Ali se bo Indija preimenovala?

Svet 06. Sep 202317:02 1 komentar
PROFIMEDIA

Nekatere poteze indijskega predsednika vlade Narendre Modija nakazujejo na to, da bi Indijo lahko kaj kmalu preimenovali.

Indijski premier Narendra Modi je pred vrhom skupine dvajsetih gospodarsko najpomembnejših držav (G20), ki bo potekal 9. in 10. septembra, je mednarodno javnost precej presenetil s svojo potezo.

Na vabilih, ki jih je njegov kabinet razposlal gostom, so predsednico države Droupadi Murmu navedli kot predsednico Bharata in ne kot predsednico Indije. To je sprožilo nekatera ugibanja, da bi lahko tudi uradno spremenili ime države v Bharat, piše Al Džazira.

Država z več kot 1,4 milijarde prebivalcev ima uradno sicer dve imeni – Indija in Bharat, ki je starodavna sanskrtska beseda. Vladajoča stranka Modija pa si že nekaj časa prizadeva za to spremembo. Trdi namreč, da so “Indijo” uvedli britanski kolonizatorji in naj bi simbolizirala suženjstvo.

Sicer se Modijeva stranka že dlje časa zavzema za izbris imen, povezanih z mogulsko in kolonialno preteklostjo države, piše Al Džazira. Lani je vlada preimenovala tudi avenijo iz kolonialnega časa v središču New Delhija, ki se uporablja za vojaške parade.

Opozicijske stranke sicer tovrstne poteze kritizirajo.

“Čeprav ni nobenega ustavnega ugovora, da bi se Indija imenovala ‘Bharat’, kar je eno od dveh uradnih imen države, upam, da vlada ne bo tako neumna, da bi popolnoma zavrgla ‘Indijo’ in ima neprecenljivo vrednost blagovne znamke, saj je nastajala skozi stoletja,” je nedavno potezo komentiral opozicijski poslanec Shashi Tharoor na družbenem omrežju X.

Sporov o “Indije” in “Bharatu” je v zadnjem času vse več, predvsem odkar so opozicijske stranke julija ustanovile novo zavezništvo, imenovano prav Indija. Namen zavezništva je poraz Modija na volitvah leta 2024.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje