3.000 let star meč, ki je s svojim leskom presenetil arheologe

Svet 17. Jun 202318:09 2 komentarja
Meč iz Nördlingena
Dr. Woidich/Bayerisches Landesamt für Denkmalpflege

Na Bavarskem je arheologe presenetilo odkritje orožja, ki so ga našli v grobu iz bronaste dobe. Kljub temu da je bil bronasti meč star več tisoč let, se je rezilo ob odkritju še svetilo.

Nemški arheologi so v grobu iz bronaste dobe našli več kot 3.000 let star meč. Najdbe predmetov v grobovih iz tega obdobja sicer niso nič posebnega, arheologe pa je presenetilo stanje, v katerem so našli orožje. Meč je bil namreč tako dobro ohranjen, da se je skoraj še svetil.

Kot piše britanski BBC, so bronasti meč z osmerokotnim ročajem našli v grobu v bavarskem mestu Nördlingen. Po ugotovitvah znanstvenikov naj bi izviral iz konca 14. stoletja pred našim štetjem.

Bavarski arheologi so po pisanju BBC ocenili, da je bila izdelava takšnega meča zapletena, saj je ročaj prikovan na rezilo. Po prvih ocenah se zdi, da meč ni bil uporabljen v boju. Vendar njegova vloga ni bila zgolj okrasna.

V grobu so poleg moškega, ženskega in otroškega okostja našli tudi druge bronaste predmete. Ali so bili umrli med seboj sorodstveno povezani, bodo arheologi ugotavljali v nadaljevanju raziskovanja.

 Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje