Agencija ZN za palestinske begunce napovedala ustavitev dejavnosti v Gazi

Svet 01. Feb 202415:53 2 komentarja
UNRWA
Foto: PROFIMEDIA

Agencija Združenih narodov za palestinske begunce (UNRWA) bo morala do konca meseca najverjetneje ustaviti delovanje v Gazi zaradi pomanjkanja sredstev. Zaradi očitkov, da naj bi nekateri nekateri njeni zaposleni sodelovali pri napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra, je 12 držav namreč začasno ustavilo financiranje UNRWA.

Zaradi zmanjšanja sredstev bo morala agencija Združenih narodov za palestinske begunce (UNRWA) do konca meseca najverjetneje ustaviti delovanje v Gazi in širši regiji, je danes sporočil prvi mož UNRWA Philippe Lazzarini.

“Če bo financiranje še naprej ustavljeno, bomo najverjetneje do konca februarja prisiljeni ustaviti naše dejavnosti,” je v izjavi na omrežju X zapisal Lazzarini. Ob tem je UNRWA vnovič opozorila na poglabljanje humanitarne krize v Gazi.

Minuli petek je Izrael UNRWA obtožil, da so nekateri njeni zaposleni sodelovali pri napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra. Agencija je nemudoma odpustila več uslužbencev in uvedla preiskavo. Zaradi očitkov je začasno ustavitev financiranja UNRWA naznanilo že 12 držav, vključno z ZDA, Veliko Britanijo, Italijo, Nemčijo, Francijo in Avstrijo.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v sredo izjavil, da se je palestinsko islamistično gibanje Hamas popolnoma infiltriralo v UNRWA ter da bi to agencijo morale nadomestiti druge agencije ZN in humanitarne organizacije. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pa je pred tem v torek ocenila, da razprave glede financiranja UNRWA odvračajo pozornost od humanitarne krize v Gazi.

Število smrtnih žrtev izraelske ofenzive v enklavi je medtem preseglo 27.000. Kot je danes sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje, je izraelska vojska od začetka operacij ubila najmanj 27.019 Palestincev. Še najmanj 66.139 je ranjenih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje