Kaos na letališču v Kabulu, odjeknili streli, mediji o smrtnih žrtvah

N1 video 16. Avg 202108:20 > 15:24 3 komentarji

Konec tedna so talibani vkorakali v prestolnico Afganistana Kabul in zasedli predsedniško palačo. Svetovni mediji poročajo o gneči, zmedi in smrtnih žrtvah na tamkajšnjem letališču, kjer številni prebivalci skušajo zapustiti državo.

Potem ko so talibani čez vikend vkorakali v predsedniško palačo v Kabulu in osvojili prestolnico Afganistana, številni prebivalci želijo zapustiti državo.

Po poročanju svetovnih medijev skušajo Američani zavarovati letališče v Kabulu, pri tem naj bi tudi streljali v zrak. Kot še poročajo svetovni mediji, naj bi bil polet iz države edina možnost za izhod, saj naj bi talibani nadzorovali vse kopenske meje.

“Tu se počutim zelo prestrašeno, veliko streljajo v zrak,” je za tiskovno agencijo AFP povedala neimenovana priča.

Na več videoposnetkih, objavljenih na družbenih omrežjih, so vidni gneča ter množice ljudi, ki se želijo prebiti do letala, ki bi jih odpeljalo iz države. Po poročanju BBC povzročajo navedbe, da Američani iz države prioritetno evakuirajo svoje diplomatsko osebje, med prebivalci države jezo, kaos in gnečo.

Mediji poročajo tudi o smrtnih žrtvah na letališču v Kabulu, po poročanju Wall Street Journal so umrle tri osebe, po poročanju BBC dve osebi, medtem ko je na družbenih omrežjih zaslediti, da je smrtnih žrtev vsaj pet. BBC je navedel še izjavo očividca, ki pravi, da ni jasno, ali so bile žrtve ustreljene ali pohojene v množici.

Po drugi strani se na družbenih omrežjih širijo navedbe, da je več oseb umrlo po padcu z letala, ki so se ga držali tudi ob vzletu. Na posnetkih, ki se delijo na družbenih omrežjih, je vidna tudi množica ljudi v teku ob letalu na vzletno-pristajalni stezi.

Talibani napovedali izboljšanje življenja

V novem videu, ki so ga danes, dan po zavzetju Kabula in razglasitvi zmage, objavili talibani, je drugi mož skupine dejal, da je sedaj čas za to, da poskrbijo za Afganistance in izboljšajo njihova življenja. “Zdaj je čas za preizkušnjo, svojemu narodu bomo služili, zagotovili mir, naredili, kar se da za izboljšanje njihovih življenj,” je obkrožen s skupino drugih borcev dejal mula Baradar Akhund, čigar besede povzema BBC.

Že v nedeljo je tiskovni predstavnik talibanov Mohamed Naim dejal, da talibani nočejo živeti v izolaciji, način in oblika vladanja pa bosta znana kmalu. Kot je dodal, skupina spoštuje pravice žensk in manjšin ter svobodo izražanja v okviru šeriatskega prava. Želijo si mirnih odnosov z mednarodno skupnostjo, njegove besede povzemajo tuje tiskovne agencije.

Po poročanju BBC je tudi član pogajalske skupine talibanov v Katarju povedal, da maščevanja proti prebivalcem Afganistana ne bo.

Letališče v Afganistanu po prihodu Talibanov
Jawad Sukhanyar/REUTERS

Talibani so sporočili tudi, da so premagali odpor na letališču Kandahar na jugu države, kjer se jim je predalo na tisoče pripadnikov afganistanskih posebnih sil, kot poroča BBC. Kandahar je bil dom letalske baze Bagram, ki je bila središče delovanja koalicije pod vodstvom Združenih držav Amerike v državi.

Evropske države evakuirajo svoje državljane

Nemčija je v Kabul poslala novo letalo, s katerim naj bi odpeljali nemške državljane in Afganistance, ki so povezani z Nemčijo. Na tem letalu je tudi skupina nemških vojakov, da bodo pomagali zagotoviti uspešno evakuacijo. Del svojega diplomatskega osebja so že umaknili v Katar.

Še ena ekipa naj bi v Taškentu v Uzbekistanu vzpostavila točko za evakuirane. Gre za največjo evakuacijo nemške vojske in tudi najbolj nevarno, je v nedeljo zvečer opozorila nemška obrambna ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer.

Francija bo svoje državljane in afganistanske sodelavce začela umikati v bazo v Združenih arabskih emiratih, je sporočila obrambna ministrica Florence Parly. Prvi polet iz Kabula nameravajo izvesti danes. Velika Britanija po drugi strani upa, da bo lahko na dan evakuirala od 1.200 do 1.500 ljudi.

Nizozemska je napovedala, da bo v Afganistan poslala več vojaških letal, da bo iz države rešila svoje državljane in tamkajšnje sodelavce. Eno letalo je že na poti, je sporočila obrambna ministra Ank Bijleveld.

Predsednik republike Borut Pahor je  poudaril, da je prav, da Slovenija po svojih najboljših možnostih pomaga tistim Afganistancem, ki so pomagali pri opravljanju nalog slovenskih vojakov. Kot je pojasnil vrhovni poveljnik obrambnih sil, gre pri teh Afganistancih za osebe, s katerimi so pripadniki Slovenske vojske tesno sodelovali ter ki so prispevale k uspešnemu in varnemu izvrševanju njihovih nalog. Ker so zaradi tega po oceni Pahorja njihova življenja v sedanjih razmerah v Afganistanu ogrožena, predsednik republike podpira prizadevanja za evakuacijo, pomoč in namestitev teh oseb, vključno z njihovimi družinami.

“Vlada mora v sodelovanju z zavezniki sprejeti ukrepe za varnost in ustrezno ureditev njihovega položaja, kar je zaradi nastalih in hitro se spreminjajočih razmer zelo zahtevna naloga,” je poudaril.

Kitajska in Rusija ostajata

Kitajska in Rusija po drugi strani svojega diplomatskega osebja (še) ne bosta evakuirali.

“Talibani so večkrat izrazili upanje v razvoj dobrih odnosov s Kitajsko in se veselijo sodelovanja Kitajske pri obnovi in razvoju Afganistana,” je novinarjem povedala tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Hua Chunying. “To pozdravljamo. Kitajska spoštuje pravico Afganistancev, da neodvisno odločajo o svoji usodi, in je pripravljena nadalje razvijati prijateljske odnose in sodelovanje z Afganistanom,” je dodala.

“Naš veleposlanik je v stiku s talibanskim vodstvom, jutri se bo srečal s talibanskim koordinatorjem za varnost,” je predstavnik zunanjega ministrstva Zamir Kabulov povedal v pogovoru za moskovsko radijsko postajo Eho. Pogovori naj bi se sicer osredotočili na to, kako namerava skupina zagotoviti varnost za rusko veleposlaništvo v Kabulu. Ruski veleposlanik v Kabulu Dmitrij Žirnov je dejal, da so talibani že uvedli “javni red”, da varujejo njihovo veleposlaništvo in da dekliške šole v Kabulu ostajajo odprte.

V Kabulu na ulicah patruljirajo talibani, vzpostavili so tudi nadzorne točke. Po mestu se vozijo v policijskih in vojaških vozilih. Soustanovitelj talibanov Abdul Gani Baradar je ob tem na družbenih omrežjih pozval vse borce, naj ostanejo disciplinirani.

Letališče v Kabulu v Afganistanu
Stringer/REUTERS
Talibani v Afganistanu
Stringer/REUTERS

Pregled dogajanja:

– Afganistanska vlada je padla. Tako predstavniki talibanov kot predstavniki afganistanske vlade so napovedovali miren prenos oblasti.

– Predsednik Afganistana Ašraf Gani je zapustil državo, po prvih podatkih naj bi se odpravil v Tadžikistan, sledile so tudi navedbe, da je odpotoval v Uzbekistan. Predsednik Gani je na Facebooku zapisal: “Talibani so zmagali po razsodbi svojih mečev in pušk in so zdaj odgovorni za čast, lastnino in samoohranitev državljanov.” Nekdanji predsednik Hamid Karzai naj bi se ponudil, da bo vodil prenos oblasti s talibani, kot poroča BBC.

– Svetovni mediji poročajo o kaosu in zmedi na letališču v Kabulu, prek katerega želi na tisoče prebivalcev in tujih državljanov zapustiti državo.

– Po poročanju BBC so bili komercialni leti odpovedani, omogočeni naj bi bili le evakuacijski poleti, prednost pa imajo ameriška vojaška letala, ki evakuirajo ameriško diplomatsko osebje.

– Davi so ZDA končale evakuacijo svojega veleposlaništva, osebje so preselile na letališče, z diplomatskih prostorov pa so odstranile svojo zastavo, kar so potrdili tudi v State Departmentu, poroča BBC. Podobno so storili tudi Britanci. Nad stavbami veleposlaništev obeh držav je medtem zaplapolala talibanska zastava.

– Približno 70 držav je izdalo skupno izjavo, v kateri so pozvali k takojšnji vzpostavitvi varnosti in civilnega reda ter prosili talibane, naj tistim, ki želijo zapustiti državo, to tudi dovolijo. Izjavo, ki so jo objavili v uradu visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU, je podpisala tudi Slovenija. Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je talibane pozval k zadržanosti in spoštovanju pravic zlasti žensk. Danes se bo zaradi položaja v Afganistanu sestal tudi Varnostni svet ZN.

– Mednarodna javnost in aktivisti so zaskrbljeni zaradi spoštovanja pravic žensk, po poročanju BBC talibani v nekaterih delih države že želijo vplivati na način oblačenja žensk in njihovo delo.

– Talibani po drugi strani napovedujejo izboljšanje življenja v Afganistanu. Predstavniki skupine so dejali, da spoštujejo pravice žensk in manjšin ter svobodo izražanja v okviru šeriatskega prava ter si želijo mirnih odnosov z mednarodno skupnostjo.

– Mediji poročajo o več smrtnih žrtvah na letališču v Kabulu, številke se gibajo med tremi žrtvami in vsaj petimi.

– Evropske države evakuirajo svoje državljane in umikajo diplomatsko osebje. Kitajska in Rusija po drugi strani tega (še) ne bosta storili.

– Talibani so sporočili, da so premagali odpor na letališču Kandahar na jugu države, kjer se jim je po poročanju BBC predalo na tisoče pripadnikov afganistanskih posebnih sil.

Talibani v Afganistanu
Stringer/REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje