Je nosečnica na Poljskem umrla zaradi omejitve pravice do splava?

Svet 02. Nov 202122:27 > 03. Nov 2021 07:26
Poljska, protest, splav
PROFIMEDIA

V 22. tednu nosečnosti je na Poljskem umrla 30-letna nosečnica. Aktivisti pravijo, da je Izabela prva žrtev novega zakona, ki močno omejuje pravico do splava. Smrt nosečnice je na ulice številnih poljskih mest v ponedeljek zvečer privabila množice protestnikov.

Na jugu Poljske je septembra v 22. tednu nosečnosti zaradi septičnega šoka umrla 30-letna Poljakinja Izabela. Iz okrajne bolnišnice v Pszczyni so sporočili, da so naredili vse, kar je bilo v njihovi moči, da bi rešili žensko in njen plod.

Odvetnik družine pa je po poročanju britanskega The Guardian povedal, da zdravniki niso opravili splava, čeprav je plodu primanjkovalo plodovnice. Poljski aktivisti opozarjajo, da je Izabela prva ženska, ki je umrla zaradi novega zakona, ki omejuje splav.

Izabela je umrla že septembra, za njen primer pa je javnosti izvedela šele v petek. To je v Varšavi, Krakovu in drugod po državi v ponedeljek zvečer na ulice zvabilo množice protestnikov, ki so v spomin na umrlo prižigali sveče.

Poljsko ustavno sodišče je lani razsodilo v prid dodatnim omejitvam in splav prepovedalo tudi v primerih poškodb ploda/zarodka. Splav je tako na Poljskem dovoljen le še, ko je nosečnost posledica kaznivega dejanja (posilstvo, incest) oziroma ko je ogroženo zdravje ali življenje nosečnice. Poljski kazenski zakonik resda ne predvideva kazni za tiste, ki prekinejo nosečnost, a do tri leta zapora vseeno grozijo vsem, ki kakorkoli pripomorejo, da se prekine nosečnost, pa čeprav, denimo, le dostavijo tableto za splav. Več o tem preberite tukaj.

Poljska, protest, splav
PROFIMEDIA

Bolnišnica, kjer se je zdravila nosečnica, je danes sporočila, da so “združeni v žalovanju” z njenimi bližnjimi in drugimi žalujočimi. Dodali so, da je bil edini dejavnik pri odločanju za zdravljenje skrb za zdravje pacientke in njenega ploda. “Zdravniki in babice so storili vse, kar je bilo v njihovi moči, močno so se borili za pacientko in njenega otroka,” so dodali.

Primer preiskujejo tudi tožilci, v bolnišnici pa vztrajajo, da so bile vse zdravstvene odločitve sprejete ob upoštevanju zakonskih določb in standardov ravnanja, ki veljajo na Poljskem, še poroča The Guardian.

Odvetnik družine je dodal, da Izabela za sabo pustila moža in hčerko.