V skladišču našli staro sliko, ki je morda vredna več milijonov evrov

Svet 23. Apr 202219:51 0 komentarjev
Tihožitje
National Trust of Australia

V skladišču v Avstraliji so našli 400 let staro sliko nizozemskega mojstra, za katero strokovnjaki ocenjujejo, da bi bila lahko vredna več milijonov evrov.

Umetnina, imenovana “Tihožitje”, je bila dolga leta shranjena v prostorih današnjega muzeja Woodford Academy v Blue Mountainsu v Novem Južnem Walesu. Dragoceno sliko iz 17. stoletja iz nizozemske zlate dobe so našli med zbirko 60.000 umetniških del, potem ko je stavbo vključno z njeno vsebino v dar dobil Nacionalni sklad Avstralije.

“To je redek in zelo razburljiv trenutek,” je v sporočilu za javnost povedal Julian Bickersteth, koordinator projekta in izvršni direktor podjetja International Conservation Services, ki se ukvarja z restavriranjem.

Tihožitje
National Trust of Australia

Slika prikazuje mizo z belim prtom in hrano – mesno pito, oreščki in žemljicama, ter srebrnim peharjem in stekleno posodo. Delo pripisujejo Gerritu Willemszu Hedi, sinu slavnega nizozemskega slikarja tihožitja iz 17. stoletja Willema Claesza Hede, ki je bil eden od velikih mojstrov nizozemske zlate dobe.

Toda strokovnjaki še vedno raziskujejo izvor “Tihožitja”. Na podlagi sporočila za javnost je podpis Gerrita Willemsza Hede zelo podoben očetovemu in njegove slike so bile očetu pripisane do leta 1945. Ali je šlo za sodelovanje očeta in sina, še preučujejo.

restavriranje
National Trust of Australia

Tiskovna predstavnica nacionalnega sklada je dejala, da vrednost umetniškega dela še ocenjujejo, vendar strokovnjaki menijo, da bi lahko bilo vredno več milijonov avstralskih dolarjev. Dela Willema Claesza Hede so običajno ocenjena na približno 4 do 5 milijonov avstralskih dolarjev (2,6 do 3,4 milijona evrov), je dodala tiskovna predstavnica.

“Najti verodostojno sliko iz 17. stoletja v skladišču v nacionalnem skladu je bilo zelo vznemirljivo – pustilo me je odprtih ust,” je v sporočilu za javnost povedala vodja zbirk Nacionalnega sklada Avstralije Rebecca Pinchin. To je izjemna zgodba o odkritju, je dodala.

NI izključeno, da je umetniško delo v hišo v Woodfordu prinesel Alfred Fairfax, nečak Jamesa Fairfaxa, ustanovitelja časnika Sydney Morning Herald. Stavbo je kupil leta 1868 – ko so bili nizozemska dela in dražbe s “starimi mojstri” še posebej priljubljeni. Slika bo na ogled na festivalu avstralske dediščine 2022 na akademiji Woodford v Blue Mountainsu 14. maja.

Avtorica: Amarachi Orie/CNN

MORDA VAS ZANIMA ŠE

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!