Slaba novica za tiste, ki jedo veliko rdečega mesa

Svet 22. Okt 202307:50 9 komentarjev
Rdeče meso
Foto: PROFIMEDIA

Raziskava, v kateri je več desetletij sodelovalo več kot 200.000 Američanov, je pokazala, da že dve porciji rdečega mesa na teden povečata možnost za razvoj sladkorne bolezni tipa 2.

Ameriška študija, objavljena v American Journal of Clinical Nutrition, je analizirala dieto bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2, ki so bolezen razvili tekom več desetletij, in pri tem ocenjevala vpliv njihovega načina prehranjevanja na razvoj bolezni, poroča Sky News.

216.695 Američanov je moralo na vsaki dve do štiri leta izpolniti vprašalnik o svoji dieti. To so nato počeli tudi do 36 let.

V tem obdobju je več kot 22.000 udeležencev raziskave obolelo za sladkorno boleznijo tipa 2. Faktor, ki je tveganje za razvoj najbolj znatno zvišal, pa je bilo rdeče meso, tako procesirano kot neprocesirano.

Tisti udeleženci, ki so jedli največ rdečega mesa, so imeli kar 62 odstotkov večjo možnost za razvoj bolezni kot tisti, ki so ga pojedli najmanj. Vsaka dodatna dnevna porcija procesiranega rdečega mesa je možnost povečala še za 46 odstotkov, medtem ko je bilo pri neprocesiranem mesu tveganje za 24 odstotkov višje.

“Če želimo optimizirati zdravje in dobro počutje, bi se bilo glede na naše ugotovitve in dosedanje raziskave najbolje omejiti na eno porcijo rdečega mesa na teden,” je priporočil eden od avtorjev raziskave, profesor epidemiologije in nutricionistike na oddelku za javno zdravje univerze Harvard Walter Willett.

Raziskovalci so med drugim primerjali tudi, kakšni so učinki, če eno porcijo rdečega mesa nadomestimo s katero drugo beljakovino. Odkrili so, da če rdeče meso zamenjamo za porcijo oreščkov in stročnic, tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 zmanjšamo za 30 odstotkov, če s porcijo mlečnih izdelkov, pa za 22 odstotkov.

Raziskovalci so rastlinsko dieto podprli kot dobro alternativo mesni tudi zato, ker poleg zniževanja tveganja za razvoj sladkorne bolezni pripomore tudi k zmanjševanju toplogrednih plinov in bojevanju proti podnebnim spremembam, so navedbe znanstvenikov še povzeli pri Sky News.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje