27-letnika zlom trga kriptovalut ne preseneča

Svet 25. Maj 202110:54 0 komentarjev
Ethereum in Bitcoin
Dado Ruvic/REUTERS

Zlom trga kriptovalut je v zadnjih dneh šokiral vlagatelje po svetu. Ne pa tudi Vitalika Buterina, čeprav je zlom uničil ogromen del njegovega osebnega bogastva.

Pravzaprav je 27-letni soustanovitelj ethereuma v torek zjutraj v ekskluzivnem intervjuju za CNN Business izjavil, da verjame, da je trg kriptovalut napihnjen balon.

Poudaril pa je, da je “zelo težko napovedati”, kdaj bo balon počil.

“To bi se lahko že zgodilo,” je dejal Buterin. “Lahko pa bi se zgodilo kadarkoli v naslednjih mesecih.”

Do srede zjutraj je ether, interna valuta v omrežju, ki ga je izumil Buterin, padel pod 1.560 evrov, kar je po poročanju borze Coinbase neverjeten padec za več kot 40 odstotkov od torka zvečer. Ether se je sicer v četrtek zjutraj povzpel na približno 2.200 evrov, vendar je to še vedno močan upad v primerjavi z rekordnih 3.598 evrov, ki jih je dosegel 11. maja.

Padec bi lahko Buterina, rusko-kanadskega programerja, ki je opustil študij, stal njegovega novega statusa kriptomilijarderja. Vrednost etherja v Buterinovi denarnici, ki jo spremlja ves svet, je v četrtek zjutraj znašala približno 870 milijonov dolarjev (približno 713 milijonov evrov), medtem ko je bil dan pred tem ta znesek približno 1,1 milijarde dolarjev (približno 902 milijona evrov).

Čeprav je star komaj 27 let, je Buterin veteran ciklov rasti in padca kriptovalut, vsaj kolikor je to mogoče.

“Do zdaj smo imeli vsaj tri velike kriptobalone,” je dejal Buterin, ki je leta 2012 soustanovil revijo Bitcoin. “Pogosto se zgodi, da baloni na koncu počijo, ker se zgodi nekaj, zaradi česa postane jasno, da ni ustrezne tehnologije, ki bi to podpirala.”

​’Kriptovalute niso več le igrača’

Buterin je svojo vizijo ethereuma predstavil leta 2013 v beli knjigi, ethereum pa je lansiral dve leti pozneje. Danes je to druga največja kriptovaluta, ki zaostaja le za bitcoinom.

V nasprotju z bitcoinom, ki velja za “digitalno zlato”, je ethereum platforma, ki temelji na blockchain tehnologiji, namenjeni razvijalcem za izdelavo in upravljanje aplikacij. To je kot Android ali iOS v svetu kriptovalut.

Konec leta 2017 je Buterin objavil tvit, v katerem se je spraševal, ali je kriptoprostor res zaslužil svojo tržno oceno, ki je takrat presegla pol bilijona dolarjev. Opozoril je, kako malo je bilo dejansko doseženega, cene kriptovalut pa so se kmalu zatem znižale.

Buterina v primerjavi s takrat spodbuja “ogromen” napredek, ki so ga tehnologija in aplikacije dosegle v zadnjih letih.

Na primer dejavnost ethereuma se je v zadnjih mesecih močno povečala, ker je mreža tista, ki podpira prodajo številnih nezamenljivih žetonov ali NFT-jev.

“Zdi se, da so kriptovalute že skoraj pripravljene za mainstream, kar ni bilo mogoče pred štirimi leti,” je dejal Buterin. “Kriptovalute niso več le igrača.”

Buterin je dodal, da čeprav o tem ni prepričan, obstaja “možnost”, da ethereum sčasoma dohiti in po tržni vrednosti preseže bitcoin.

​Faktor Elon

​Ethereum in kriptovalute pa imajo na splošno še vedno težave. Prvič, ostajajo izjemno nestanovitne, zlasti za male vlagatelje, ki so navajeni na borzo.

Zdi se, da nekateri milijarderji kriptovalute vidijo kot igrače. Spremenljiv odnos Elona Muska do različnih valut je močno pretresel trg.

Kriptovzdušje se je spremenilo, potem ko je Musk 12. maja na Twitterju zapisal, da Tesla (TSLA) ne bo več sprejemala kriptovalut kot plačila zaradi zaskrbljenosti nad okoljskim odtisom kriptovalut (zapleten postopek rudarjenja bitcoinov zahteva ogromno računalniške moči in električne energije). CNBC je poročal, da je po tej objavi iz kriptoprostora izginilo osupljivih 365 milijard dolarjev.

Buterin je priznal, da so kriptotrgi po navadi “ranljivi” za moteče dogodke, preden “sčasoma zgradijo imunski sistem”.

“Tvitanje Elona Muska je nekaj, s čimer se je kriptotrg prvič srečal šele lani in letos,” je dejal Buterin. “Logično je pričakovati malo norosti. Menim tudi, da se bodo trgi naučili. Elon tega vpliva ne bo imel za vedno.”

Tudi milijarder iz Tesle je večkrat promoviral dogecoin, kriptovaluto, ki se je začela v šali, preden se je v tem mesecu v svojem nastopu Saturday Night Live norčeval iz nje.

Buterin je Muskovo prevzetost z dogecoini pripisal nedolžnemu zanimanju.

