500. dan vojne v Ukrajini: Mračen mejnik v vojni, ki terja grozljiv davek

Svet 08. Jul 202312:22 > 12:45 8 komentarjev
Ukrajina
Ukrajinska vojska v Zaporožju (Foto: Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko via REUTERS)

Združeni narodi so ob 500. dnevu od začetka ruske invazije opozorili, da je bilo v Ukrajini od začetka vojne ubitih več kot 9.000 civilistov, od tega 500 otrok. Predstavniki ZN so v preteklosti že opozarjali, da je število žrtev verjetno precej višje. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je objavil videoposnetek s Kačjega otoka, ki je ob začetku vojne postal simbol ukrajinskega upora.

“Danes obeležujemo še en mračen mejnik v vojni, ki še naprej terja grozljiv davek od ukrajinskih civilistov,” je v izjavi ob 500. dnevu od začetka ruske invazije dejal namestnik vodje misije ZN za spremljanje stanja človekovih pravic v Ukrajini (HRMMU) Noel Calhoun. Čeprav je bilo letos število žrtev v povprečju nižje kot leta 2022, se je maja in junija začelo ponovno povečevati, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP opozorili opazovalci.

Konec junija je bilo denimo v raketnem napadu na mesto Kramatorsk na vzhodu Ukrajine ubitih 13 civilistov, med njimi štirje otroci. Daleč od frontne črte v mestu Lvov na zahodu države pa je bilo ta teden ubitih deset ljudi.

V napadu, ki ga je župan Lvova Andrij Sadovij označil za največji napad na civilno infrastrukturo v njegovem mestu od začetka ruske invazije, je bilo ranjenih najmanj 37 ljudi. Unesco je sporočil, da je bil ta napad tudi prvi na območju, zaščitenem s Konvencijo o svetovni dediščini, in da je poškodoval zgodovinsko pomembno stavbo.

Rusija sicer cilje v Ukrajini redno napada iz zraka, vključno z neselektivnim artilerijskim in raketnim obstreljevanjem. Napadi so pogosto usmerjeni tudi na ključno infrastrukturo, zaradi česar so bili civilisti v številnih krajih prikrajšani za oskrbo z elektriko in vodo.

Zelenski na Kačjem otoku

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes ob 500. dnevu od začetka ruske invazije na Ukrajino objavil videoposnetek s Kačjega otoka, majhnega otoka v Črnem morju, ki je ob začetku vojne postal simbol ukrajinskega upora proti ruskim silam, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Danes smo na Kačjem otoku, ki ga okupatorji ne bodo nikoli osvojili, tako kot ne bodo osvojili Ukrajine, saj smo država pogumnih ljudi. S tega mesta zmage bi se rad zahvalil vsem našim vojakom za teh 500 dni,” je Zelenski dejal v videoposnetku brez datuma, objavljenem na družbenih omrežjih.

Kačji otok v Črnem morju na jugu Ukrajine je ob začetku ruske invazije postal simbol ukrajinskega upora, potem ko je ruska križarka Moskva takrat zahtevala predajo ukrajinskih vojakov, nameščenih na otoku.

V odgovor je takrat nek ukrajinski vojak dvignil srednji prst, gesta pa je bila pospremljena s sporočilom ukrajinske vojske: “Ruska vojaška ladja, j*** se.”

Kar nekaj časa je veljalo, da je bila celotna ukrajinska posadka v spopadih ubita, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je celo napovedal posmrtno odlikovanje z medaljo za hrabrost. Ukrajinska vojska je kasneje sporočila, da so vsi vojaki s Kačjega otoka živi, vendar v ruskem ujetništvu. Odbili naj bi dva ruska napada, na koncu pa so se morali zaradi pomanjkanja streliva predati.

V čast ukrajinskim vojakom, ki so jih ruske sile zajele na otoku, potem ko se niso hoteli predati, je ukrajinska pošta aprila lani izdala tudi posebno spominsko znamko. Junija lani so nato ukrajinske sile ponovno zavzele Kačji otok.

Zelenski se je sicer v petek pozno zvečer še vedno mudil v Istanbulu na pogovorih s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, ki je podprl ukrajinska prizadevanja za vstop v zvezo Nato. Govorila sta tudi o možnostih za podaljšanje sporazuma o izvozu ukrajinskega žita prek Črnega morja, ki se izteče 17. julija.

Novi napadi

V ruskem obstreljevanju mesta Liman v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine je bilo davi ubitih najmanj osem ljudi, več je ranjenih, je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočil guverner regije Pavlo Kirilenko. “Vsaj šest ljudi je bilo ubitih, pet pa ranjenih. Okoli 10. ure dopoldne so Rusi z več raketometi zadeli mesto,” je v objavi na družbenih omrežjih sporočil Kirilenko.

V napadu sta bili poškodovani hiša in trgovina, je še povedal Kirilenko in dodal, da so na prizorišču tako policisti kot reševalci, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje