Afganistanske televizijske voditeljice bodo morale pokriti obraze

Svet 19. Maj 202221:35 0 komentarjev
Afganistan
PROFIMEDIA

Talibani so sporočili, da bodo morale televizijske voditeljice od 21. maja dalje svoje delo opravljati s pokritim obrazom. Pred tem so že izdali ukrep, da morajo ženske obraz v javnosti zakriti s pokrivalom, pri čemer je po njihovem najprimernejša burka.

Kmalu za tem, ko so talibanske oblasti v Afganistanu ukazale, da morajo ženske v javnosti ponovno pokriti svoj obraz oziroma, najbolje, nositi burko, so tudi afganistanskim televizijam posredovale posebno navodilo – televizijske voditeljice resda še lahko vodijo oddaje, a med svojim delom ne smejo kazati obraza.

“Včeraj smo se sestali s predstavniki medijev … zelo zadovoljno so sprejeli naš nasvet,” je za tiskovno agencijo Reuters dejal tiskovni predstavnik ministrstva za pregrehe in kreposti Akif Mahadžar. Po njegovem bodo prebivalci Afganistana omenjeni ukrep dobro sprejeli.

Čeprav je dejal, da so oblasti glede pokrivanje obrazov voditeljic televizijskim hišam “svetovale”, je povedal, da je rok za začetek uresničevanja tega ukrepa 21. maj. Kakšne sankcije bodo sledile v primeru, če bodo televizijske voditeljice po tem datumu svoje delo opravljale, ne da bi si pokrile obraze, tiskovni predstavnik talibanskega ministrstva ni pojasnil. Je pa dejal, da bi lahko voditeljice denimo nosile medicinsko zaščitno masko, kot so to počele v času pandemije covida-19.

“Na nas neposredno pritiskajo, da bi nehale voditi oddaje,” je za BBC dejala voditeljica iz Kabula, ki ni želela biti imenovana. Opozorila je, da novic ne more brati, če so njena usta pokrita.

V Afganistanu iz verskih razlogov mnogo žensk nosi pokrivala, a si v več urbanih okoljih, med drugim tudi v Kabulu, ne pokrivajo obrazov. V obdobju vladavine talibanov med letoma 1996 in 2001, so ženske v javnosti nujno morale nositi burke, ki so njihova telesa v celoti zakrile. Ko je mednarodna koalicija pod vodstvom ZDA leta 2001 talibane pregnala z oblasti, so dekleta in ženske ponovno začele delati oziroma se šolati.

Čeprav talibani trdijo, da bo njihova tokratna oblast – prevzeli so jo avgusta lani ob umiku vojakov ZDA – drugačna, se dekleta, starejša od 13 let, še vedno niso vrnila v šolo. Gibanje žensk brez spremstva moškega je prav tako omejeno; veliko žensk, z izjemo zaposlenih v šolstvu in zdravstvu, pa se v zadnjih mesecih ni vrnilo na delovna mesta.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!