To, da je Musk milijarder, ki vodi Teslo in SpaceX in vse te stvari, ne spremeni dejstva, da je na koncu le človek – in ljudje se navdušujejo nad dogecoini. To je enostavno stvar, ki ljudje navduši, “je dejal Buterin. “Menim, da Elon nima zlonamernih namenov.”

​Buterin: Nehajte mi dajati naključne kovance

Še ena vrsta dogecoina, nad katero se navdušujejo ljudje, je shiba inu. Ta se je začela kot šala in naj bi premagala dogecoin (parodija parodije).

Shiba je prejšnji teden padla za približno tretjino, potem ko je Buterin doniral za milijardo dolarjev pomoči proti covidu-19 v Indiji. Zaradi tega je bilo na trgu občutiti pomanjkanje likvidnosti nekaterih od teh valut.

“Izziv dogecoinov je, da so trgi zanje še vedno precej majhni,” je dejal Buterin. “Pravzaprav ni načina, da bi prodali milijardo evrov kovancev shiba in dobili več kot nekaj milijonov evrov.”

Buterin je pred kratkim izdal tudi načrte, da bo iz obtoka umaknil 90 odstotkov svojih kovancev shiba, ki so mu jih podarili, in dejal, da ne želi biti “tovrstno središče moči”. Med intervjujem je poudaril, da ne želi, da bi mu “naključni ljudje”, ki ustvarjajo kovance, te dajali za promocijo.

“Veliko teh projektov pravzaprav ne poznam ali ne razumem dobro. Torej jih ne morem podpreti,” je dejal. “V svoji denarnici vidim, da imam nekaj tisoč dolarjev nečesa, kar se imenuje brezplačni kovanec. Ne vem, kaj je brezplačni kovanec.”

Buterin je ljudi, ki želijo narediti nekaj podobnega s kovanci, pozval, naj te neposredno podarijo v dobrodelne namene.

​Vlade lahko otežijo obstoj kriptovalut

Najnovejši kriptozlom je deloma sprožila zaskrbljenost zaradi zaprtja na Kitajskem. Trojica kitajskih nadzornikov financ in bančnikov je namreč v torek dejala, da finančne institucije in plačilne družbe ne smejo sodelovati v nobenih transakcijah, povezanih s kriptovalutami, niti ne smejo strankam zagotavljati storitev, povezanih z njimi.

V izjavi za China news je Buterin priznal, da je zakonodajaskrb vzbujajoča“, čeprav so strahovi pred popolno prepovedjo izginili.

“Zdi se, da je kaj takega vsakič vse težje in manj realno,” je dejal Buterin. “Hkrati imajo vlade veliko moči, da sodelovanje v kriptosektorju naredijo težavno.”

Čeprav je blockchain tehnologija decentralizirana in “je vlade ne morejo popolnoma odstraniti”, je Buterin dejal, da lahko vlada blokira ali omeji dostop do nje.

“Pomembno je, da prisluhnemo regulatorjem, ki se po svojih najboljših močeh trudijo odpraviti pomisleke,” je dejal Buterin in dodal, da obstaja tveganje, da odnos med kriptotrgom in regulatorji postane “bolj konfrontacijski, kot bi moral biti”.

​Buterin je prepričan, da bodo provizije za ethereum padle

Milijarder Mark Cuban se je februarja za The Defiant pritožil, da ethereum omejujejo “smešni” transakcijski stroški, ki ovirajo njegovo rast.

Buterin je priznal, da so provizije za transakcije trenutno “zelo visoke” in da lahko ethereum blockchain kljub zelo velikemu povpraševanju obdela le med 20 in 50 transakcijami na sekundo.

Ethereum kovanec
Dado Ruvic/REUTERS

Toda izumitelj ethereuma je dejal, da je “prepričan”, da se bodo stroški znižali zaradi velike tehnične preobrazbe, ki poteka, kar bo omogočilo hitro povečanje obdelave povpraševanja.

Ethereum se od t. i. Proof of Work, prvotnega algoritma v blockchain tehnologiji, odmika k novejšemu konceptu, imenovanemu Proof of Stake. Nadgradnja bo torej pomenila, da se udeležence spodbudi z nagrado, plačano v etherju, da ostanejo na spletu in da omrežje ostane pod nadzorom.

​Podnebni problem

Hkrati bo prehod na Proof of Stake tehnologijo ethereumu omogočil, da zmanjša svojo porabo energije za med 1.000- in 10.000-krat, je dejal Buterin.

“Od tega, da porabljamo toliko energije kot srednjevelika država, bomo prišli do tega, da porabljamo toliko energije kot ena vas,” je dejal.

Bitcoin pa temelji na tehnologiji Proof of Work – ključna razlika, za katero Buterin trdi, da upravičuje okoljske skrbi okoli bitcoinov.

Absolutno mislim, da so [ti pomisleki] resnični,” je dejal. “Poraba virov je gotovo velika. To ne bo tisto, kar bo samo po sebi uničilo svet, je pa vsekakor pomembna slabost.”

Buterin je dodal, da ne gre samo za porabo energije rudarjev bitcoinov, temveč za strojno opremo, ki je potrebna za rudarjenje.

Zato je Buterin dejal, da bo znotraj bitcoin skupnosti več pozivov, naj preidejo na Proof of Stake ali pa se premaknejo na hibrid, saj se ta razvija in prilagaja tehnološkemu napredku.

“Če se bitcoin drži svoje tehnologije natanko tako, kot je danes,” je dejal, “obstaja veliko tveganje, da ga bo povozil čas.”

Avtor: Matt Egan, CNN Business
Prevod: Slađana Jakovac

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!