Zakaj je Turčija spremenila ime: populizem, javno mnenje in puran

Svet 04. Jun 202212:01 1 komentar
Turčija
PROFIMEDIA

Turčija je uradno spremenila ime in se bo po svetu po novem predstavljala kot Türkiye, njeno namero pa so že sprejeli tudi v sekretariatu Združenih narodov. Tako bo Turčija odslej na zasedanjih Združenih narodov navedena z novim imenom. A poraja se vprašanje, kaj je privedlo do te odločitve?

Kot smo že poročali, je Turčija v procesu preoblikovanja zunanje podobe države, med katero sodi tudi sprememba imena. Odslej se bo v svetu predstavljala kot Türkiye, prav tako bodo turške državne institucije to ime uporabljale v svojih uradnih korespondencah, ime pa se bo pojavljalo tudi na deklaracijah izvoznih izdelkov. Čeprav gre pri spremembi imena za širšo kampanjo preoblikovanja znamke države v svetu, pa gre v osnovi za projekt turškega Recepa Tayyipa Erdoğana, ki se v zadnjih letih sooča z velikim padcem podpore pri turškem prebivalstvu. Javnomnenjske raziskave kažejo, da se je podpora Erdoğanu znižala za okoli deset odstotkov; na parlamentarnih volitvah leta 2018 je njegova stranka dobila 42,6 odstotka glasov, medtem ko so decembrske ankete pokazale, da ima Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) le še okoli 31-odstotno podporo. Francesco Siccardi, programski vodja skupine strokovnjakov iz centra Carnegie Europe, pravi, da je to “še ena od strategij, ki jo je uporabila turška vlada, da bi dosegla nacionalistične volivce v ključnem letu za turško politiko”. Naslednje leto bodo namreč v Turčiji parlamentarna in predsedniške volitve in po besedah Siccardija, je čas spremembe imena ključen, saj se je Turčija znašla v eni od najhujših gospodarskih kriz v zadnjih 20 letih.

Recep Tayyip Erdogan
Bernadett Szabo/REUTERS

Erdoğanovi populistični manevri

Številni politični analitiki menijo, da želi Erdoğan s takšnimi populističnimi manevri odvrniti pozornost turške javnosti od domačih problemov. Med drugim je turški predsednik leta 2020 izdal tudi odlok o preureditvi slavne Hagie Sofie iz muzeja v mošejo, kar je močno razburilo svetovno javnost. “Ker v državi ni konkretnih politik za reševanje gospodarskih in političnih rešitev, Erdoğan išče rešitev v populistični politiki identitete in tako spodbuja turški nacionalizem in islamizem ter pozornost preusmerja na opozicijo,” meni politični analitik Seren Korkmaz. Erdoğan je odločitev o spremembi imena pospremil z besedami, da izraz Türkiye “predstavlja in izraža kulturo, civilizacijo in vrednote turškega naroda na najboljši način.” Novo ime države pa ima tudi simbolno vrednost, saj je bilo nekoč že sprejeto, in sicer leta 1923, potem ko je po koncu prve svetovne vojne Turčija razglasila neodvisnost. Sprejetje novega imena pa bi, tako Siccardi, “zacementiralo Erdoğanovo mesto v turški zgodovini poleg ustanovitelja republike Mustafe Kemala Atatürka.”

Hagia Sofia
Profimedia

Med razlogi za spremembo imena je tudi puran

Med bolj bizarnimi razlogi za spremembo imena pa tiči tudi v tem, da je ime države enako zapisano kot angleška beseda za poimenovanja purana: `Turkey`. “Glavni razlog, zakaj Turčija spreminja ime, je odprava povezave s ptico,” meni Sinan Ulgen predsednik raziskovalnega centra EDAM, in dodaja, da se ta izraz uporablja tudi v pogovornem jeziku za označevanje neuspeha. “Verjetno bo sicer trajalo več let, da bo širša mednarodna skupnost popolnoma sprejela novo ime in ga začela tudi uporabljati,” zaključuje Ulgen.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje