30-letnica pred smrtjo sporočila mami: “Ničesar ni, kar bi lahko storili”

Svet 04. Nov 202119:01 > 01. Dec 2021 12:55 0 komentarjev
Poljska
PROFIMEDIA

Mati 30-letne Poljakinje Izabele, ki je septembra po zapletu v 22. tednu nosečnosti umrla v poljski bolnišnici, je s poljsko televizijo TVN delila sporočila, ki jih ji je Izabela poslala pred smrtjo. Kot je v njih zapisala 30-letnica, zdravniki ob zapletu niso ukrepali, temveč so zaradi stroge zakonodaje, ki skorajda v celoti prepoveduje splav, čakali, da plod umre.

Zgodba 30-letne Izabele, ki je konec septembra v eni od poljskih bolnišnic umrla zaradi septičnega šoka po zapletu v 22. tednu nosečnosti, še vedno odmeva v poljski javnosti, pa tudi širše. Izabelina mati je namreč z mediji delila sporočila, ki jih je 30-letnica pisala iz bolnišnice in iz katerih je razvidno, da osebje v bolnišnici ni ukrepalo in zaščitilo Izabele le zato, ker je bil plod še živ.

“Otrok tehta 485 gramov. A za zdaj, zahvaljujoč zakonodaji o splavu, moram le ležati tukaj. Ničesar ni, kar bi lahko storili,” se glasijo sporočila, ki jih je Izabela pošiljala mami, ta pa jih je delila s poljsko televizijo TVN. Kot je Izabela še sporočila mami, bodo v bolnišnici čakali, da plod umre in če do tega ne pride, lahko pričakuje sepso. Zdravniki so tako čakali ne glede na to, da so zarodku diagnosticirali hude poškodbe, Izabela pa se je pri tem, sodeč po sporočilih materi, počutila kot “inkubator”, pri čemer je po njenem “prav tako trpel otrok,” navaja portal Notes from Poland.

Kot je brati v poljskih medijih, je Izabelina mati TVN povedala tudi, da je Izabela zdravnike obveščala o svojem slabem počutju, a ti menda njenih besed niso vzeli resno. Temperaturo si je merila s svojim termometrom, sama, izmerila pa si je 39,9 stopinj Celzija. Zdravniki so se za carski rez odločili šele, ko niso več zaznali srčnega utripa zarodka, kar pa je bilo za Izabelo, ki je umrla zaradi sepse, prepozno.

Poljska
PROFIMEDIA

Je Izabela umrla zaradi stroge zakonodaje?

Iz bolnišnice v mestu Pszczyna na jugozahodu Poljske, kjer so Izabelo hospitalizirali, so v torek sporočili, da je so pri oskrbi upoštevali dobrobit pacientke in zarodka. A dogodek ne glede na uradna pojasnila (ali pa prav zaradi njih) še naprej odpira vprašanje, ali je bila Izabelina smrt posledica stroge zakonodaje s področja splava na Poljskem. Ta splav skoraj v celoti prepoveduje – umetna prekinitev nosečnosti je dovoljena le, če je nosečnost posledica kaznivega dejanja (posilstvo, incest) oziroma če je ogroženo zdravje nosečnice.

Kritiki zakonodaje in zagovorniki pravice do izbire vztrajajo, da je neukrepanje zdravniškega osebja v Izabelinem primeru vodil strah pred sankcijami. Medtem pa so zagovorniki prepovedi splava, med njimi izjemno konservativna katoliška organizacija Ordo luris, prepričani, da je Izabelina smrt posledica neustreznega ravnanja zdravniškega osebja, navaja Notes From Poland. Tudi poslanec vladajoče konservativne stranke Zakon in pravičnost (PiS) Marek Suski je menil, da je “smrt biološko dejstvo” in da na “nesrečo ženske včasih umirajo pri porodu.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!