100 dni vojne v Gazi, skoraj 24.000 mrtvih

Svet 14. Jan 202414:14 3 komentarji
Otroci v Gazi
Foto: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Vojna med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas je danes vstopila v 100. dan. Združeni narodi so ob tem opozorili, da je vojna v Gazi omadeževala človečnost, izraelski premier Benjamin Netanjahu pa napovedal, da jih nihče, "niti Haag", ne bo ustavil pred zmago. V 100 dneh vojne je bilo na tem območju sicer ubitih najmanj 23.968 ljudi, še 60.582 je ranjenih.

Kljub strašnemu trpljenju prebivalstva konca izjemno krvavi vojni še ni videti. “Nihče nas ne bo ustavil – ne Haag, ne os zla in nihče drug. Možno in potrebno je nadaljevati do zmage in to bomo storili,” je izraelski premier Benjamin Netanjahu po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal na novinarski konferenci v soboto zvečer.

Ob tem je imel v mislih tožbo proti Izraelu, ki jo je zaradi domnevnega genocida nad Palestinci v Gazi na Meddržavno sodišče v Haagu vložila Južna Afrika ter zavezništvo oboroženih skupin, ki jih podpira Iran, poimenovano tudi Os odpora.

Netanjahu je zatrdil, da so z operacijo v Gazi že “uničili večino bataljonov Hamasa”, a dodal, da se razseljeni s severa Gaze ne bodo mogli kmalu vrniti na domove.

“Obstaja mednarodno pravo in ta pravi preprosto: odstraniš prebivalstvo in mu ne dovoliš vrnitve, dokler obstaja nevarnost. In nevarnost obstaja. Tam potekajo boji,” je dejal po navedbah AFP.

Vodja agencije ZN za palestinske begunce Philippe Lazzarini je medtem ob obisku opustošenega območja Gaze dejal, da “strašna smrt, uničenje, razseljevanje, lakota, izguba in žalost v zadnjih 100 dneh omadežujejo našo skupno človečnost”. Cela generacija otrok v Gazi je bila travmatizirana, bolezni so se širile in ura “hitro tiktaka proti lakoti”, je še opozoril Lazzarini.

Skoraj 24.000 mrtvih

Palestinsko ministrstvo za zdravje na območju Gaze, ki je pod nadzorom gibanja Hamas, je danes sporočilo, da je bilo v stotih dneh vojne na tem območju ubitih najmanj 23.968 ljudi, še 60.582 je ranjenih.

Izraelska vojska je medtem sporočila, da je bilo v spopadih v Gazi od začetka vojne 7. oktobra ubitih 188 izraelskih vojakov, še navaja Ansa.

Otroci v Gazi Otroci v Gazi
Foto: REUTERS/Saleh Salem
Zatočišče za begunce Zatočišče za begunce
Foto: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa
Gaza Gaza
Foto: REUTERS/Amir Cohen
Gaza Gaza
Foto: Amir Cohen/REUTERS
Gaza Gaza
Foto: IDF via REUTERS

Papež Frančišek je v današnji molitvi pozval ljudi, naj ne pozabijo na tiste, ki trpijo zaradi vojn po svetu, zlasti v Ukrajini, Palestini in Izraelu.

“Na začetku leta smo si izmenjali najboljše želje za mir. Toda orožje je še naprej uničevalo. Molimo, da tisti, ki imajo oblast nad temi konflikti, razmislijo o dejstvu, da vojna ni način za rešitev, saj povzroča smrti med civilisti ter uničuje mesta in infrastrukturo,” je dejal po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa.

Po besedah papeža je “vojna sama po sebi zločin proti človeštvu”. “Ljudje potrebujejo mir. Svet potrebuje mir,” je poudaril.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje