Afera burgergate: “Nimajo denarja za topel obrok? Naj jedo v McDonald’su!”

Svet 29. Sep 202306:04 0 komentarjev
Karl Nehammer, hrana
TWITTER (posnetek zaslona)

Na pogostitvi v bližini Salzburga je nekdo posnel avstrijskega kanclerja Karla Nehammerja, kako svojim strankarskim veljakom, ki se ob tem zabavajo, vehementno razlaga, da ga motijo medijski zapisi o revščini v Avstriji. Posnetek se je te dni pojavil na spletu in izbruhnil je škandal. Avstrijski kancler se namreč v tem videu čudi objavam, da vsi otroci v Avstriji ne morejo priti do toplega obroka. In arogantno nadaljuje, da nezdrav, a poceni topel obrok obstaja. V McDonald'su. Da je vse skupaj še huje, kancler to pripoveduje na pogostitvi ob polni mizi hrane in pijače.

Avstrija se čudi napuhu avstrijskega kanclerja Karla Nehammerja, ki ga je julija nekdo posnel na dogodku v bližini Salzburga, kjer vneto razlaga o revščini in revnih v Avstriji. Da je za kanclerja vse skupaj samo še huje, so ga posneli ob polni mizi, na pogostitvi z vinom in sirom.

Svojim strankarskim veljakom, ki kanclerju ne ugovarjajo, ampak se ob tem celo vidno zabavajo, se Nehammer pritožuje nad medijskimi zapisi o tem, da se njegova vlada preslabo spopada z revščino.

“Kaj pomeni, da otrok v Avstriji ne dobi toplega obroka? Ali veš, kaj je najcenejši topel obrok v Avstriji? Ni sicer zdrav, je pa poceni: to je hamburger v McDonald’su! Stane 1,40 evra, če zraven kupim še krompirček, pa me stane 3,50 evra. In zdaj nekdo resno trdi, da živimo v državi, kjer starši ne morejo privoščiti tega obroka svojemu otroku,” je bentil avstrijski kancler.

In pribil še: “Če bi jaz imel premalo denarja, bi pač več delal.”

Karl Nehammer, hrana
TWITTER

Verjetno si kancler nikoli ni mislil, da bo to njegovo “predavanje” ob prepolnih mizah vina in sira, na katerih seveda ni bilo niti enega hamburgerja iz McDonald’sa, kadarkoli ušlo v javnost.

Pa je in celoten video si lahko ogledate spodaj.

Avstrijski mediji so afero že poimenovali burgergate, na kanclerja pa se je usul plaz hudih obtožb, tudi iz nekaterih strank koalicije.

Njegova vladajoča Ljudska stranka pred naslednjimi avstrijskimi parlamentarnimi volitvami že tako s težavo brani odstotke volilne podpore, na nekaterih deželnih volitvah v zadnjem letu, denimo, ni več mogla ubraniti zmage. Kakšne bodo politične posledice tako za kanclerja kot za njegovo stranko, še ni jasno, je pa, da se kancler več kot očitno zaveda, za kako velik in zanj škodljiv škandal gre.

Nehammer se je namreč zatekel h kriznemu komuniciranju in na družbenih omrežjih objavil video, ki ga je naslovil: “Osebna odgovornost in solidarnost sta moč naše države! #verjemivavstrijo.”

Kot zdaj pojasnjuje kancler, se je s strankarskimi funkcionarji na pogostitvi v bližini Salzburga pogovarjal o temah, ki so mu pomembne, in dodal, da ostaja pri svojem stališču. To pa je, da se morata delo in trud izplačati. A tokrat je to povedal s precej manj napuha in veliko bolj ponižno, kot je o tem ob polnih mizah julija razlagal svojim strankarskim veljakom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!