55-letni ženin je prišel po 9-letno nevesto. Oče: “Hčer moram prodati!”

Svet 03. Nov 202113:48 > 15:10 5 komentarjev
Dekle Afganistan
Youtube/CNN

Afganistan je že imel težave zaradi prodaje mladoletnic in dogovorjenih zakonov, zdaj pa se to dogaja še pri mlajših otrocih. Anna Coren za CNN poroča o družinah, ki zaradi revščine prodajajo lastne otroke, da bi lahko nahranile tiste, ki ostanejo doma. Preberite ekskluzivno zgodbo CNN.

V tej sušni, zapuščeni pokrajini, brez kakršnegakoli rastlinja, stoji improvizirano taborišče za razseljene prebivalce Afganistana. Med njimi je tudi 9-letna Parvana. Njena svetlorožnata obleka, kriki veselja, otroške igre. Iluzija za grozote, ki se dogajajo v tem negostoljubnem okolju. Parvanina družina se je v taborišče v provinci Badghis preselila pred štirimi leti, potem ko je njen oče izgubil službo. Živi od humanitarne pomoči in rudarstva, s katerim je oče zaslužil 2,6 evra na dan. Zagotavljanje osnovnih živil za preživetje. Toda od talibanskega prevzema oblasti pred dvema mesecema in pol je denar skopnel. Ker mora nahraniti osem ust, je moral Parvanin oče storiti nekaj nepredstavljivega.

“Nimam službe, denarja, hrane … prodati moram hčer,” pravi. “Nimam druge izbire.”

Parvana sanja, da hodi v šolo in postane učiteljica – liči se. Priljubljena zabava za mlada dekleta. Ampak Parvana ve, da se pripravlja na tisto, kar jo čaka.

“Oči me je prodal, ker nimamo kruha, riža in moke. Prodal me je nekemu starcu.” Beli bradati moški, ki trdi, da je star 55 let, prihaja ponjo.

Parvano je kupil za 200 tisoč afganijev. Nekaj več kot 1.700 evrov. Pokrita Parvana cvili, medtem ko jo mama drži.

“To je tvoja nevesta. Prosim, lepo skrbi zanjo,” reče Parvanin oče. “Seveda bom poskrbel zanjo,” odgovarja moški.

Njegove velike roke primejo njene majhne … Parvana se skuša umakniti. On nosi njeno edino torbo s stvarmi. Ona se spet upira in tišči pete v zemljo. A zaman. Usoda tega nemočnega otroka je zapečatena.

Dekle Afganistan 2
YouTube/CNN

Otroške poroke sicer niso nič novega v revnih predelih Afganistana, vendar aktivisti za človekove pravice poročajo o porastu primerov zaradi gospodarske in človekoljubne krize, ki je zajela državo.

“To so grozljive odločitve, ki jih starši nikoli ne bi smeli sprejeti, in govorijo o tem, v kakšnih katastrofalnih razmerah se je znašel Afganistan.”

Združeni narodi že mesece opozarjajo na katastrofo. Afganistan, ki ga je opustošila vojna in je odvisen od pomoči, je ostal brez nje. Milijarde dolarjev sredstev centralne banke so zamrznjene po avgustovskem prihodu talibanov na oblast, bankam je zmanjkalo denarja, plače niso bile izplačane več mesecev. Cene hrane pa rastejo. Po podatkih ZN več kot polovica prebivalstva ne ve, od kod bodo dobili naslednji obrok, več kot tri milijone otrok, mlajših od pet let, pa se bo v prihodnjih mesecih spopadlo z akutno podhranjenostjo.

“Afganistanci potrebujejo odrešitev.”

Donatorji ZN so obljubili eno milijardo dolarjev pomoči prebivalcem Afganistana, ti so za zdaj prejeli manj kot polovico teh sredstev, saj mednarodna skupnost odlaša s priznanjem talibanske vlade.

“Ljudje v Afganistanu bodo v naslednjih mesecih umrli od lakote, in to ni le nekaj ljudi. Zaradi tega so vedno bolj ranljivi, in tega ne moremo sprejeti.”

Takšne občutke delijo tudi talibani. “Humanitarne organizacije prosimo, da se vrnejo v Afganistan in pomagajo tem ubogim ljudem, sicer se bo kriza še poglobila.”

Družina v sosednji provinci Ghor skuša prodati dve hčerki. Devetletno Litan in štiriletno Zaiton. Vsako za tisoč ameriških dolarjev.

“Ali vesta, zakaj vaju prodajajo?” sprašuje novinar Zaiton.

“Ker smo revna družina in nimamo hrane,” pravi ona.

“Ali se bojiš?” jo vpraša. “Da, se.”

Druga družina v provinci Ghor si je izposodila denar od 70-letnega soseda. Zdaj ga ta zahteva nazaj, a nima mu česa dati razen desetletne hčerke Magul.

“Moja hči ne želi iti in ves čas joka. Tako me je sram,” pravi njen oče.

Prestrašena je, grozi, da si bo vzela življenje.

“Če me prisilijo, da se poročim s starcem, se bom ubila. Ne želim zapustiti staršev.”

Čez nekaj dni je ugotovila, da je prodaja končana. Še en afganistanski otrok je prodan v življenje v nesreči.

Ekskluzivno zgodbo CNN si lahko ogledate spodaj:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje