“Afganistansko dekle” za pomoč zaprosilo Italijo

Svet 25. Nov 202119:09 > 21:52 0 komentarjev
Afganistansko dekle
PROFIMEDIA

Šarbat Gula, ki je leta 1985 zaslovela na naslovnici National Geographica in je svetu bolj znana pod vzdevkom "Afganistansko dekle," je prispela v Italijo v sklopu dela zahodne evakuacije Afganistancev po prevzemu oblasti s strani talibanov.

Šarbat Gula
PROFIMEDIA

Iz urada italijanskega predsednika vlade Maria Draghija so sporočili, da je Italija organizirala evakuacijo 49-letne Šarbet Gule, potem ko je ta zaprosila za pomoč pri zapustitvi Afganistana. Kot so še sporočili v izjavi, ji bo italijanska vlada pomagala vključiti se v tamkajšnjo družbo, poroča Guardian.

Gula je mednarodno zaslovela leta 1985, ko jo je kot afganistansko begunko, leto prej v fotografski objektiv ujel vojni fotograf Steve McCurry. S prodorno zelenimi očmi je krasila junijsko naslovnico National Geographica in postala “Afganistansko dekle”.

Leta 2014 je živela v Pakistanu, a se je skrila, ko so jo oblasti obtožile, da je kupila ponarejeno pakistansko osebno izkaznico, in ji odredile izgon. Odpeljali so jo v Kabul, kjer je predsednik zanjo priredil sprejem v predsedniški palači in ji izročil ključe novega stanovanja.

Italija je, tako kot številne druge države, po odhodu ameriških sil in avgustovskem prevzemu oblasti s strani talibanov, pomagala pri evakuaciji na stotine Afganistancev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!