Afera Russiagate: v Bruslju in Strasbourgu obsežne policijske racije

Svet 29. Maj 202412:40 > 13:53 6 komentarjev
Policijske racije v Evropskem parlamentu (Foto: PROFIMEDIA)

V zasebni rezidenci v Bruslju ter na sedežih Evropskega parlamenta v Bruslju in Strasbourgu potekajo policijske racije. Policija namreč preiskuje domnevno rusko vmešavanje v evropske institucije neposredno pred evropskimi volitvami.

Policija je po poročanju bruseljskega portala Politico izvedla racije v zvezi z domnevnim ruskim vmešavanjem v evropske institucije. Preiskave so izvedli v stanovanju uslužbenca Evropskega parlamenta v Bruslju ter v njegovih pisarnah v Evropskem parlamentu v Bruslju in Strasbourgu.

Spomnimo, Češka je marca zaradi domnevnega širjenja ruske propagande v Uniji uvedla sankcije proti portalu Voice of Europe s sedežem v Pragi. Belgijski premier Alexander de Croo je tedaj dodal, da so nekateri evropski politiki za sodelovanje prejeli plačilo iz Rusije.

“Obstajajo indici, da je imel uslužbenec Evropskega parlamenta pri tem pomembno vlogo,” so sporočili belgijski organi pregona. Neuradno je po poročanju STA šlo za Guillaumea Pradouraja, nekdanjega pomočnika nemškega evroposlanca Maximiliana Kraha iz Alternative za Nemčijo (AfD).

Pradoura je bil pred leti zaradi antisemitske fotografije izključen iz francoske skrajno desne stranke Nacionalni zbor. Trenutno pa je pomočnik nizozemskega evroposlanca Marcela de Graaffa.

Prav Krah je bil sicer eden od tistih evroposlancev, ki so sodelovali v razpravah Voice of Europe in v katerih so sodelujoči med drugim pod vprašaj postavljali podporo Ukrajini, poroča STA.

Krah je poleg tega zadnje dni pod drobnogledom tudi zaradi intervjuja za italijanski časnik La Repubblica, v katerem je dejal, da niso vsi pripadniki nacističnih paravojaških sil SS kriminalci. Vodja francoskega Nacionalnega zbora Marine Le Pen je po tem škandalu dejala, da njena stranka ne bo več sodelovala z AfD znotraj skupne evropske stranke Identiteta in demokracija (ID). Stranko so za tem izključili iz ID.

Foto: PROFIMEDIA
Policijske racije v Evropskem parlamentu (Foto: PROFIMEDIA)

Afera Russiagate, v kateri je aktivno vlogo za preiskavo prevzela Belgija, je odjeknila zgolj nekaj mesecev pred volitvami v Evropski parlament. Visoki uradniki EU so tedaj opozarjali, da je Moskva želela plačati člane Evropskega parlamenta z željo po vmešavanju v prihajajoče volitve.

Svet EU je sicer uvedel sankcije proti Voice of Europe in še trem drugim ruskim medijem, ki na ozemlju EU ne smejo več delovati in oddajati. A kot so sredi maja pojasnili v Bruslju, v skladu z evropsko listino o temeljnih pravicah ni prepovedano izvajati drugih dejavnosti v Uniji – še naprej tako lahko opravljajo raziskave in intervjuje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje