Albin Kurti: Na referendumu bi glasoval za združitev Kosova in Albanije

Svet 21. Nov 202113:48 0 komentarjev
Albin Kurti
Albin Kurti (Foto: PROFIMEDIA)

V sobotnem pogovoru za švicarsko revijo Monocle je kosovski premier Albin Kurti povedal, da bi na referendumu podprl združitev Kosova in Albanije. Ob tem pa je poudaril, da bi moral biti referendum izveden na miren in demokratičen način. Vodja srbskega vladnega urada za Kosovo je bil v odzivu na Kurtijevo izjavo odločen in je menil, da mora mednarodna skupnost ukrepati. Njen molk bi po njegovem lahko za Kurtija pomenil odobritev.

Kosovski premier Albin Kurti bi na morebitnem referendumu glasoval za združitev Kosova in Albanije. “V prihodnosti, če bi bil to demokratičen referendum, bi glasoval za. Vendar ponavljam, da samo, če bi se to izvedlo na miren in demokratičen način,” je povedal za švicarsko revijo Monocle. Dodal je, da sta Kosovo in Albanija dve državi, a en narod, in da Kosovo ni glasovalo za neodvisnost od Albanije, temveč od Srbije.

Misli, da bi tudi drugi glasovali za združitev, je še pojasnil. Ob tem se je zavzel za sočasen vstop vseh šestih držav Zahodnega Balkana v EU, saj bi bilo to najbolje za doseganje trajnega miru in stabilnosti v regiji.

V pričakovanju reakcije

V Beogradu so se na Kurtijeve izjave odzvali kritično. Vodja srbskega vladnega urada za Kosovo Petar Petković je mednarodno skupnost pozval k ukrepanju, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. “To ukrepanje mednarodne skupnosti mora biti odločno, preden Kurti pomisli, da molk pomeni odobritev in da ima zeleno luč, da regijo povleče v novo spiralo spopadov. Opozarjam, da grožnje z enostranskim spreminjanjem meja prinašajo implicitno nevarnost spopadov, lahko pa bi spodbudile tudi podobne težnje v regiji,” je poudaril Petković.

Čeprav “so Kurtija polna usta miru in stabilnosti”, kosovski premier ve, da bi oblikovanje t. i. Velike Albanije pomenilo usodno destabilizacijo regije in sprožitev učinka domin, je še dejal vodja srbskega urada za Kosovo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!