Aktivisti z novimi dokazi: Tekača na severu Italije je ubil drug medved

Svet 10. Maj 202312:20 0 komentarjev
Medved
PROFIMEDIA

Italijanski aktivisti trdijo, da je medvedka, ki naj bi aprila na severu države ubila tekača, nedolžna. Na upravno sodišče v Trentu, ki je že večkrat zadržalo odstrel medvedke, so predložili mnenje dveh veterinarjev, ki pravita, da je tekača ubil medvedji samec. Medvedka je trenutno v centru za oskrbo živali.

Medvedka, ki naj bi prejšnji mesec v severni Italiji napadla in ubila 26-letnega tekača, ni kriva za njegovo smrt, trdi italijansko združenje za zaščito živali Leal. Aktivisti so prepričani, da so oblasti krivdo za smrtonosni napad v gozdu na Trentinskem pripisale napačnemu medvedu.

Skupina Leal trdi, da 26-letnega Andree Papija ni ubila medvedka z oznako JJ4. Združenje je v torek sporočilo, da je upravnemu sodišču v Trentu predložilo mnenje dveh veterinarjev, ki naj bi dokazovalo, da za smrt Papija ne more biti odgovorna medvedka, ki so jo ujeli po napadu, temveč odrasel medvedji samec. To je razvidno iz DNK na njegovem truplu.

Ugotovljena razdalja med podočniki pri ugriznih ranah je značilna za medvedjega samca. Napad na tekača je bil tudi posledica “dolgotrajnega poskusa medveda, da bi odgnal in prestrašil žrtev”, je med drugim zapisano v mnenju, ki ga povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Združenje za zaščito živali je zahtevalo takojšnjo izpustitev medvedke in odstop predsednika pokrajine Trentino Maurizia Fugattija, ki je ukazal medvedko ujeti in usmrtiti.

17-letna medvedka je sicer potomka slovenskih medvedov, ki so ju na Trentinsko pripeljali iz Slovenije leta 2000 in 2001 v okviru projekta EU Life Ursus.

Starši ubitega Papija so se na mnenje veterinarjev odzvali z ogorčenjem, navedbe pa označili za “lase privlečene in nezaslišane”, še poroča dpa.

Oblasti na Trentinskem so že dvakrat odredile usmrtitev medvedke, a je upravno sodišče v Trentu uveljavitev odloka o odstrelu obakrat razveljavilo, s čimer je ugodilo pritožbi združenj za zaščito živali. Zaslišanje pred sodiščem, ki bo odločilo o usodi medvedke, je predvideno za 25. maj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!