Afera odvratni Slovenci: Vučić se opravičuje ljudem v Sloveniji, ne pa politikom

Slovenija 24. Apr 202418:41 > 19:17 46 komentarjev
Aleksandar Vučić
Foto: PROFIMEDIA

Po povabilu srbskemu odpravniku poslov v Ljubljani na pogovor in odzivu premierja Roberta Goloba ter zunanje ministrice Tanje Fajon na izjavo o "odvratnih Slovencih" se je ponovno oglasil srbski predsednik Aleksandar Vučić. Za morebitno žalitev se Slovencem opravičuje, kot pravi, pa to ne velja za slovenske politike.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je po današnjem odzivu slovenskega zunanjega ministrstva in predsednika vlade na včerajšnjo izjavo o “odvratnih Slovencih” znova stopil pred kamere. “Če sem koga užalil, se opravičujem slovenski javnosti, ne bom pa se opravičeval slovenskim politikom, ki vodijo odvratno politiko do Srbije,” je za srbske medije v New Yorku dejal Vučić.

Srbski predsednik je v torek za domače medije dejal, da je Srbija na ponedeljkovem zasedanju Varnostnega sveta padla v past, ki so ji jo nastavile ZDA, Švica in Slovenija. Zasedanje je nekoliko zamujalo, saj je kosovska predsednica Vjosa Osmani kot priči pripeljala dve kosovski Albanki, ki sta bili posiljeni med vojno, protokol pa ju najprej ni hotel spustiti na zasedanje. “Potem pa smo spoznali, da so se za to dogovorili z Američani, Slovenci in Švicarji in vsemi drugimi. Ne ve se, kdo je odvratnejši, Slovenci ali kdo drug,” je srbskim medijem dejal Vučić.

Vučić je popoldne pojasnil, da je z izjavo o odvratnih Slovencih ciljal na slovenske predstavnike na zasedanju Varnostnega sveta ZN in njihovo politiko. Po njegovih besedah o Slovencih kot narodu misli le najboljše, saj v Sloveniji živijo tudi njegovi sorodniki in prijatelji.

Slovensko zunanje ministrstvo je zaradi izjave na pogovor povabilo odpravnika poslov na srbskem veleposlaništvu v Ljubljani. Zunanja ministrica Tanja Fajon je Vučićeve besede označila za žaljive in nesprejemljive ter zahtevala opravičilo in pojasnilo. Oglasili so se tudi v kabinetu predsednika vlade Roberta Goloba, kjer so dejali, da je srbski predsednik uporabil skrajno žaljive izraze, ki ne pritičejo predsednikom držav. “Spoštljiv odnos do naših prizadevanj je zato najmanj, kar lahko pričakujemo od predsednika prijateljske Srbije, ki je reden gost v naši državi,” so še dodali.

Golob in Vučić na zasedanju EU-Zahodni Balkan junija 2022
Golob in Vučić na zasedanju EU-Zahodni Balkan junija 2022 (Foto: PROFIMEDIA)

Vučić premierjeve besede razume kot grožnjo, da naj v Slovenijo ne prihaja tako pogosto

“Prav ima Robert Golob. Njegove besede sem razumel kot grožnjo, da ni potrebno da tako pogosto prihajam v Slovenijo. Razumel sem, zmanjšal bom število svojih obiskov pri prijateljih in sorodnikih v Sloveniji,” pa je na sporočilo iz premierjevega kabineta reagiral Vučić. “To kar je bilo iztrgano iz konteksta, je strašno. Ni pa strašno, ko nam rušijo ozemeljsko celovitost države in sponzorirajo resolucijo o Srebrenici proti našemu narodu ter se o tem z nami predhodno ne posvetujejo ali obvestijo,” je bil oster.

Premierja Goloba in predsednico republike Natašo Pirc Musar je povabil v Beograd, kjer naj bi se jim po potrebi še enkrat opravičil in pojasnil, da z izjavo ni mislil na Slovence. “Pa tudi, da jim v obraz povem vse kar si mislim o njihovi slabi politiki proti Srbiji in srbskemu narodu,” je v ostrem tonu sklenil Vučić.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje