Air India sklenila največji posel v zgodovini komercialnega letalstva

Gospodarstvo 15. Feb 202310:05 > 10:24 0 komentarjev
Air India
Francis Mascarenhas/REUTERS

Družba Air India je z naročilom skoraj 500 letal francoskega Airbusa in ameriškega proizvajalca letal Boeing sklenila največji posel na področju komercialnega letalstva v zgodovini. Kako je letalska družba sklenila ta pomembni posel?

Družba Air India, ki je v lasti indijske skupine Tata, je od francoskega Airbusa in ameriškega proizvajalca letal Boeing naročila 470 potniških letal. Gre za največji nakup letal v zgodovini komercialnega letalstva, ki po eni strani kaže ambicije indijskega prevoznika, da postane svetovna letalska sila, po drugi strani pa kaže, da ta industrija po pandemiji okreva.

Kako je družba Air India sklenila rekordni posel? Rekordni letalski posel je bil sklenjen po večmesečnih zaupnih pogovorih, ki so potekali v bližini britanske Buckinghamske palače, poroča agencija Reuters, ki se sklicuje na vire blizu pogajalcev. Eden od poznavalcev je za agencijo povedal, da se je posel pripravljal več kot leto dni, pogovori pa so se menda začeli lani poleti in trajali skoraj do božiča. Takrat naj bi se že nakazovali obrisi največjega posla v zgodovini. Po pisanju Reutersa je bila lokacija pogovorov luksuzni hotel v londonskem West Endu.

Pogajanja sta vodila glavni komercialist in direktor za transformacijo družbe Air India Nipun Aggarwal ter vodja oddelka za nakup letal Yogesh Agarwal. 

“Air India se je trdo pogajala, ekipa pa je zelo ostra, čeprav nima tovrstnih izkušenj v letalskih pogajanjih. Primerjali so se z nekaterimi najboljšimi pogajalci v poslu,” je za Reuters povedal eden od navzočih pri pogajanjih. Še eden od prisotnih pa, da, so bili pogajalci “metodični, strogi in zelo prefinjeni”.

Air India
Francis Mascarenhas/REUTERS

Da je posel uspešno sklenjen, so voditelji vodilnih držav skupine G20 (Francija, Indija in ZDA) razkrili v torek. “Indija je s poslom pokazala voljo, da ponovno prevzame vodilno mesto na področju mednarodnih povezav. Skupaj z ambicijami skupine Tata ji to lahko uspe. Imajo vse pogoje, da bodo to izpeljali,” je za Reuters komentiral Airbusov komercialni direktor Christian Scherer.

Po ustanovitvi in prodaji spet v rokah Tate

Družbo Air India je v 30. letih prejšnjega stoletja ustanovil indijski velikan Tata, nato je leta 1953 prešla pod državno lastništvo. Po pisanju BBC je letalski prevoznik pod indijsko vlado imel velike izgube, a je skupina Tata januarja lani potegnila pogumno potezo in za 2,4 milijarde dolarjev, kar je približno 2,2 milijarde evrov, kupila Air Indio.

Letalski prevoznik si poskuša povrniti tržni položaj, ki ga je v zadnjih letih izgubil na račun konkurenčnih prevoznikov Emirates in Qatar Airways. Ta sta ob prihodu na indijsko tržišče vzpostavila pomembne letalske povezave med Indijo in ZDA ter Evropo prek svojih letališč v Dubaju in Dohi.

“Ta pomembni posel kaže na poglabljanje odnosov med Indijo in Francijo ter na uspehe in prizadevanja sektorja civilnega letalstva v Indiji. Civilno letalstvo je danes sestavni del indijske rasti,” je za agencijo Reuters izjavil indijski premier Narendro Modi. Tudi ameriški predsednik Joe Biden je posel označil za zgodovinskega.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!