Alžirci v Geoplinu, pogodba za plin še ni podpisana

Slovenija 25. Okt 202216:04 3 komentarji
Matija Bitenc, Ibrahim Boughali
Geoplin

Predsednik Narodne skupščine Alžirije Ibrahim Boughali z ekipo se je danes mudil v Geoplinu. Beseda je tekla tudi o podpisu pogodbe med Geoplinom in alžirskim Sonatrachom za dobavo alžirskega plina. Neuradno je Sonatrach pogodbo že podpisal, Geoplin pa naj bi še izpolnjeval odložne pogoje. "Podpis lahko pričakujemo v kratkem," sporočajo iz podjetja. Pogodba začne veljati s prihodnjim letom.

Pogodba Geoplina z alžirskim Sonatrachom še vedno ni sklenjena. Alžirci naj bi po besedah vira blizu vodstva našega največjega plinskega trgovca podpisan izvod že poslali Geoplinu, ta pa posla še ni zapečatil. Iz trgovca so danes, po obisku delegacije iz Alžirije, sporočili, da bo do podpisa prišlo “v kratkem”.

Zakaj posel še ni sklenjen, uradno ni znano. Neuradno naj bi bili razlog odložni pogoji, kot so bančne garancije in ureditev transportnih poti. Pogodba pa bo podpisana do konca leta, zagotavlja sogovornik. Finance so poročale, da naj bi bi Petrol v zameno za podpis pogodbe od države zahteval povračilo stomilijonske škode zaradi regulacije cen goriv.

Pogodba naj bi začela veljati s prihodnjim letom. Alžirski dobavitelj bi lahko pokril več kot tretjino letnih potreb Slovenije (300 milijonov kubičnih metrov letno), pogodba bo sklenjena za najmanj tri leta.

Sonatrach Alžirija plin
Profimedia

Geoplin je med letoma 1992 in 2012 že kupoval Sonatrachov plin, nato pa je pogodbo prekinil, ker je bil ruski plin cenejši.

Veleposlaništvo v Alžiru in plinska povezava

Vzporedno s prizadevanji za sklenitev posla so se razživeli tudi politični odnosi med državama. Prejšnji ponedeljek je naš španski veleposlanik Robert Krmelj, ki iz Madrida pokriva tudi Alžirijo, obiskal Alžir. Tamkajšnji minister za energetiko Mohamed Arkab je ob tej riložnosti dejal, da si želi večjega povezovanja s slovenskimi rudarskimi podjetji, govora je bilo tudi o naložbenih priložnostih pri naložbah v vodikove tehnologije in obnovljive vire v Alžiriji.

V ponedeljek in danes se v Sloveniji mudi predsednik Narodne skupščine Alžirije Ibrahim Boughali, ki se je v ponedeljek sestal s predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič, danes pa še s predsednikom vlade Robertom Golobom. Ta se je zavzel za nadgradnjo sodelovanja na področju energetike. “Dosedanje slovenske vlade so zanemarjale strateški pomen Sredozemlja, zlasti dolgoročno dobavo zemeljskega plina iz Alžirije. Zdaj smo na točki, da strateško partnerstvo ponovno vzpostavimo, pri čemer je Slovenija močno zainteresirana za vzpostavitev tako kratkoročnega kot srednje- in dolgoročnega zavezništva z alžirskimi ponudniki plina,” je danes dejal premier Golob. Napovedal je tudi odprtje veleposlaništva v Alžiriji, kar naj bi “prispevalo h graditvi zaupanja in povečanju investicij v obeh smereh”.

Spomnimo, da je pred mesecem dni infrastrukturni minister Bojan Kumer dejal, da se ministrstvo dogovarja za obisk v Alžiru. Razumeti je bilo, da bo politika pospremila Geoplin na podpis pogodbe. Kumer je kasneje to zanikal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje