Medvedka, ki je ubila italijanskega tekača, za zdaj ostaja živa

Svet 14. Apr 202314:21 2 komentarja
Medved
PROFIMEDIA

Pristojno deželno sodišče v Italiji je začasno ustavilo uveljavitev odloka o odstrelu rjave medvedke, ki je minuli teden v gozdu ubila 26-letnega tekača. Ustrelili jo bodo le, če bodo na podlagi zdravstvenih poročil in analiz pokojnika dokazali, da je nevarna. To je že drugič, da je sodišče zavrnilo odstrel 17-letne medvedke, ki je sicer potomka dveh slovenskih medvedov.

Deželno upravno sodišče v italijanski pokrajini Trento je začasno ustavilo uveljavitev odloka o odstrelu rjave medvedke, ki je minuli teden v gozdu ubila 26-letnega tekača, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Sodišče je sprejelo pritožbo organizacije Liga proti vivisekciji (LAV), ki je zahtevala razveljavitev odloka o odstrelu medvedke. Izvajanje odloka je sodišče ustavilo, dokler pokrajina Trento ne bo pridobila sodne dokumentacije, zdravstvenih poročil o vzroku smrti tekača in vrsti njegovih ran ter analiz, ki bodo ugotovile za napad odgovorno žival.

Sodišče je še odredilo, da morajo medvedko, če jo bodo ujeli, zapreti, dokler pristojna okoljska agencija Ispra ne bo pridobila uradnega mnenja o potrebi po njenem odstrelu ali možnosti morebitne premestitve v druge dele Italije. Mnenje mora izdati pet dni po njenem prijetju, odstrel pa bodo lahko izvedli samo, če bo dokazano, da je nevarna.

Opozorilna tabla medvedi
Priporočila za obnašanje na območju, kjer je prisotni medvedi (Vir: PROFIMEDIA)

To je že drugič, da je sodišče zavrnilo njen odstrel. Razveljavilo je že namreč ustrezen odlok, ki so ga lokalne oblasti sprejele, potem ko je na gori Peller leta 2020 napadla očeta in sina. Nato so ji namestili sledilno ovratnico, vendar se je njena baterija izpraznila in več ne oddaja signalov, tako da jo doslej še niso našli.

17-letna medvedka je sicer potomka dveh slovenskih medvedov, ki so ju na Trentinsko pripeljali iz Slovenije leta 2000 in 2001 v okviru projekta EU Life Ursus. S tem projektom so želeli preprečiti izumrtje rjavih medvedov na območju.

Znani italijanski alpinist in avtor Reinhold Messner je sicer v sredo za italijanski časnik La Stampa dejal, da ubijanje divjih živali v pokrajini Trento ne bi smelo biti tabu, saj so “medvedi in volkovi postali problem za kmete, rejce, prebivalce in turiste”. Ocenil je, da bi bilo prav, da z odstrelom zmanjšajo njihovo število.

Bi pa to bila le polovica rešitve, je dejal in se zavzel za ustrezno zakonodajo na ravni Evropske unije, saj po njegovi oceni ni sprejemljivo posredovanje šele takrat, ko je žival že koga ubila, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Slovensko ministrstvo za naravne vire in prostor je v četrtek izdalo odločbo, ki dovoljuje odvzem 230 rjavih medvedov iz narave, kar je največ do sedaj. Večina živali bo iz narave odvzetih v južnem delu Slovenije, saj tam beležijo največ konfliktov. V Sloveniji smo imeli lani spomladi po ocenah strokovnjakov okoli 1.100 rjavih medvedov, z letošnjim odvzemom pa se želijo približati številki 800, ki je tudi cilj za obvladljivo sobivanje medveda in človeka. Po navedbah pristojnega ministra Uroša Brežana odločitev o odvzemu živali ni povezana s primerom v Italiji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje