Ajatola Hamenej: “Sovražniki” netijo proteste in slabijo islamsko republiko

Svet 04. Jun 202216:09 0 komentarjev
Ajatola Hamenej
Reuters

V številnih mestih po Iranu se nadaljujejo protesti, ki so sledili zrušenju večnadstropne stanovanjske zgradbe 23. maja, ki je terjalo 37 življenj. Jezni protestniki zahtevajo smrtno kazen za nesposobne in skorumpirane uradnike, ki so po njihovem mnenju krivi za tragedijo. V zvezi s tem je že bilo aretiranih 13 ljudi, med njimi župan mesta. Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej pa je danes ob 33. obletnici smrti ajatole Homeinija "sovražnike" obtožil, da netijo proteste in jih skušajo izrabiti, da bi oslabile islamsko republiko in njene voditelje. Z izrazom sovražniki v Iranu sicer po navadi označujejo ZDA in njene zahodne zaveznike.

Ulice Teherana, Abadana in še nekaterih drugih mest so v preteklih tednih zavzeli protestniki, ki so od oblasti zahtevali, da ukrepajo po zrušenju večnadstropne stanovanjske zgradbe. Takrat je življenje izgubilo 37 ljudi, protestniki pa so zahtevali celo smrtno kazen za številne uradnike, ki so po njihovem mnenju krivi za to tragedijo. Tem protestnikom so se pridružili še protestniški shodi zaradi naraščajočih življenjskih stroškov, predvsem cen hrane. Mnogi so vzklikali tudi “smrt Hameneju” in s tem dali jasno vedeti, da si želijo spremembe v vodstvu države.

Iran stolpnica
Reuters

Oglasil pa se je tudi vrhovni vodja ajatola Ali Hamenej, ki je sodržavljane opozoril, da “sovražnik danes računa na množične proteste za napad na islamski sistem” in “upa, da bo s psihološkimi sredstvi, internetom, denarjem in mobilizacijo plačancev ljudi obrnil proti islamski republiki”. “Američani in Zahodnjaki so se v preteklosti ušteli pri različnih vprašanjih,” je v govoru še nadaljeval ajatola in kot eno takih zmot izpostavil oceno Zahoda, da lahko iranski narod obrne proti islamski republiki.

Protesti Iran
Profimedia

Hamenej je sicer govoril na slovesnosti ob 33. obletnici smrti ajatole Ruhole Homeinija, ustanovitelja islamske republike po padcu proameriškega šaha Mohameda Reze Pahlavija leta 1979. Nagovoril je množico, ki se je ob tej priložnosti zbrala pred Homeinijevim mavzolejem, obenem pa je njegov govor prenašala televizija. Krivdo za naraščajoče cene hrane, pa tudi drugih dobrin, kot so goriva, sicer ajatola pripisuje predvsem sankcijam ZDA, uvedenim po letu 2018. Razmere so se v zadnjem času še poslabšale zaradi vojne v Ukrajini. Glede zrušenja stolpnice v Abadanu pa je Hamenej sicer že večkrat terjal kaznovanje odgovornih uradnikov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!