Varnostni svet ZN pozval k takojšnji prekinitvi nasilja

Slovenija 16. Avg 202110:38 > 22:34 0 komentarjev
begunci v Afganistanu
Stringer/REUTERS

Varnostni svet Združenih narodov se je zaradi dogajanja v Afganistanu sešel na nujni seji. V izjavi so pozvali k takojšnji prekinitvi nasilja in kršenja človekovih pravic ter k vzpostavitvi nove vlade.

Varnostni svet Združenih narodov je na današnji nujni seji pozval k takojšnji prekinitvi nasilja in kršenja človekovih pravic v Afganistanu ter k pogajanjem za vzpostavitev nove vlade, ki bo enotna, vključujoča in reprezentativna. Pri tem so posebej izpostavili pomen vključenosti žensk.

Izrazili so globoko zaskrbljenost ob poročilih o resnih kršitvah mednarodnega prava na področju človekovih pravic. Poudarili so, da morajo vse vpletene strani spoštovati mednarodno pravo in človekove pravice, ne glede na okoliščine. Dodali so, da so v tej situaciji posebej ranljivi humanitarni in zdravstveni delavci, prevajalci in drugi predstavniki mednarodnih organizacij.

Varnostni svet je ob tem pozval k humanitarni pomoči Afganistanu, pri čemer naj sprte strani zagotovijo takojšnji varen dostop človekoljubnim organizacijam Združenih narodov, tako da bo humanitarna pomoč dosegla vse, ki jo potrebujejo.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je pozval mednarodno skupnost, naj sodeluje pri “zatiranju globalne teroristične grožnje v Afganistanu”. Poudaril je, da si Afganistanci zaslužijo popolno podporo, predvsem pa je treba zaščititi pravice žensk in deklic.

Poziv 70 držav

Skupina 70 držav je medtem pozvala talibane, ki so v nedeljo prevzeli oblast v Afganistanu, naj omogočijo varen odhod vsem tujim državljanom in Afganistancem, ki želijo zapustiti državo.

Izjavo, ki so jo objavili v uradu visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU, je podpisala tudi Slovenija.

“Glede na poslabševanje varnostnega položaja podpiramo, si prizadevamo in pozivamo vse strani, da spoštujejo in pospešijo varen in urejen odhod tujih državljanov in Afganistancev, ki želijo zapustiti državo,” piše v izjavi, ki so jo v prvi vrsti talibanom namenile ZDA, pridružile pa so se ji članice EU in tudi druge države, od Avstralije do Sierre Leone in Ugande.

“Ceste, letališča in mejni prehodi morajo ostati odprti”

“Ti, ki so na položaju moči in oblasti po vsem Afganistanu, imajo odgovornost za zaščito življenj ljudi in lastnine ter za takojšnjo vzpostavitev varnosti in reda,” dodajajo. “Afganistancem in tujim državljanom, ki želijo zapustiti državo, je treba to omogočiti; ceste, letališča in mejni prehodi morajo ostati odprti, mir mora biti vzdrževan,” pozivajo.

“Afganistansko ljudstvo si zasluži živeti v varnosti in dostojanstvu. Mednarodna skupnost je pripravljena pri tem pomagati,” še piše v izjavi, ki jo je objavil urad Josepa Borrella.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!