Ali veste, kako je nastala ta znamenita fotografija?

Svet 22. Okt 202305:45 0 komentarjev
Modra frnikola
Nasa

Kako je Zemlja videti iz vesolja, so ljudje prvič izvedeli leta 1946. 11 let pred izstrelitvijo Sputnika I je kamera na krovu rakete V-2 posnela zrnato črno-belo fotografijo modrega planeta. Od takrat posnetki Zemljinega obličja iz vesolja navdušujejo številne. Ali veste, kako so nastale te znamenite fotografije?

Zgornjo fotografijo, imenovano Modra frnikola, je 7. decembra 1972 posnela posadka Apolla 17 na poti proti Luni. Na krovu Apolla 17 so potovali poveljnik Eugene A. Cernan, pilot poveljniškega modula Ronald E. Evans in znanstvenik Harrison H. Schmitt.

Na fotografiji je videti Zemljo na ozadju črne praznine vesolja. Vidi se tako Sredozemsko morje kot ledeni pokrov Antarktike, piše Nasa. To je bilo prvič, da je posadka Apolla imela priložnost v fotografski objekt ujeti južni pol. Na fotografiji lahko opazujete oblake na južni polobli. Jasno je razvidna skoraj celotna obala Afrike, na severovzhodnem robu Afrike pa je razviden tudi arabski polotok. Prav tako je ob robu afriške obale videti tudi Madagaskar. Proti severovzhodu je na obzorju tudi azijska celina.

Pogled na Zemljo je astronavte močno presunil, piše Insider. Kot je opisala Nasa, se je namreč ob pogledu na Zemljo iz vesolja spremenila njihova perspektiva, kako gledajo in razmišljajo o našem planetu ter življenju na njem.

Zemlja in Luna iz najbolj oddaljene točke, ki jo je dosegel Orion

Nasa je 28. novembra 2022 delila fotografijo Zemlje in Lune. Posnelo jo je vesoljsko plovilo na misiji Artemis I. Orion je posnetek naredil na od Zemlje najbolj oddaljeni točki: to je 432.210 kilometrov. Orion je tako postal plovilo, ki je potovalo dlje kot katero koli drugo vesoljsko plovilo, izdelano za ljudi.

Artemis I je Nasina misija, v okviru katere naj bi astronavti znova pristali na Luni. V nadaljevanju misije pa naj bi potovali tudi na Mars.

Prenos Apolla 8 na božični večer

Na božičen večer 1968 je posadka Apolla 8 imela prenos v živo iz Lunine orbite. Med njim so pokazali tudi fotografije Zemlje in Lune, kot se je videla iz njihovega vesoljskega plovila. “Velika osamljenost vzbuja strahospoštovanje. Zaradi nje se zavedaš, kaj imaš na Zemlji,” je povedal astronavt Jim Lovell.

zemlja iz vesolja
Nasa

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!