Kraljica izpustila še konjsko dirko, zvečer veliko slavje v Buckinghamski palači

Svet 04. Jun 202214:16 > 17:27 0 komentarjev
Platinast jubilej kraljice Elizabete
Profimedia

V Združenem kraljestvu se nadaljujejo praznovanja ob platinastem jubileju kraljice Elizabete II., ki britanski prestol zaseda že 70 let. Kraljica, ki velja za veliko ljubiteljico konj, bi se danes morala udeležiti znamenite konjske dirke v Epsom Downsu, a je zaradi nekoliko slabšega počutja svojo udeležbo odpovedala. A vrhunca dneva, ko bo v Buckinghamski palači velika zabava, po poročanju tujih medijev ne namerava izpustiti.

Praznično obarvan podaljšan vikend se je začel v četrtek s parado pozdrav zastavi, s katero se tradicionalno zaznamuje uradni začetek praznovanja rojstnega dneva britanske monarhinje. Kot smo že poročali, kraljica Elizabeta II. prvič v 70-letni zgodovini vladanja zaradi slabega počutja pri paradi ni sodelovala in jo je nadomeščal valižanski princ in prestolonaslednik Charles, ki je namesto nje pregledal postrojene vojake. Kraljica pa je vojsko pozdravila z balkona Buckinghamske palače.

Potem ko je Elizabeta izpustila včerajšnjo zahvalno mašo v katedrali svetega Pavla, zaradi nekoliko slabšega počutja, pa so jo mnogi danes pričakovali na znameniti dirki konj v Epsom Downsu. A so iz Buckinghamske palače sporočili, da bo kraljica, sicer velika ljubiteljica konj, dirko spremljala po televiziji iz udobja gradu Windsor.

V čast britanski kraljici je 40 poklicnih jahačev, ki so v preteklosti nastopali zanjo, postavilo častno gardo v kraljevih barvah. Zatem je zadonela himna, predstavili pa so tudi pet nekdanjih kraljičinih dirkalnih konjev. V živo na dogodku je kraljevo družino zastopala kraljičina hči, princesa Ana. 71-letnico so gledalci sprejeli z navdušenjem in britanskimi zastavami.

Čeprav je odsotnost kraljice Elizabete II. na že dveh pomembnih dogodkih v okviru praznovanja platinastega jubileja v javnosti sprožila številna vprašanja o njenem zdravstvenem stanju, pa predstavniki kraljeve družine zagotavljajo, da bi bile logistične zahteve in dogajanje ob dogodkih za 96-letno kraljico nekoliko prenaporne.

London London
Reuters
Charles in Camilla Charles in Camilla
Reuters
William, Kate, Camilla William, Kate, Camilla
Reuters
Meghan Markle princ Harry Meghan Markle princ Harry
PROFIMEDIA
Platinast jubilej kraljice Elizabete Platinast jubilej kraljice Elizabete
Alastair Grant/Pool/REUTERS
Platinast jubilej kraljice Elizabete Platinast jubilej kraljice Elizabete
Jonathan Buckmaster/Pool/REUTERS
Platinast jubilej kraljice Elizabete Platinast jubilej kraljice Elizabete
Hannah McKay/REUTERS
Platinast jubilej kraljice Elizabete Platinast jubilej kraljice Elizabete
Toby Melville/Pool/REUTERS
Platinast jubilej kraljice Elizabete Platinast jubilej kraljice Elizabete
Richard Pohle/Pool/REUTERS
Platinast jubilej kraljice Elizabete Platinast jubilej kraljice Elizabete
Henry Nicholls/REUTERS
Platinast jubilej kraljice Elizabete Platinast jubilej kraljice Elizabete
Tom Nicholson/REUTERS

Veliko slavje v Buckinghamski palači

Vrhunec dneva pa bo danes zagotovo platinasta zabava v Buckinghamski palači, ki jo prireja britanska medijska hiša BBC. Na njej pričakujejo koli 22 tisoč gostov, med katerimi bodo tudi številna znana imena iz sveta glasbe, filma in športa: Paul McCartney, David Beckham, Stephen Fry, Sir David Attenborough, Emma Raducanu … Koncert bo odprla rock skupina Queen + Adam Lambert, na njem bodo nastopili še Elton John, Alicia Keys, Nile Rodgers in italijanski tenor Andrea Bocelli. Bocceli je ob tem za BBC dejal, da pred nastopom čuti nekaj treme. “Psihološko stanje, ko nastopaš na takšni prireditvi … to je podobno, ko mora nogometaš na finalni tekmi streljati zadnjo enajstmetrovko. Upam, da bom, po številnih nastopih v dolgoletni karieri, uspel nadzirati pritisk,” je še povedal eden najslavnejših italijanskih tenoristov. Glasbeni del pa bo sklenila pevka Diana Ross. Zanjo bo to prvi nastop v živo v Veliki Britaniji po skoraj 15 letih. Organizatorji se sicer bojijo, da bi današnje dogajanje lahko pokvarile napovedane nevihte. Koncert bo potekal v neposrednem prenosu na televiziji, radiu in spletu, zato ga bo lahko na daljavo spremljalo še več milijonov ljudi. Praznovanje kraljičinega platinastega jubileja se bo sklenilo v nedeljo z uličnimi zabavami po vsej državi in slavnostnim sprevodom, ki se bo odvil po ulicah Londona. V Veliki Britaniji so ob tej priložnosti podaljšali obratovanje gostinskih lokalov, v številnih krajih vabijo na piknike in ulične dogodke.

Prvo srečanje s pravnukinjo in možnost za spravo

Prav danes pa svoj prvi rojstni dan praznuje tudi pravnukinja kraljice Elizabete II. Lilibet “Lili” Diana Mountbatten-Windsor. Današnja avdienca naj sicer ne bi bila prva priložnost, da se enoletna deklica in njena prababica v živo srečata, saj sta se že videli v minulih dneh, ko sta njena starša, princ Harry in vojvoda Meghan, prispela na Otok pred praznovanjem kraljičine platinaste obletnice. Njuna udeležba na slovesnostih ob 70. jubileju med številnimi Britanci vzbuja upanje, da bodo člani kraljeve družine zdaj vendarle zakopali bojne sekire in zgladili odnose. Predvsem Harryjev oče, princ Charles, in brat, princ William, naj bi še vedno gojila zamero zaradi Harryjevih ostrih kritik in obtožb na račun monarhije. Spomnimo, da sta se Harry in Meghan odpovedala svojim kraljevim dolžnostim in že dobri dve leti z otroki živita v ZDA.

Harry in Meghan
Reuters

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!