, a ne v Sloveniji, pravi Mezek. “Rast soma je namreč pogojena s temperaturo vode, Blejsko jezero pa je zelo mrzlo, som se pozimi ne hrani, to pa potem vpliva na rast,” pravi. A tudi v Blejskem jezeru, kjer je po ocenah Mezka med 3.000 in 5.000 somov, lahko zrastejo do zavidljive velikosti. Največji som, ki so ga potegnili iz Blejskega jezera, je bil dolg 245 centimetrov in je tehtal okoli 90 kilogramov. Leta 2014 ga je ujel ribič iz Avstrije, z njim pa se je boril kar tri ure.

Mezek, ki je tudi potapljač, pravi, da je v Blejskem jezeru vsaj pet somov, daljših od dveh metrov. Kljub svoji velikosti pa somi, ki se večinoma zadržujejo v globinah, človeku niso nevarni, poudarja Mezek. “Človeka se pravzaprav bojijo,” dodaja. Lahko pa som poje kakšno raco ali manjšega laboda, pravi. Somi se med drugim hranijo tudi z invazivno školjko trikotničarko, ki jo potapljači že vrsto let želijo odstraniti iz jezera. “Somi nam pri odstranjevanju lepo pomagajo,” še dodaja Mezek.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!