Afera Katargate: Evroposlanec Cozzolino izpuščen iz hišnega pripora

Svet 21. Jun 202318:41 1 komentar
Andrea Cozzolino
PROFIMEDIA

Belgijska sodnica je danes dovolila pogojni izpust Andree Cozzolina, italijanskega evroposlanca, ki je obdolžen korupcije in pranja denarja v okviru afere Katargate.

Belgijska sodnica je danes dovolila pogojni izpust italijanskega evroposlanca Andree Cozzolina iz hišnega pripora v Bruslju. Cozzolino je obdolžen korupcije in pranja denarja v okviru afere Katargate, ki od decembra lani pretresa Evropski parlament, poroča bruseljski spletni portal Politico.

Cozzolino iz vrst socialistov (S&D) je v ponedeljek prispel na zaslišanje v Belgijo, potem ko je bil pred štirimi meseci pridržan v Italiji na podlagi mednarodne tiralice. 60-letni politik, ki je bil v vmesnem času v hišnem priporu v Neaplju, zavrača vse obtožbe, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Belgijski preiskovalci, ki jih vodi sodnica Aurelie Dejaiffe, Italijanu očitajo korupcijo, sodelovanje v zločinski organizaciji in pranje denarja. Cozzolino naj bi sprejemal denar od tretjih držav, kot sta Katar in Maroko, da bi vplival na odločitve v Evropskem parlamentu v njihovo korist.

Korupcijska afera, ki je močno pretresla Evropski parlament, je sicer izbruhnila decembra lani, ko je belgijska policija izvedla več kot 20 preiskav. Zasegla je preko 1,5 milijona evrov v gotovini in pridržala več ljudi.

Zaradi vpletenosti v škandal so se v priporu znašli še drugi osumljenci, med njimi tudi nekdanja podpredsednica parlamenta Eva Kaili, ki je bila medtem izpuščena iz hišnega pripora.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje